CSI / Rusia

Analiză: Adevăratul motiv pentru care Putin tolerează ieșirile excentrice ale lui Prigojin

Criticarea armatei este ilegală în Rusia lui Vladimir Putin, iar afișarea deschisă a ambițiilor politice care ar putea pune în discuție președintele este foarte nepotrivită. Cu toate acestea, șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, se mândrește cumva cu ambele lucruri în aceste zile și, cel puțin pentru moment, pare să scape cu bine, informează Washington Post într-o analiză, pe care o redăm mai jos.

Prigojin este blocat de săptămâni întregi într-o dușmănie vicioasă cu conducerea militară a Rusiei, în care i-a acuzat în mod repetat pe ministrul apărării Serghei Șoigu și pe alți comandanți de incompetență.

Această luptă a luat o turnură înfiorătoare luna aceasta, când luptătorii Wagner și soldații ruși obișnuiți au ajuns într-un schimb de focuri în apropiere de Bahmut, în estul Ucrainei, care s-a încheiat cu reținerea de către mercenari a unui locotenent-colonel.

Turneu de campanie?

Prigojin îi mărturisește loialitate deplină lui Putin. Dar el a ținut, de asemenea, discursuri și conferințe de presă în toată Rusia, în ceea ce seamănă mult cu un turneu de campanie – o potențială linie roșie într-o țară în care orice provocare politică este privită ca o trădare. Acest lucru a determinat mulți observatori ai Rusiei să se întrebe: de ce îl tolerează Putin?

Având în vedere că războiul din Ucraina merge prost, unii analiști spun că liderul rus s-ar putea să nu aibă de ales. Prigozhin, cel puțin, este un susținător fervent al războiului – el insistă doar că acesta ar trebui să fie mai brutal și mai eficient. Susținând pe deplin războiul și o mobilizare totală a societății ruse, Prigozhin s-ar putea să-și fi asigurat securitatea. ”Regimul pur și simplu nu-și poate permite să reprime reprezentanții taberei “patriotice”, care deja nu este foarte mulțumită de președinte: a declanșat războiul, dar tot nu-l poate câștigat”, a declarat Abbas Gallyamov, analist politic și fost redactor de discursuri la Kremlin. ”Dacă se pune presiune pe această parte a publicului”, a spus Gallyamov, ”ei se vor [transforma] în opoziție și vor spune: ”Se pare că criticii lui Putin au avut dreptate și el chiar s-a transformat într-un dictator””.

„Prigojin își testează limitele”

Alți analiști spun că Putin este extrem de încrezător în rolul său și nu percepe nicio amenințare din partea lui Prigojin – ceea ce ar putea fi o eroare de calcul.

”Prigojin se află într-o zonă gri în care are un mandat de la Putin pentru a acționa, dar limitele sale nu sunt clar definite”, a declarat analistul politic Tatiana Stanovaya. ”Astfel, Prigojin își testează limitele și, nevăzând nicio rezistență serioasă, continuă să le depășească”.

”Din exterior, putem considera cum Prigozhin reprezintă un pericol pentru regim, iar pe termen lung poate fi o problemă pentru Putin, dar dacă privim acest lucru prin ochii lui Putin, cred că el nu îl consideră o amenințare”, a declarat Stanovaya. ”Prigojiin este loial, este absolut dependent de guvern și poate fi [deposedat] de toate resursele dintr-o dată, dacă este nevoie”.

Există o posibilitate, a remarcat Stanovaya, ca Putin ”să nu simtă pe deplin amploarea” vizibilității crescânde a lui Prigojin. Rețelele de televiziune de stat, pe care Putin le venerează ca fiind cele care controlează opinia publică, i-au interzis în esență lui Prigojin de pe undele lor de emisie, limitându-l la mass-media online și la blogurile Telegram. ”În lumea lui Putin, internetul, toate aceste site-uri, blogurile și rețelele de socializare, reprezintă periferia”, a declarat Stanovaya.

Deși Putin nu l-a mustrat public pe Prigojin, există semne că președintele rus a intervenit la începutul anului pentru a trasa linii pentru Prigojin și trupele Wagner.

Lovitura pentru Wagner

Numirea lui Valery Gerasimov, șeful Statului Major General al forțelor armate ruse, pe care Prigojin îl certase în mod public, în calitate de comandant general al războiului din Ucraina a fost considerată o lovitură pentru Wagner. Prigojin și-a pierdut, de asemenea, principala sursă de forță de muncă atunci când Ministerul Apărării i-a interzis să recruteze în închisori.

Potrivit unor documente clasificate ale serviciilor secrete americane de informații scurse pe platforma de mesagerie Discord, Putin a stabilit o întâlnire între Priogzhin și Șoigu în luna februarie pentru a aborda un conflict legat de presupusele rezerve insuficiente de muniție din Bahmut.

În ultima rundă de luptă, Șoigu a decretat săptămâna trecută că toate ”formațiunile de voluntari” trebuie să semneze un contract cu Ministerul Apărării până la 1 iulie. Prigojin a declarat că Wagner nu va face acest lucru.

După ce și-a retras mercenarii din Bahmut, pe care Rusia l-a cucerit efectiv la sfârșitul lunii mai, Prigojin a încercat să profite de acest succes pe câmpul de luptă și să obțină o expunere în lumea reală cu puncte de vânzare regionale.

El a petrecut câteva săptămâni acordând interviuri reporterilor pro-război, folosindu-se chiar de unul dintre ei pentru a avertiza asupra unei potențiale revoluții în Rusia. De asemenea, a organizat sesiuni lungi de întrebări și răspunsuri în patru orașe mari pentru a promova un proiect nedefinit numit ”Wagner: A doua linie de front”.

”Nu vreau să fiu frenetic, dar [trebuie] să le oferim oamenilor informații veridice care să forțeze societatea să se mobilizeze”, a spus Prigojin în mod criptic, promițând să continue ”ședințele sale de informare politică”. El a adăugat: ”Până când nu ne mobilizăm, nu vom câștiga războiul”.

Gallyamov, fostul redactor de discursuri, a declarat că orice reprimare a lui Prigojin riscă să îi alinieze pe susținătorii săi cu alte mișcări anti-Putin, inclusiv cu cea a liderului opoziției politice încarcerat Alexei Navalny.

”La figurat vorbind, la scurt timp după ce Prigojin se va afla într-o celulă alături de Navalnîi, fanii săi se vor afla de aceeași parte a baricadelor cu susținătorii acestuia din urmă”, a declarat Gallyamov.

Cum e cotat Prigojin?

Există puține sondaje privind atractivitatea lui Prigojin la nivel național, dar un raport recent al Russian Field, o agenție de cercetare independentă, a afirmat că 2% dintre rușii intervievați ar vota pentru Prigojin într-o cursă prezidențială, la fel ca Navalnîi. Această cifră este mai mare decât cea a multor politicieni, inclusiv a lui Shoigu, dar mai mică decât cele 30% ale lui Putin.

Sondajul a sugerat, de asemenea, că vizibilitatea lui Prigojin pentru rușii de rând a crescut rapid. ”Viteza cu care Prigojin a câștigat este un nivel ridicat, pentru că în urmă cu un an nu avea nimic”, a declarat Stanovaya.

Discurs comparabil cu al lui Navalnîi

Într-o curioasă întorsătură a vieții politice haotice din Rusia, unii observatori de la Kremlin au remarcat că mai multe dintre punctele de discuție ale lui Prigozhin se potrivesc acum cu cele ale părții liberale a societății ruse, inclusiv ale susținătorilor lui Navalny – și anume, că războiul este mortal, va dura mult timp și va fi costisitor pentru Rusia.

În discursurile sale, Prigozhin se prezentă ca ”un om al poporului” care se adresează direct rușilor obișnuiți și se opune elitelor detașate din Rublyovka, un cartier bogat la vest de Moscova care servește, de asemenea, drept poreclă colectivă pentru cei bogați și puternici ai țării. Navalnîi și-a construit o mare parte din capitalul politic pe expunerea corupției și a averilor ilicite din rândul elitelor.

Dar există și mari diferențe. Navalnîi se opune lui Putin de zeci de ani și a cerut încetarea războiului, în timp ce Prigojin reprezintă o versiune și mai extremă a politicilor lui Putin, susținând pe deplin o conducere autoritară.

Navalnăi a îndemnat, de asemenea, ca Rusia să fie liberă, democratică și ”fericită”. Prigojin a adoptat o abordare ceva mai întunecată, declarând la un moment dat că rușii ar trebui să trăiască ”ca în Coreea de Nord timp de câțiva ani” pentru a obține ceva asemănător cu o victorie în Ucraina. Este puțin probabil ca un astfel de slogan de campanie să aibă un mare interes popular.

”Pentru oamenii care locuiesc în marile orașe și sunt obișnuiți cu tipul de consum capitalist, [apelul lui Prigojin la un] stil de viață nord-coreean și la mobilizare generală nu poate fi atractiv, așa că poate funcționa doar cu o populație foarte mică… săracă, frustrată și cu conformiști agresivi”, a declarat Andrei Kolesnikov, un analist politic cu sediul la Moscova de la Carnegie Endowment for International Peace care, ca mulți ruși, a fost desemnat ”agent străin” de către autorități.

”Există o problemă fundamentală. … Întrucât Prigojin însuși provine din adâncurile elitei lui Putin, din ”bucătăria” lui Putin, el este carne din carnea sistemului oligarhic și produsul acestuia”, a adăugat Kolesnikov.

Finalul jocului lui Prigojin este încă neclar

Timp de ani de zile, el a prosperat ca lider al unei organizații paramilitare care a operat în umbră pentru a promova obiectivele Kremlinului în întreaga lume folosind orice mijloace. Această abordare s-ar putea să nu se traducă neapărat bine în orice post oficial, care vine cu mai multă responsabilitate și riscuri politice, precum și cu obligații nominale față de lege.

Analiștii consideră, în general, că Prigojin are șanse minime de a avea o carieră politică de succes, deoarece mesajul său, ca și cel al liderului cecen Ramzan Kadîrov, este adesea prea extrem pentru a rezona cu majoritatea rușilor, cu atât mai puțin cu elita țării.

O posibilitate este că Prigojin se poziționează împotriva altor oligarhi pentru a obține avantaje într-o Rusie post-Putin.

”El acționează intuitiv și trebuie să câștige capital politic, dar nu cred că știe încă el însuși în ce îl poate converti”, a declarat Stanovaya. ”Putin – are din ce în ce mai puțin control asupra situației mai puțin și asupra elitelor. Așa că, cu cât ai mai multe resurse politice, cu atât mai puternice vor fi pozițiile tale în viitor, iar Prigozhin lucrează în acest sens”.

Sursa: Stiripesurse.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *