Actualitate

Analist român: Moldova nu poate fi apărată militar. Unica cale este să ceară Unirea. Va fi nevoie de acceptul UE și NATO

Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, a spus că ţara sa se va adresa României pentru ajutor în cazul unei ameninţări militare din partea Rusiei. Analistul politic Bogdan Chirieac este de părere că Moldova nu poate fi apărată militar, dar spune unde sunt soluţiile.

Republica Moldova se va adresa României pentru ajutor în cazul unei ameninţări militare din partea Rusiei, a declarat preşedintele Maia Sandu. După cum a declarat aceasta, ţara “este îngrijorată” de situaţia actuală din lume şi “admite diferite variante de evoluţie a situaţiei, inclusiv cele mai pesimiste” – relatează TASS, preluată de Rosbalt. Sandu a amintit de actele teroriste din Transnistria nerecunoscută din aprilie şi a subliniat că analizează atât posibilele ameninţări externe, cât şi interne.

Cu toate acestea, secretarul de presă al liderului Rusiei, Dmitri Peskov, a făcut apel la Republica Moldova să nu vadă o ameninţare din partea Rusiei şi a remarcat că consolidarea armatei moldoveneşti nu creează riscuri pentru Federaţia Rusă.

Anterior, şeful Ministerului de Externe al Republicii Moldoveneşti Transnistrene, Vitali Ignatiev, a declarat disponibilitatea de a încerca să obţină independenţa, cu ulterioara alipire la Federaţia Rusă, scrie Rador.

Chirieac: Moldova nu poate fi apărată militar. Mai are o cale scurtă, dar e greu de făcut

“Nu se poate apăra. Moldova poate fi apărată de europarlamentari, la Bruxelles, prin statutul de candidat şi prin utilizarea de fonduri. Dar apărare în Republica Moldova… ar fi absurd să vorbim despre asta. Au sub 12.000 de militari, neînarmaţi, neantrenaţi. Republica Moldova poate fi apărată economic, diplomatic, politic, dar nu militar. 

De altfel, în Constituţia Republicii Moldova este trecut statutul de neutralitate. Rusia a spus că nu are nimic cu Ucraina dacă vrea să adere la UE, dar să nu adere la NATO. E un pretext, sigur, dar Republica Moldova e departe de o aderare la NATO. 

Moldova mai are o cale scurtă, dar e greu de făcut. Să ceară unirea cu România. Dar atenţie, trebuie să vrea Moldova, România, Bruxelles-ul şi NATO”, a declarat Bogdan Chirieac la România TV. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Trebue sa fitzi mai precisi . Atzi uitat
    sa spunetzi ca ca Romania , NATO, si
    UE trebue sa aiba acordul Washingt
    onului. pentru UNIRE.

  2. Dar atenție, ce facem cu rusofonii, rusofilii, gaozarii, românofobii, Fusalaii, Soricanii, Tikaciukarii, Tauberistele, Natașistelefascistele, ZinaIudele mitralioare samd? Și Tighina?!!!

  3. Iar ne impiedicam de gagauzi, rusofili, mancurtz
    si etc pentru a nu face Unirea. Germania nu a tz
    inut cont de nimeni nici de opozitzia nemtzilor
    si au facut unirea in parlament peste noapte.

    1. Indiferent de apartenenta politica, in Germania nu se auzeau nemti care sa spuna ca nu sunt nemti, ci DDR-isti. Asta e diferenta de RM.

  4. Ca să operezi ca militar in afara RO trebuie sa fii pe baza de contract. Constitutia RO ca și a celor mai multe state NATO nu acceptă lupte aiurea în afara convențiilor NATO si constituționale. (mercenariat). Nimeni nu va semna un contract sa lupte cinic vorbind pentru “statalitatea” RM nici în RO nici altundeva ! RM trebuie să devina cumva teritoriu RO ca să permită o apărare a RO si implicit NATO ! Nu vă jucați cu focul, dragi maldavani că focul și sabia si pârjolul adus de Rusia in RM, dacă va fi cazul nu va fi oprit dacă RM nu este cumva parte din RIO ! Asigurați-vă că cunoașteți aceste detalii adică Rusia urmărește să ocupe teritorii (terra rasa) nu populții deci va decima tot și nimeni în afar RM nu va apăra RM dacă RO nu este parte din RO (nu cred că orice alt stat ar fi mai aproape de statul RM pentru unire la acest moment).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *