ANALIZĂ BBC: De ce a fost atacată capitala Belgiei?
Capitala Belgiei este locul sediilor unor importante instituţii precum Uniunea Europeană, NATO, alte agenţii internaţionale şi companii, dar şi al guvernului belgian.
În plus, în afara faptului că Bruxelles a fost ţinta ISIS, Belgia s-a confruntat în ultimii ani cu prezenţa în ţară a numeroşi jihadişti care au luptat pentru ISIS în Irak şi Siria, mai multe celule islamiste având sedii in oraşe belgiene şi în suburbiile capitalei. Mai mult, vinovaţii atacurilor din Paris de anul trecut au locuit in Molenbeek, iar principalul suspect, Salah Abdeslam, a reuşit să fugă de autorităţile belgiene până vineri, 18 martie 2016.
În aceste condiţii, mulţi belgieni se aşteptau la un răspuns al jihadiştilor . “ Mă aşteptam să se întâmple ceva, dar nu credeam că lucrurile vor ajunge atât de departe”, a declarat un expert în jihadism, Pieter Van Ostaeyen, pentru BBC.
Atacurile de ieri au lăsat o întreagă Europă sub semnul întrebării. Ce a fost de fapt, atac plănuit sau răzbunarea islamiştilor după arestarile de vineri, care au cutremurat lumea jihadistă?
“Se pare ca atacurile erau planuite, însă, ca urmare a arestarilor de vineri, acestea au fost accelerate, deoarece teroriştii ştiau că sunt urmăriţi şi se temeau să nu fie prinşi”, a declarat un profesor universitar, Dave Sinardet, pentru BBC.
Au eşuat forţele de securitate belgiene?
“Este clar că există erori în ceea ce priveşte nivelul de securitate al Belgiei. Sunt ani de cand nu am alocat destule resurse în problemele privind securitatea şi ameninţările teroriste”, a ţinut să precizeze profesorul Sinardet pentru BBC, adăugând că acest tip de atac terrorist poate fi identificat şi prevenit foarte greu.
Esecurile care au condus la atacurile de marţi dimineaţa sunt atât politice (guvernamentale), cât şi poliţieneşti şi juridice, dar ţin şo de domeniul economic (fiscal). Această combinaţie fatală poate crea un vid instituţional care este exploatat la maximum de teroriştii jihadisti care se află pe statul belgian.
În timp ce poliţia caută suspecţii în cazul atacurilor de marţi, belgienii se întreabă dacă vor mai exista pe viitor atentate de o asemenea amploare.
La scurt timp după atacul din Paris, Clint Watts, un expert american în contraterorism, a vorbit despre teoria icebergului în ceea ce priveşte organizarea unor atacuri teroriste, informează BBC. Watts este de părere că pentru fiecare atacator (varful icebergului), de obicei există alte persoane care îl sprijină din umbră.
sursa: mediafax.ro