Analiză Bloomberg: Exporturile rusești de petrol scad vizibil
Exporturile rusești de petrol scad vizibil, arată o analiză Bloomberg, care apreciază că Rusia se zbate să-și vândă producția. Agenția apreciază că august va fi o lună și mai grea pentru încasările Kremlinului din vânzările de petrol, transmite Defapt.ro.
Exporturile rusești de petrol scad vizibil
Astfel, potrivit datelor Bloomberg, în perioada cuprinsă între mijlocul lunii iunie și finalul lunii iulie, scăderea zilnică a exporturilor rusești de petrol a fost, în medie de 480.000 de barili, adică 13%. Livrările de petrol către India și China au scăzut între 15% și 40%, față de vârful de după începerea invaziei.
Asian nations are letting up on discounted Russian oil exports, with Bloomberg data showing a 13% decline over the past four weeks as Chinese and Indian demand ease, chipping away at Russian oil revenueshttps://t.co/jbfxH2BkyF
— OilPrice.com (@OilandEnergy) July 25, 2022
„Mai este un drum lung de parcurs înainte ca o scădere a livrărilor să lovească cufărul Kremlinului suficient de puternic pentru a-l obliga pe președintele Vladimir Putin să regândească invazia din Ucraina. Creșterea prețurilor la țiței a sporit încasările Rusiei în această lună, compensând o parte din reducerea fluxurilor. În timp ce livrările în săptămâna de până la 22 iulie au ajuns la cel mai scăzut nivel față de săptămâna încheiată pe 25 martie, veniturile din exportul de petrol au fost cele mai scăzute față de ultimele patru săptămâni”, arată Bloomberg.
🇷🇺 The Steady Erosion of Russian #Oil Exports Continues – Bloomberg
*Link: https://t.co/8ME4e9oHi8 pic.twitter.com/4UtBePyOja— Christophe Barraud🛢🐳 (@C_Barraud) July 26, 2022
De asemenea, agenția arată că livrările de petrol către România și Bulgaria au scăzut cu 45%, de la mijlocul lunii iunie la săptămâna încheiată pe 22 iulie. Iar livrările către România s-au înjumătățit.
În săptămâna încheiată la 22 iulie, guvernul de la Moscova a încasat, din taxa de export a petrolului, 155 de milioane de dolari. Comparativ, în săptămâna 15-22 aprilie, încasările erau de 238 de milioane de dolari – potrivit calculelor Bloomberg. Kremlinul câștigă acum 7,53 de dolari la fiecare baril de petrol exportat, față de 6,11 dolari, în iunie.