Opinii și Editoriale

Nu poate să existe prosperitate și dezvoltare economică fără securitate – Analist politic

Nu poate să existe prosperitate și dezvoltare economică fără securitate, susține analistul politic Igor Boțan în cadrul dezbaterii IPN, la tema „Capacitatea noului Guvern de a selecta prioritățile și de a le face față”.

Igor Boțan, spune că atunci când situația privind securitatea țării se înrăutățește, cei tineri imediat își fac bagajele.

„Vedem ce se întâmplă în interiorul țării, tot felul de proteste dirijate din străinătate. Poporul are dreptul la revoltă, dacă este guvernat prost, dar atunci când lucrurile țin de capacitatea acestui Guvern, nu atunci când motivele sunt induse din afară cu dezechilibrarea pieței energetice în toată Europa, iar asta trage după sine o inflație fără precedent. Respectiv, apar acești oameni care cer sprijin fără să-i intereseze ceva”, declară Boțan.

De asemenea, expertul afirmă că Natalia Gavrilița poate ar fi fost un bun premier pe timp de pace, nu atunci când ai un război la graniță.

„Mandatul pe care l-a primit PAS de la cetățeni era unul de pace, situația era cu totul alta. Respectiv, era nevoie ca situația să fie abordată prin prisma circumstanțelor noi create, altminteri nu le vom putea depăși. În aceste circumstanțe foarte dificile, în condițiile unui război regional, care a dat peste cap toate calculele inițiale, guvernarea trebuia să facă această schimbare de Guvern”, mai declară el.

În opinia lui, partidele pro-europene de opoziție trebuie să se consolideze pentru îndeplinirea unui deziderat de țară – integrarea europeană. Boțan menționează că Guvernul trebuie să facă tot ce este posibil ca cele 9 condiționalități impuse de Uniunea Europeană, după oferirea statutului de țară candidat la aderare, să fie îndeplinite.

„UE ajută consistent Republica Moldova, iar acest fond pentru achitarea parțială a facturilor este important. Se deschid perspective pentru Republica Moldova, dacă se va reuși consolidarea, pe bune, a forțelor pro-europene. De aceea, toate partidele care au cadre și structuri trebuie privite ca potențiali parteneri pentru dezvoltarea de mai departe. Există șansa ca negocierile pentru deschiderea negocierilor pentru aderare să se întâmple până la sfârșitul anului. Dacă acest lucru se va întâmpla și vor începe negocierile, atunci acest Guvern va intra în istorie și care trebuie să ducă Republica Moldova în UE”,  spune analistul politic.

Cât privește prioritatea numărul doi din programul Guvernului – revitalizarea economiei – Igor Boțan este de părere că PAS a legat creșterea plăților sociale de creșterea economică.

„Mesajul a fost pentru toată societatea, că dacă noi dezvoltăm economia și avem creștere economică, în mod automat există o formulă după care urmează creșterea economică și, care, se regăsește în plățile sociale pentru diferite segmente ale societății. Eu consider că această abordare este cea mai corectă, însă pot fi abateri de la ea, ca atunci când există posibilitatea de a face un salt într-o anumită ramură a economiei, Guvernul trebuie să aibă în vedere acest lucru pentru a crea perspective de viitor”, spune Boțan.

Referindu-se la greșelile Guvernului Gavrilița, la care trebuie să fie atent cabinetul de miniștri în frunte cu Dorin Recean, analistul politic a evidențiat comunicarea defectuoasă pe care a avut-o fostul guvern: „Am văzut mai multe păreri care au spus că Guvernul precedent a picat testul de comunicare cu cetățenii. Au fost ocupați, înțelegem, dar comunicarea este fundamentală”.

El a mai spus că vectorul de dezvoltare al țării spre care tinde guvernarea actuală este susținut de majoritatea cetățenilor: „Sondajele de opinie arată că peste 50% dintre cetățeni susțin vectorul integrării în UE, iar asta reprezintă legitimitatea guvernării PAS. Luând în considerare diaspora, putem fi siguri că circa 70-80 la sută dintre moldoveni susțin vectorul european”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *