(ANCHETĂ) Milioane de la stat pentru săraci, rătăcite prin portofelele funcționarilor
Peste patru milioane de lei destinate invalizilor, copiilor rămași fără părinți, bătrânilor și altor categorii defavorizate aflate la limita sărăciei au ajuns pe căi ilegale în buzunare străine, inclusiv în a celora care ar fi trebuit să gestioneze fondurile sociale. În urma unor verificări efectuate în 15 raioane ale republicii de către Inspecția Socială, s-a constatat că, prin intermediul unor certificate contrafăcute ori cereri ale căror date au fost modificate cu bună știință, a fost însușită nelegitim, sub formă de ajutor social și ajutor pentru perioada rece a anului, suma de 4.236.522 lei.
În perioada martie-octombrie a anului în curs, Inspecția Socială a efectuat verificări în 233 de localități din 15 raioane ale republicii privind modul de acordare a prestațiilor și serviciilor sociale. Potrivit raportului de monitorizare, au fost inspectate în totalitate raioanele: Cimișlia, Strășeni, Căușeni, Fălești, Basarabeasca și, selectiv, localități din raioanele: Ungheni, Telenești, Hâncești, Ialoveni, Florești, Orhei, Nisporeni, Drochia, Călărași, Ocnița, Dondușeni, Soroca, Ștefan-Vodă și Glodeni. În total, au fost cercetate 57,6 mii de cereri înaintate de către beneficiari, iar în cazul a 2744 corectitudinea informațiilor a fost probată la domiciliul acestora. Astfel, până în prezent, suma estimată de Inspecția Socială ca fiind plătită necuvenit în formă de ajutor social și ajutor pentru perioada rece a anului constituie 4.236.522 lei, respectiv raioanele: Cimișlia – 2.168.178 lei, Fălești – 838.749 lei, Hâncești – 526.798 lei, Strășeni – 209.058 lei, Telenești – 198.556 lei, Căușeni – 137.234 lei și Ungheni – 22.521 lei.
Certificate false pentru ajutorul social
Șeful Inspecției Sociale, Mircea Grigorev, spune că principalele nereguli privind acordarea ajutorului social identificate țin de veridicitatea informațiilor prezentate la direcțiile raionale. „Pentru a beneficia de prestații sociale este nevoie să prezinte câteva certificate confirmative. În urma inspecției, s-a atestat o neconcordanță între mărimea terenurilor indicate în certificatele eliberate de unele primării și datele constatate în registrul de evidență a terenurilor agricole. Adică, unele primării, fără a verifica la inginerul cadastral, ori dintr-un interes oarecare, au eliberat certificate în care mărimea terenurilor nu coincidea”, a declarat pentru TIMPUL Mircea Grigorev.
De asemenea, acesta a remarcat existența a numeroase cazuri de modificare intenționată a datelor din cererile de ajutor social de către unii specialiști, operatori din cadrul direcțiilor și secțiilor asistență socială, care au avut drept consecință majorarea cuantumului prestațiilor sociale. „Am depistat cazuri când asistentul social cu mâna proprie a schimbat informația din cerere, astfel ca solicitantul să fie eligibil și să primească ajutorul social. Presupunem că asemenea lucruri nu se fac fără a avea un anumit beneficiu. Situații de acest gen am depistat la Cimișlia, Fălești, Nisporeni și Glodeni”, a explicat șeful Inspecției Sociale.
Acesta a menționat că, din cauza haosului de la unele direcții raionale, Inspecția a fost nevoită să retragă în totalitate echipa de specialiști, pentru a permite inspectorilor să verifice dosarele și să le aducă în ordine. „Termenul de executare a unei cereri nu trebuie să depășească 20 de zile, în timp ce în raioanele Cimișlia, Telenești și Căușeni acesta era depășit cu până la cinci luni”, a subliniat Mircea Grigorev. Potrivit inspectorului, la Fălești dosarele beneficiarilor au fost găsite aruncate într-un garaj.
100 de mii alocate unor persoane incognito
Cea mai gravă situație a fost atestată la Cimișlia, unde, potrivit raportului inspectorilor, peste două milioane de lei, prin înșelăciune și falsuri, au ajuns în buzunarele unor oameni care nu le meritau. Aici inspectorii au descoperit că, din luna noiembrie 2011 până în luna mai 2012, șeful Direcției asistență socială nu a emis niciun ordin de stabilire a ajutorului social și ajutorului pentru perioada rece a anului. Ba mai mult, s-a constatat că 88 de decizii a direcției respective erau fără semnătura șefului direcției, iar majoritatea ordinelor erau semnate de către un specialist din cadrul direcției.
„În urma vizitelor la domiciliu, s-a constatat că 18 familii care beneficiau de ajutor social, majoritatea din orașul Cimișlia, nu mai locuiau de mult pe adresele indicate în cereri. Acestor familii, numai în baza ultimelor cereri, li s-a acordat ajutor social și ajutor pentru perioada rece a anului în sumă de peste 98 mii lei. Inspecția Socială urmează să se clarifice asupra legalității prestării acestor ajutoare, cine sunt persoanele în cauză și cine, de fapt, a încasat banii respectivi”, a subliniat șeful Inspecției Sociale, Mircea Grigorev.
Acesta mai povestește că, în timp ce se aflau în inspecție într-un sat din raionul Nisporeni, de inspectori s-a apropiat un locuitor, tată a patru copii, care, cu lacrimi în ochi, le-a povestit că, atâta timp cât a ajutat-o pe asistenta socială prin gospodărie, a primit ajutor social, „dar de când nu mai muncesc pentru ea, nu mai primesc ajutor. Și vreau să spun că sunt mulți dintre asistenții sociali care au uitat cum se lucrează pământul, sunt persoane care le strâng roada, le-o aduc direct acasă, le-o depozitează, le fac curățenie prin case, prin grădină, primind ca răsplată un ajutor social falsificat. Din banii care sunt preconizați pentru invalizi, copiii rămași pe drumuri, pentru bătrânii care nu are cine să-i ajute, prin obrăznicii și șmecherii, trăiesc foarte bine o categorie de asistenți sociali”, a conchis șeful Inspecției Sociale.
Patru cereri false de pe aceeași adresă
La Fălești au fost verificate 2728 de dosare de ajutor social și ajutor pentru perioada rece a anului pe parcursul lunilor ianuarie-august 2012, iar cuantumul sumelor estimate ca fiind plătite cu titlu necuvenit constituie aproape 850 mii lei.
Din cauza numărului mare de sesizări parvenite din raionul Hâncești, inspectorii au întreprins în teritoriu acțiuni de monitorizare. Astfel, au fost verificate 25 de familii beneficiare de prestații sociale din orașul Hâncești. S-a depistat că la Direcția asistență socială Hâncești există dosare numai pentru trei familii dintre acestea, iar în baza de date a Ministerului Muncii au fost introduse cereri de acordare a ajutorului social, cu aceeași adresă și aceeași perioadă de plată indicată, pentru patru familii.
„În urma verificărilor la domiciliu, s-a constatat că pe adresa indicată locuiește încă din anul 1951 alt proprietar care a declarat inspectorilor că locuința nu a fost dată în chirie niciodată și nu cunoaște familiile Maftei, Eșeanu, Tofan ori Dedova, indicate în cereri și care sunt beneficiari de ajutor social cu adresa respectivă. Urmează să vedem dacă familiile nominalizate sunt sau nu la curent cu faptul că au beneficiat de prestații sociale în baza unor date false și cine concret a încasat plățile”, a declarat șeful Inspecției Sociale.
O asistentă socială și-a „fabricat” ajutor social
Potrivit raportului Inspecției, în raionul Hâncești a fost depistat un asistent social care a beneficiat de ajutor social pentru perioada august 2011- februarie 2012 și ajutor pentru perioada rece a anului pentru noiembrie 2011- februarie 2012, indicând o adresă de reședință falsă unde, de fapt, se afla un depozit de semințe. „În lista de plată a prestațiilor sociale doamna respectivă figurează cu alt nume de familie. Asistenta socială singură și-a falsificat cererea pentru a primi ajutor din partea statului. Ba mai mult, pentru perioada august 2011- ianuarie 2012 a beneficiat de prestații sociale și soțul acesteia, care figurează în baza de date cu o adresa falsă”, a explicat Mircea Grigorev. Acesta a ținut să remarce că asemenea exemple au fost întâlnite în mai multe raioane.
De asemenea, Mircea Grigorev a menționat că Inspecția Socială recomandă direcțiilor raionale să verifice încă o dată datele rapoartelor, iar ulterior să ia măsuri pentru returnarea banilor în bugetul de stat. „Cine trebuie să facă acest lucru, aceasta este deja o altă problemă. În mod normal, trebuie să-i întoarcă cel care i-a primit nelegitim, dar aceasta este o procedură foarte grea, anevoioasă, dar altfel cum să-i impunem să respecte legea?”, a conchis inspectorul șef.
Cine-i vinovatul?
Întrebat fiind de ce s-a creat o asemenea situație, inspectorul a declarat: „Legea privind ajutorul social a fost adoptată în 2008, iar Inspecția Socială a fost organizată la finele anului 2011 și în toată această perioadă fiecare a procedat cum a considerat de cuviință”. „Este foarte importantă persoana care stă în fruntea Direcției asistență socială. Dacă este o persoană competentă și onestă, atunci lucrurile merg bine. Însă, în marea majoritate conducerea raioanelor rămâne șocată de rezultatele depistate, aceasta nu este la curent cu ceea ce se întâmplă și nu cunoaște legislația în vigoare privind ajutorul social și serviciile sociale. Iată aici este problema și, dacă nu vom face regulă, vom avea aceeași situație și mai departe”, a adăugat șeful Inspecției.
Conform datelor furnizate de inspectorii sociali, până în prezent, suma înapoiată în bugetul statului de către raioanele nominalizate este de 121.243 de lei.
Pentru anul 2012, pentru ajutorul social și ajutorul pentru perioada rece a anului, din bugetul de stat au fost preconizate 439 mln. lei.
Grigore Cobzac, preşedintele raionului Hânceşti
Conform actului emis de Inspecţia Socială, suma care trebuie restituită este de 320.286 lei. Este vorba de 25 de familii. Urmează să verificăm toate datele expuse de Inspecţie şi vom veni cu sancţiuni şi măsuri ca pe viitor să nu mai admitem aşa ceva. Trebuie să stabilim și toţi responsabilii de producerea acestor nereguli.
Sergiu Surugiu, vicepreşedintele raionului Cimişlia
S-a decis să fie creată o comisie din specialişti de la direcţie şi din cadrul primăriilor, ca să verificăm fiecare caz în parte. Avem deja primele informaţii, se confirmă faptul că unele primării au emis certificate false în a căror bază au primit ajutor social. Este imposibil să restituim statului suma care a fost alocată ilegal. Sunt persoane care pot să restituie banii, dar o bună parte nu dispun de surse financiare.
Căutăm căi de rezolvare a situaţiei, încercăm să vedem cine se face vinovat: asistentul social, şeful direcţiei…
Valeriu Muduc, preşedintele raionului Făleşti
Au fost formate comisii care să evalueze aceste cazuri. Peste 500 de cazuri au fost deja verificate, unele se adeveresc, altele nu, mai bine mai verificăm o dată să fim încrezuţi că procedăm corect. Au fost abordate problemele în privinţa cantinelor sociale, în privinţa unor nereguli la centre şi plus ajutorul social.
Ferească Dumnezeu de un caz, un leu consider că, dacă a fost nelegitim oferit, de-acum este o încălcare şi de aceea am pus de urgenţă să se ocupe comisiile să vedem ce o să constate. Există probleme logistice în cadrul direcţiilor, spre exemplu, asistenţii noştri nu dispun de maşină ca să se poată deplasa la fața locului să verifice informaţia, prin urmare, ei sunt nevoiţi să creadă informaţiile din actele prezentate. Dacă ar fi fost posibil ca ele să fie documentate, poate numărul era mult mai mic, la fel şi suma.
Inspecţia Socială a fost instituită în baza Hotărârii Guvernului din 28.10.2011. Aceasta are misiunea de a identifica neregularităţile, neconformităţile în domeniul asistenţei sociale semnalate prin intermediul petiţiilor, adresărilor telefonice şi altor sesizări parvenite în cadrul audienţelor privind încălcarea legislaţiei în procesul de stabilire şi plată a ajutorului social ori a ajutorului pentru perioada rece a anului şi acordarea serviciilor sociale.