Film

Anim’est, trambulină educațională pentru animatorii din R. Moldova

Echipa Anim’est, încă de la prima ediție din București, în 2005, și-a pus ca scop să crească industria filmului de animație autohton. Astfel, pe lângă festival, până în prezent, au fost organizate 30 de workshop-uri și 15 master-class-uri de animație atât pentru adulți, cât și pentru copii.
Timp de zece ani, componenta educațională a festivalului a căpătat tot mai multă amploare. Este vorba despre Animation Worksheep, un atelier intensiv de animație, ajuns deja la a cincea ediție, care se desfășoară timp de două săptămâni și jumătate în fiecare primăvară. Dintre cei 56 de absolvenți, tineri animatori din România și Republica Moldova, mai bine de jumătate lucrează deja în studiouri de animație sau în industrii conexe, ca ilustratori, graficieni etc.

Mai mult decât atât, platforma educațională Anim’est a fost extinsă prin intermediul unei sesiuni de prezentare/concurs de proiecte de scurtmetraj de animație botezată Project Worksheep și ajunsă anul acesta la a treia ediție cu sprijinul HBO România. Potrivit directorului executiv al festivalului, Vlad Ilicievici, Anim’est „este o platformă educaţională, creativă şi formatoare reală”.

Animația, în România, este în perioada de ascensiune – Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) şi-a despărţit proiectele de documentare de cele de animaţie la concursurile de finanţare. În palmaresul animației românești au apărut deja două lungmetraje excepționale „Crulic” şi „Muntele magic”, ambele regizate de Anca Damian. Din păcate, nu putem spune același lucru despre R. Moldova. Mai mult, întrebați, în cadrul conferinței de presă, de ce programul festivalului din acest an nu cuprinde decât o animație produsă aici, organizatorii s-au văzut nevoiți să explice fără ocolișuri. Răspunsul „Pentru că altele nu-s!” a stârnit zâmbete triste și un gust amar tuturor.

Partea bună este că platforma educațională construită de echipa Anim’est permite animatorilor din republică să se manifeste în domeniul lor. Bunăoară, la filmul „Muntele magic”, care va deschide ediţia din acest an a festivalului, au lucrat aproximativ 20 de absolvenţi ai platformei Animation Worksheep.

De altfel, sloganul ediției aniversare atât la București, cât și în Chișinău, „Anim’est e tradiţie”, a fost prezent și în cele zece spoturi realizate în cadrul atelierului intensiv de animaţie Animation Worksheep. Cei zece participanţi la atelier, din România şi Republica Moldova, îndrumaţi de trainerii Dan Panaitescu şi Sergiu Negulici, sunt autorii spoturilor de anul acesta. Este vorba de zece dueluri vizual-muzicale între zece personaje inspirate de zece super-eroi tradiţionali, reprezentând zece stiluri muzicale diferite.

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc la Cinema Odeon și T5 Art Cluster & Bar, din Chișinău.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *