Internațional

Anders Rasmussen: Acțiunile lui Macron faţă de agresiunea Rusiei contra Ucrainei au fost un eşec şi „profund dăunătoare”

Eforturile diplomatice ale preşedintelui francez Emmanuel Macron ca răspuns faţă de agresiunea Rusiei contra Ucrainei au fost un eşec şi ”profund dăunătoare”, a spus fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen într-un interviu apărut vineri în publicaţia franceză Le Point, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Preşedintele francez a menţinut deschisă o linie de comunicare cu omologul său rus Vladimir Putin şi a avertizat că Rusia nu trebuie să fie ”umilită”.

”Macron ne-a surprins pe toţi la începutul crizei (…) cu declaraţia sa unică şi critică conform căreia Putin nu trebuie umilit şi (că ar trebui) să i se ofere o cale de ieşire. Astfel de declaraţii au fost dezastruoase şi profund dăunătoare”, crede fostul secretar general al NATO.

Liderul de la Elysee şi-a înăsprit recent mesajul faţă de Moscova, pe care în discursul său la Adunarea Generală a ONU a acuzat-o de imperialism şi le-a cerut statele în dezvoltare să se opună Rusiei, majoritatea acestor ţări având până în prezent o poziţie precaută faţă de conflictul din Ucraina.

Negocierile de pace pot funcţiona doar dacă ”suveranitatea (Ucrainei) este respectată, teritoriul ei este eliberat şi securitatea sa este protejată”, iar ”Rusia trebuie acum să înţeleagă că nu-şi poate impune voinţa prin mijloace militare”, a mai spus Macron.

Dar Rasmussen tot nu este convins. ”El a slăbit coeziunea internaţională şi acum cred că regretă asta şi încearcă să preia iniţiativa”, consideră fostul secretar general al NATO.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *