Politică

(ANALIZE FĂCUTE DE EXPERȚI) Acordurile cu UE ar putea IEFTINI prețurile la produse de consum cu aproape 10%

Economiştii constată că „estimările econometrice relevă în mod clar avantajele aderării la Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv cu UE”. Astfel, calculele sugerează că, în cazul aderării la această zonă, economia Moldovei va creşte cu circa 6,4%, iar volumul producţiei cu 1,9-21,3 la sută. Alte avantaje ar fi creşterea exporturilor cu 11,3 la sută şi a importurilor cu respectiv 6,1 la sută. De asemenea, ieftinirea mărfurilor de consum cu rate ce variază între 2,1 la sută şi 9 la sută.

Un dezavantaj, în opinia experţilor, ar fi interdicţiile impuse de Federaţia Rusă pe măsura apropierii de Uniunea Europeană. În context ei fac referinţă la embargoul introdus la livrările de băuturi alcoolice pe piaţa rusă. Un risc ar fi scumpirea gazului furnizat de concernul rus Gazprom.

Pe de altă parte, orientarea spre Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan ar duce la contractarea economiei cu 4 la sută. În acelaşi timp, aderarea la Uniunea Vamală va avea ca efect „pierderea de către producătorii autohtoni a pieţei comunitare, care atrage circa 45% din totalul exporturilor atît de pe malul drept, cît şi de pe malul stîng al Nistrului”. Cauza rezidă în obligativitatea adoptării politicii vamale ruseşti şi ajustarea la standardele ruseşti, care nu sînt recunoscute pe plan mondial, spre deosebire de cele comunitare.

În schimb Moldova ar putea beneficia de ieftinirea cu 30 la sută a gazului importat de la Gazprom, mai apreciază Expert-Grup.

Avantajele Zonei de Liber Schimb cu UE ţin de creşterea accesului producătorilor moldoveni pe piaţa Uniunii Europene, a Turciei, dar şi pe alte pieţe, deoarece standardele comunitare sînt recunoscute pe plan mondial. Totodată, „liberalizarea importurilor va spori concurenţa pe piaţa internă, ceea ce, în final, va contribui la diminuarea preţurilor şi creşterea diversităţii şi calităţii produselor. De rînd cu ameliorarea atractivităţii investiţionale, aceasta va spori bunăstarea populaţiei şi competitivitatea economiei moldoveneşti”.

În cazul aderării la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, pe lîngă barierele tarifare, exportatorii moldoveni vor trebui să se confrunte şi cu importante bariere non-tarifare pe piaţa comunitară şi nu doar. Din cauza tarifelor vamale mai mari la import se vor scumpi produsele de consum şi produsele investiţionale importate din UE. Aceasta va lovi în competitivitatea economiei moldoveneşti, în climatul investiţional şi bunăstarea populaţiei, concluzionează economiştii.

Moldpres.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *