CSI / Rusia

(ANALIZĂ) Cum a ajuns Hollande în mrejele Kremlinului

„De ce nu şi cu trupele regimului?” se întreba retoric ministrul francez de externe Laurent Fabius într-un interviu recent.

Potrivit lui, ţările occidentale nu sunt în măsură să trimită forţe terestre în Siria, aşa că poate merge şi cooperarea cu militarii „Armatei Siriene Liberă”, trupe din alte state arabe, precum şi, eventual, cu forţele regimului sirian.

Fără coaliţie

Ideea Parisului a fost întâmpinată cu scepticism de unul dintre cei mai importanţi experţi în Siria, Charles Lister, membru al think-tank-ului Brookings Institution de la Washington. Potrivit lui, având în vedere că Assad este ”inamicul public Nr 1″, francezii şi nimeni altcineva nu va putea să cadă de acord cu privire la cooperarea în Siria în lupta împotriva forţelor ISIS.

„În Siria, participa la război circa 70 de mii de combatanţi, majoritatea sunt concentraţi pe lupta împotriva lui al-Assad, în primul rând, şi numai în al doilea rând împotriva ISIS. Şi nimic nu va schimbă acest raport de priorităţi” – a spus Lister.

În acelaşi timp, după discuţiile dintre Hollande şi Putin a devenit clar faptul că, în ciuda unei anumite convergente, nu se preconizează nicio coaliţie largă între Occident şi Rusia. „Nu cred că putem vorbi despre vreo coaliţie formală. În cel mai bun caz va fi o alianţa temporară” – a declarat expertul în securitate Markus Kaim, de la Fundaţia „Ştiinţă şi Politică” din Berlin.

Discuţiile despre coaliţie nu vor trece într-o faza superioară, vor rămâne tot la nivel de discuţii, susţine analistul politic rus Alexandr Goltz: „Din discuţiile lui Hollande şi Putin reiese clar faptul că cele două părţi au opinii opuse cu privire la două aspecte importante. Primul – viitorul lui Assad. Potrivit lui Goltz, în cazul în care ţările occidentale cu mare efort recunosc că Assad ar putea rămâne la onducere în perioada de tranziţie, dar sunt unanime că el nu are niciun loc în viitoarea structura politică a Siriei. Rusia însă pariază în continuare pe Assad. Puţin consideră că el este singură forţă care este în război cu ISIS”.

Al doilea punct controversat este definirea teroriştilor. „Cine este un terorist şi cine – opoziţie sănătoasă, deoarece toţi sunt înarmaţi şi toţi lupta împotriva lui Assad, dar şi unii cu ceilalţi”. În condiţiile în care nu există niciun acord despre cine este un terorist şi cine nu, bombele ruse vor continuă să cadă peste absolut toţi cei care se opun lui Assad.

Era clar că ideea unei coaliţii largi, cu Rusia, propusă de Putin, a fost o capcană în care a nimerit deocamdată doar Hollande. Nimeni nu vrea să înfiinţeze o coaliţie largă cu Putin. Asta este clar. Cu toate acestea, negocierile dintre Hollande şi Putin sunt considerate la Kremlin „de succes”. De ce? Răspunde analistul Goltz.

„În opinia mea, întreagă operaţiune siriană a fost lansată pentru a ieşi din izolarea internaţională în care Rusia a ajuns că urmare a evenimentelor din Ucraina şi anexarea Crimeei. Şi acum putem vedea cum strategia funcţionează. Vedem cum preşedintele francez vine la Moscova pentru a-i strânge mâna lui Putin şi să audă de la el poveşti despre coordonarea operaţiunilor militare „, – a subliniat Goltz.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *