Actualitate

ANALIZĂ / Consecințele retragerii SUA din acordul cu Iranul

Şeful Casei Albe vede politica externă în termeni tranzacţionali, ca pe o continuă negociere, cu invingători şi învinşi. Ori, în cazul de faţă, de la luarea deciziei şi până la actele normative de implementare vor trece luni de zile. Calculul poate fi că această hotărâre tranşantă îi va face pe iranieni şi pe celelalte ţări semnatare să se pună pe trebă serios pentru a salva acordul, răspunzând astfel unora dintre temerile formulate de administraţia americană. Fireşte că este un joc riscant, pentru că cel puţin reacţia Iranului e imprevizibilă, dar el reprezintă stilul fostului om de afaceri devenit preşedinte, notează europa liberă.

Iranul ar putea relua îmbogăţirea uraniului

Şeful statului iranian, Hassan Rouhani, şi-a trimis ministrul de externe să negocieze cu ceilalti semnatari, spunând însă că timpul avut la dispoziţie e scurt şi că Iranul ar putea relua îmbogăţirea uraniului. Iranul are trei opţiuni: să respecte în continuare acordul, să-şi accelereze programul de îmbogăţire a uraniului inclusiv până la o puritate de 20% şi să iasă din Tratatul nuclear de Neproliferare. Rouhani a declarat că ţara sa se va confrunta timp de 2 sau 3 luni cu unele probleme. Menţionând că aceste probleme vor fi rapid depăşite, preşedintele iranian a adăugat că "sub embargou sau nu, ar trebui să stăm pe propriile noastre picioare".

Iranul este pregătit pentru orice scenariu, inclusiv pentru un atac militar al Statelor Unite, a avertizat un oficial de rang înalt de la Teheran, citat de Reuters. "Naţiunea noastră nu se teme de sancţiunile SUA ori de un atac militar. Inamicii noştri, inclusiv America, regimul sionist şi aliaţii acestora din regiune trebuie să ştie că Iranul s-a pregătit pentru cele mai grave scenarii şi ameninţări", a declarat marţi Hossein Salami, adjunctul comandantului Gardienilor Revoluţiei iraniene.Iranul acuză Administraţia Donald Trump de încălcarea Acordului nuclear: "Nu se poate discuta cu americanii decât prin limbajul forţei" "Americanii nu au aplicat angajamentele. Se pare că nu se poate discuta cu americanii decât prin limbajul forţei, nu există altă soluţie", a afirmat Ali Larijani.

Ca şi în împrejurari anterioare, Trump a spus că acordul cu Iranul nu funcţionează, asta în ciuda faptului că nu există dovezi că Teheranul l-ar fi încălcat. Preşedintele a adăugat că dacă nu se întreprinde nimic, statul care sponsorizează în cea mai mare măsură terorismul internaţional va produce arme nucleare. El a avertizat că America va impuse sancţiuni deosebit de dure. Perioada de acum şi până la impunerea de sancţiuni va fi de între 90 şi 180 de zile, dar unele sancţiuni vor fi impuse mai devreme. Consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, John Bolton, a cerut că firmele să nu se mai angajeze în relaţii de afaceri noi cu Iranul. Pentru ţări ca Coreea de Nord, care negociază cu Statele Unite în chestiunea nucleară, cele întâmplate nu pot decât să provoace scepticism.

Fostul preşedinte Obama, cel care a negociat înţelegerea cu Iranul a spus că anularea de acorduri la care America este semnatară erodează credibiltiatea ţării şi înrăutăţeşte relaţiile cu marile puteri ale lumii. În Congres, liderul republican Mitch McConnell a spus că acordul nu era bun şi că va coopera cu preşedintele în paşii de urmat, în timp ce lidera democrată Nancy Pelosi a declarat că acţiunea preşedintelui „izolează America, nu Iranul”. Senatorul Dick Durbin din Illinois, numărul doi democrat în Senat, a denunţat retragerea Statelor Unite din acordul în dosarul nuclear iranian drept o ”greşeală de proporţii istorice”. Ruperea acodului cu Iranul alimentează pericolul ca Republica islamică să-şi relanseze programul înarmării nucleare, care ameninţă Israelul şi ”destabilizează întregul Orient Mijlociu”, a declarat el. Decizia lui Trump ”izolează Statele Unite de lume într-o perioadă care acestea au nevoie de aliaţii lor în înfruntarea ameninţărilor nucleare în altă parte, mai ales în Coreea”, a apreciat Durbin.

UE intenţionează să respecte înţelegerea

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat marţi că Uniunea Europeană va avea "o reacţie unitară" la decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage SUA din acordul nuclear cu Iranul şi de a reintroduce sancţiuni împotriva regimului de la Teheran, transmite Reuters. Tusk a afirmat că liderii celor 28 de state membre ale UE vor discuta subiectul la Sofia, miercuri şi joi. Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, anunţase deja că Uniunea este "hotărâtă să menţină" acordul din 2015, prin care Iranul a acceptat să îşi îngheţe programul nuclear, în schimbul ridicării unor sancţiuni, informează AFP. Liderii Germaniei, Franţei şi Regatului Unit au dat publicităţii marţi o declaraţie comună prin care afirmă că aceste ţări rămân părţi în acordul nuclear încheiat în 2015 cu Iranul, transmite DPA. "Noi, E3, rămânen părţi în JCPOA" (n. red. – Joint Commprehensive Plan of Action, planul de acţiune cuprinzător comun), se arată în declaraţia semnată de cancelarul german, Angela Merkel, de preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi de premierul britanic, Theresa May. "Guvernele noastre rămân angajate în asigurarea menţinerii acordului şi vor colabora cu toate părţile rămase în acord pentru a asigura menţinerea situaţiei", adaugă documentul, care precizează că este vorba şi de asigurarea unor beneficii economice pentru iranienii legaţi de acord.

Industria aeronautică, afectată

Trezoreria a anunţat că în 90 de zile va retrage autorizaţiile de export către Iran al avioanelor de pasageri şi al componentelor şi serviciilor conexe. Din 6 august, Trezoreria va revoca şi licenţa care permitea companiilor americane să facă afaceri în Iran. În 180 de zile, se vor reintroduce sancţiuni împotriva tranzacţiilor cu banca centrală iraniană, cu anumite instituţii financiare şi cu sectorul energetic din Iran. Secretarul trezoreriei, Steve Mnuchin, a precizat că vor fi revocate licenţele Boeing şi Airbus pentru vânzarea de avioane de pasageri către Iran. Compania IranAir comandase 200 de avioane: 100 de la Airbus, 80 de la Boeing şi 20 de la producătorul franco-italian ATR. Toate aceste tranzacţii depind de licenţele americane, din cauza componentelor folosite. După suspendarea sancţiunilor împotriva Iranului, Boeing a obţinut în decembrie 2016 un contract cu IranAir în valoare de 17 miliarde de dolari. Administraţia Trump a anunţat marţi că va reimpune ”imediat” Iranului sancţiunile ridicate în dosarul nuclear, dar că le va permite companiilor să-şi reducă treptat activităţile, pentru ca acestea să nu încalce sancţiunile, relatează The Associated Press. Departamentul american al Trezoreriei a anunţat că vor exista ”cu siguranţă perioade de lichidare de 90 şi de 180 de zile”, însă fără să precizeze ce anume sancţiuni sunt vizate la ce termene anume, potrivit news.ro. La sfârşitul acestei perioade, sancţiunile vor avea un ”efect deplin”, a subliniat Trezoreria. Este vorba inclusiv despre sancţiunile ”secundare”, cele care vizează ne-americani în cazul în care fac afaceri cu Iranul, a precizat Trezoreria. Consilierul pe probleme de securitate naţională John Bolton a îndemnat ca ”din acest moment” nimeni nu ar mai trebui să încheie contracte noi cu Iranul.

Rusia este dezamăgită

Ministerul de externe de la Moscova a comunicat marţi că Rusia este "profund dezamăgită" de decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage Statele Unite din acordul nuclear încheiat în 2015 cu Iranul, informează Reuters. "Nu există şi nu pot exista motive pentru anularea planului comun şi cuprinzător de acţiune (JCPOA). Planul şi-a dovedit deplina eficienţă", arată ministerul. "Statele Unite subminează încrederea internaţională în Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică", acuză Moscova. Rusia este deschisă la cooperarea în continuare cu ceilalţi semnatari ai acordului cu Iranul (n. red. – China, Franţa, Regatul Unit şi Germania) şi va continua să îşi dezvolte activ legăturile bilaterale cu Iranul.

Reacţiile americanilor şi iranienilor obişnuiţi

Încă înainte de anunţul de marţi al preşedintelui Donald Trump privind retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul, unii iranieni şi-au retras banii din bănci, relatează Reuters. Un oficial al celei mai mari bănci de stat din Iran, Melli Ban, a declarat agenţiei că economiile au scăzut, dar nu a precizat cu ce sumă. El a apreciat că este un fenomen temporar şi că tendinţa se va inversa după trecerea momentului de incertitudine privind politica americană faţă de Iran. Un oficial de rang înalt din banca centrală a Iranului a afirmat că situaţia sistemului bancar naţional s-a înrăutăţit în ultimul an şi "încă nu am trecut de zona periculoasă", deşi banca centrală a luat toate măsurile pentru evitarea oricărei crize. De cealaltă parte, americanii nu apreciază decizia preşedintelui Trump. Un sondaj Reuters/Ipsos desfăşurat în perioada 4-8 mai arată că doar 29% din cetăţenii majori doreau anularea acordului cu Iranul, 42% considerau că SUA trebuie să aplice în continuare acordul, iar 28% au răspuns "nu ştiu". Nici măcar în rândul alegătorilor înregistraţi ca republicani, retragerea SUA din înţelegere nu este susţinută de majoritate – doar 44% din cei chestionaţi au aprobat ideea, 28% au fost împotrivă şi 28% nu ştiu. Conform aceluiaşi sondaj, 54% din americani susţineau acordul într-o măsură mai mare sau mai mică iar 27% erau împotrivă. Circa două treimi dintre răspunsuri au indicat teama că desfiinţarea acordului va declanşa înarmarea nucleară a Iranului, iar jumătate considerau probabil un conflict armat între SUA şi Iran. Preşedintele american Donald Trump a anunţat marţi retragerea SUA din înţelegerea semnată şi de Rusia şi de China, prin care au fost suspendate unele sancţiuni împotriva Iranului, în schimbul îngheţării programului nuclear al acestei ţări.

În urma retragerii SUA din acordul nuclear, sancţiunile americane împotriva Iranului suspendate în 2015 vor reintra în vigoare. Începând din 4 noiembrie, ele vor afecta orice entitate care efectuează tranzacţii cu banca centrală iraniană.

Sursa: historia.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *