Politică

(ANALIZĂ Gândul.info) Asemănările şi diferenţele dintre cele trei partide pro-europene de la Chişinău

După procesarea a 98% din voturile exprimate în cadrul alegerilor legislative din Republica Moldova, rezultatele scrutinului sunt următoarele: PSRM – 20,95%, PLDM – 19.75%, PCRM – 17.83%, PDM – 15.94% şi PL – 9.45%. În acest moment, luându-se în calcul şi redistribuirea votului, PLDM, PDM şi PL, adică cele trei partide considerate proeuropene, au împreună 55 de mandate, minimul necesar pentru o coaliţie fiind de 51 (din totalul de 101).

Liderul PLDM, Vlad Filat, şi cel al PL, Mihai Ghimpu, au anunţat, luni, că vor să formeze o coaliţie împreună cu PDM, pentru a asigura în continuare o guvernare cu orientare proeuropeană. Deocamdată, deci, celelalte două scenarii posibile, respectiv o mare coaliţie PDLM, PD şi PCRM sau o alianţă PSRM, PCRM şi PD, trec în plan secund. Cel mai important pentru Republica Moldova, însă, este ca negocierile să nu dureze mult şi noul guvern să se formeze cât mai repede. În caz contrar, există riscul creării de instabilitate politică şi socială, care să dubleze tensiuni deja existente în societate privind eventualii agitatori şi anumite „comploturi” de destabilizare a ţării.

În limbajul mediatic, PLDM, PDM şi PL sunt reunite sub umbrela sintagmei de partide proeuropene. Totuşi, între ele există anumite diferenţe, mai ales în ceea ce priveşte relaţia cu Rusia şi cu NATO, a explicat pentru gândul Victor Juc, vicedirectorul Institutului de cercetări juridice şi politice al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova.

Astfel, PLDM (condus de Vlad Filat) este un partid de centru-dreapta, cu o ideologie conservatoare, membru observator în familia Popularilor Europeni. Susţine integrarea europeană şi o relaţie apropiată cu NATO, fără a renunţa la neutralitatea statală. De asemenea, PLDM susţine păstrarea unei relaţii bune cu Federaţia Rusă.

PDM (condus de Marian Lupu) are o orientare de centru-stânga, social-democrată, fiind membru observator în familia Socialiştilor Europeni. Susţine integrarea europeană, dar şi neutralitatea R. Moldova, ceea ce înseamnă că vrea relaţii minimale cu NATO. Cât despre raportarea la Federaţia Rusă, PDM vrea un parteneriat strategic cu Moscova.

PL (condus de Mihai Ghimpu), membru observator în familia Liberalilor Europeni, ALDE, vrea atât integrare europeană, cât şi în Alianţa Nord-Atlantică şi relaţii minimale cu Rusia. Ghimpu s-a pronunţat deseori pentru unirea cu România, cu toate că a admis că, în acest moment, ea nu este posibilă.

sursa: gandul.info


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *