(ANALIZĂ) „Dragă Ucraină, te rog să nu te împuști singură în picior”
Potrivit jurnalistului american, legea adoptată de către deputaţii Radei Supreme prevede ca cei care ”prezintă public o atitudine lipsită de respect” faţă de aceste organizaţii sau ”neagă legitimitatea acestora în lupta pentru independenţa Ucrainei” va fi urmărită penal.
Cele mai multe dintre aceste organizaţii cu caracter extremist sunt inofensive dar dintre acestea, Organizaţia Naţionaliştilor Ucraineni (OUN) şi Armata Ucraineană (UPA) au fost implicate în Holocaust şi-n procesul de purificare etnică al polonezilor din vestul Ucrainei, în timpul celei de-a două conflagraţii mondiale. Organizaţia Naţionaliştilor Ucraineni a fost fondată în anul 1929, cu scopul de obţine independenţa Ucrainei şi implicit de a lupta contra ocupaţiei Rusiei Sovietice. Cea mai mare parte din conducerea acestei organizaţii s-a aflat în Germania Nazistă, îmbrăţişând ideea conturării unei naţiuni pure ucrainene. ” Ucrainenii sunt cei care sunt de sânge şi de os din oasele noastre şi din sângele nostru” a fost deviza acestui grup extremist. În acest sens, Cohen mai punctează în analiză să implicarea OUN în pogromul împotriva evreilor din Lvov din vara anului 1941 când au ucis 5000 de oameni pentru vină de a fi fost evrei. În 1943, liderii OUN s-au pliat pe lupta de eliberare a Ucrainei alături de un grup de gherilă (UPĂ) şi totodată au epurat etnic comunitatea poloneză din vestul ţării.
Rada Supremă sabotează imaginea externă a guvernului ucrainean
Deşi preşedintele Petro Poroşenko nu a semnat încă proiectul legii asumate de Rada Supremă, Occidentul este obligat să-l îndemne să-l respingă întrucât complică în plan extern eforturile Kievului de modernizare a ţării. La rândul sau, jurnalistul Josh Cohen este de părere că legea adoptată de parlamentarii ucraineni prin intermediul căreia organizaţii extremiste implicate în Holocaust în timpul celui de-al doilea război mondial sunt recunoscute oficial drept eliberatoare ale statului ucrainean trebuie să sporească presiunile Occidentului pentru recredibilizarea Kievului.
În acest context, Centrul Simon Wiesenthal a condamnat noua lege, declarând că aliaţii Ucrainei se simt jigniţi de atitudinea Radei Supreme. De asemenea, editorul Foreign Policy este de părere că legea recunostiintei adoptată de Radă Supremă vine în sprijinul Kremlinului şi implicit teroriştilor din Est care sunt promotorii ideii că oficialităţile de la Kiev sunt tributare fascismului şi neo-fascismului.
sursa: paginaderusia.ro