CSI / Rusia

(ANALIZĂ) Ruşii fac bani din energie deși piaţa e la pământ

Profitul înregistrat în ultimul an de companiile energetice din Rusia a crescut cu aproape 22%, o adevărată performanţă pe piaţă globală a energiei.

Nici măcar Canada, o altă ţară cu importante rezerve de petrol şi gaze, n-a reuşit să crească profitabilitatea industriei de resort cu mai mult de 1,8 procente.  În acelaşi timp, indicele Morgan Stanley Capital Internaţional de pe piaţă energetică din SUA a tresărit cu doar 0,7%, informează CNBC.

Piaţă prăbuşită în avans

Ironia sorţii face că declinul economic al Rusiei să se fi declanşat cu câteva luni înaintea prăbuşirii pieţei petrolului, în momentul în care Vladimir Putin a decis anexarea Crimeii şi întreţinerea conflictului din estul Ucrainei. Între 1 ianuarie şi 14 martie 2014, indicele MSCI de pe piaţă energiei din Rusia căzuse deja cu 21%. Astfel, în iulie, când economia globală s-a confruntat cu declinul constant al preţului barilului, piaţă rusească era deja afectată.

"În Rusia, piaţă energiei s-a prăbuşit când preţul petrolului era avantajos. Când restul lumii îşi revizuia ipotezele privind evoluţia preţului, firmele ruseşti erau deja ieftine", explică Karen Kostanian, unul dintre analiştii sectorului energetic din cadrul Merill Lynch Rusia.

Iar acţiunile companiilor ruseşti au rămas ieftine şi în ziua de astăzi.

Pentru 2015, Lukoil şi Gazprom au un raport preţ/venituri de 4,1, considerabil mai avantajos decât cel de 11,5 al acţiunilor companiilor petroliere din ţările dezvoltate, apreciază Will Riley, manager investiţional în cadrul Woodland Hills, o companie din cadrul grupului Guinness Atkinson Funds.

Portofoliul de acţiuni de pe piaţă globală de energie gestionat de Riley conţine şi 3,3% active ale companiilor din Rusia.

Profit atractiv

De obicei, rentabilitatea acţiunilor de pe piaţă bursieră din Rusia este mult sub cea dată de pieţele dezvoltate.

Însă, în acest caz, un profit anual mai mare cu 22% îi poate face pe investitori să lase deoparte evaluarea riscurilor şi să investească în aceste acţiuni. "Diferenţa se vede cu ochiul liber. În ciuda tuturor problemelor, oamenii văd aici o şansă de obţine profit", afirmă Riley.

O altă explicaţie pentru care companiile energetice din Rusia par să fie atractive este că, raportat la piaţă din Rusia, acestea se dovedesc profitabile în condiţiile în care sunt şi singură sursă de atragere a valutei în ţară.

Costuri reduse

Odată cu declinul de 42% înregistrat de rublă în faţă dolarului american, costurile de exploatare din Rusia au scăzut în mod substanţial. "Acţiunile Gazprom şi Lukoil sunt protejate faţă de prăbuşirea rublei. De fapt, prăbuşirea monedei ruseşti este percepută că un avantaj în acest sector", susţine Will Riley.

Beneficiile aduse de deprecierea rublei sunt confirmate şi de Kostanian. "Dacă înainte de declinul rublei costul de producţie era estimat la 40 de dolari, acum acesta a scăzut la 30 de dolari", explică analistul Merill Lynch Rusia.

Cu o influenţă în piaţă din Rusia de aproape 58%, practic, preţul acţiunilor companiilor energetice dictează evoluţia bursei din această ţară.

Pentru moment, acestea par să se fi stabilizat, iar o eventuală atenuare a crizei din Ucraina ar putea să dicteze o revenire a investitorilor străini în Rusia, în ciuda ratingului de ţară dezastruos.

Riscuri majore şi avantajul izolării

Sigur, orice investiţie în Rusia presupune asumarea unor riscuri enorme. "Situaţia geopolitică este cea care are cel mai mare impact asupra regiunii", explică Evgeny Solovyov, un analist al Societe Generale.

Iar dacă pe frontul ucrainean s-a lăsat deocamdată liniştea, Moscova tocmai a fost scăldată în sângele opozantului Boris Nemţov, asasinat la sfârşitul săptămânii trecute. "Alţi factori care sunt la fel de nesiguri ţin de o eventuală apreciere a rublei şi de intervenţia guvernului în sectorul energetic", crede analistul Deutsche Bank, Pavel Kushnir.

Impozitele percepute de stat pe exportul de gaze şi petrol sunt deja foarte mari, iar o eventuală scădere a nivelului încasărilor de valută nu va aduce decât un nivel mai mare de impozitare.

Cu toate aceste riscuri, piaţă energetică din Rusia rămâne extrem de atractivă pentru jucătorii care suportă riscul. "Investitorii ar trebui să caute societăţii fără datorii mari, de obicei acestea fiind denominate în dolari. Oricum companiile din Rusia cu greu mai găsesc surse de împrumut de la băncile occidentale", afirmă Solovyov.

Iar cu cât compania este mai puţin prinsă în chingile Kremlinului, cu atât mai profitabilă s-ar putea dovedi investiţia.

Beneficii pe măsură

O varianta atractivă este Lukoil, a două mare companie petrolieră din Rusia. Are un raport financiar bun, nu este controlată de către stat şi a anunţat creşterea dividendelor acordate în acest an acţionarilor. Randamentul acţiunilor Lukoil ar putea creşte în 2015 cu aproape 8 procente, consideră Pavel Kushnir.

Iar nevoia de lichidităţi a companiei a împins-o şi spre oferirea unui discount enorm la tranzacţionare pentru marii jucători internaţionali, de aproximativ 75%. Îndeajuns de mult încât să-i facă pe americani să viseze cu ochii deschişi. "Este clar că sunt riscuri, dar şi beneficiile pot fi pe măsură. Orice creştere a preţului barilului ar putea să-ţi dubleze banii investiţi în Rusia", crede Riley.

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *