ActualitateExterne

Anchetă deschisă privind moartea în detenţie a unor palestinieni arestaţi în Gaza

Armata israeliană a anunţat marţi deschiderea unei anchete după moartea în detenţie a mai multor palestinieni arestaţi în Fâşia Gaza de la începutul războiului cu Hamas, transmite AFP, potrivit Agerpres.ro.

Aceşti palestinieni erau ţinuţi în detenţie la baza militară de la Sde Teiman, în apropiere de Beersheva (sud), unde fuseseră transferaţi după ce au fost arestaţi împreună cu alte sute, potrivit cotidianului israelian Haaretz.

Acesta scrie că, la Sde Teiman, deţinuţii ‘sunt legaţi la ochi şi încătuşaţi în cea mai mare parte din timp, (iar) luminile rămân aprinse toată noaptea’.

Un purtător de cuvânt al armatei a indicat pentru AFP că este în curs o anchetă cu privire la ‘decese de terorişti în centrele de detenţie militare’, fără a preciza numărul acestora sau circumstanţele morţii lor.

‘Deţinuţii arestaţi în timpul operaţiunilor Tsahal (armata israeliană, n.red.) în Fâşia Gaza sunt încarceraţi în conformitate cu legea privind detenţia combatanţilor ilegali din 2002, sub suspiciunea de participare la activităţi teroriste’, a afirmat el.

Deţinuţii faţă de care orice suspiciune este îndepărtată ‘sunt trimişi înapoi în Fâşia Gaza’, iar ceilalţi sunt predaţi administraţiei penitenciare.

Armata israeliană a fost intens criticată săptămâna trecută după difuzarea unor imagini cu zeci de bărbaţi palestinieni arestaţi în Gaza şi aflaţi sub paza unor soldaţi israelieni. În imagini, palestinieni apar în lenjerie intimă, legaţi la ochi şi la mâini, stând în şezut sau în genunchi pe o stradă din Gaza sau într-o groapă de nisip.

Armata israeliană a transmis în decembrie că ‘500 de terorişti’ au fost arestaţi în Fâşia Gaza.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *