Apoteoză jazistică la Chișinău
Festivalul din acest an s-a desfășurat atât la Chișinău, cât și la Cahul și Comrat. Și precum s-a discutat la conferința de presă din prima zi a evenimentului, organizatorii au în gând să treacă Prutul și să aducă acest festival și la Iași. „Scoateți vizele și venim!”, a spus Anatol Ștefăneț, directorul evenimentului.
Astfel, în perioada 26-29 septembrie, capitala a fost inundată de un amestec unic de folk și jazz. Anatol Ștefăneț a reușit să adune artiști apreciați la nivel mondial din Franța, Italia, Polonia, Suedia, Austria, Mali, Germania și SUA.
Sala cu Orgă, gazda festivalului din acest an, a avut onoarea să aibă ca invitați, în prima zi, grupul austriac, „Netnakisum”, format din trei tinere nonconformiste, care au combinat cu brio jazz-ul, hard rock-ul și folklorul tirolez, și trupa „Motion Trio”, trei artiști care explorează la maximum posibilitățile sonore ale acordeonului și transformă concertul într-un adevărat spectacol comico-dramatic.
În cea de-a doua zi, trei tineri avangardiști ai jazz-rock-ului, care formează trupa elvețiană „Rusconi”, au cucerit publicul cu solo-uri de pian, contrabas și tobe, dar și prin sunetele create de Stefan Rusconi, care, prin intermediul unor lingurițe de plastic și a unui balonaș, creștea capacitățile sonore ale pianului. Aceștia au fost urmați de renumitul trio internațional, „Mare Nostrum”. Giganții jazz-ului contemporan au găsit echilibrul între temperamentul lor franco-italo-suedez și eleganță și, prin combinarea acordeonului, bandoneonului, trompetei și pianului, au câștigat admirația publicului din Moldova.
În programul celei de-a treia zi a festivalului au fost două trupe de excepție. Dacă trupa „Niccolo Faraci trio” a relaxat atmosfera pe note clasice de jazz, respectând canoanele muzicii europene, „World Kora trio”, format de instrumentiști de talie mondială din SUA, Mali și Franța, a ridicat toată sala în picioare, dansând toți în ritmuri africane.
Festivalul Ethno Jazz 2013 a continuat cu un concert în interpretarea trio-lui german „Joscho Stephan”, care au revitalizat gipsy swing-ul modern al lui Django Reinhardt și au amintit de numeroase hituri jazistice ale anilor’90.
În mod tradițional, trupa autohtonă „Trigon” a încheiat festivalul cu un „Omagiu Mariei Tănase”, celebrând, astfel, 100 de ani de la nașterea marii legende a muzicii populare românești. Formația „Trigon”, acompaniată de interpretele Maria Răducanu din România și un grup de vocaliste din Moldova – Geta Burlacu, Cristina Pintilie, Cornelia Ștefaneț, Olesea Tucan, Nadin Trohin, au cinstit memoria Mariei Tănase printr-o reinterpretare de jazz a melodiilor ei.
După cum a menționat muzicologul din România, Virgil Mihaiu, moderatorul evenimentului, „Ethno Jazz Festival a creat o stare apoteotică în Chișinău, de neuitat”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!