Cultură

Apoteoză jazistică la Chișinău

Festivalul din acest an s-a desfășurat atât la Chișinău, cât și la Cahul și Comrat. Și precum s-a discutat la conferința de presă din prima zi a evenimentului, organizatorii au în gând să treacă Prutul și să aducă acest festival și la Iași. „Scoateți vizele și venim!”, a spus Anatol Ștefăneț, directorul evenimentului.

Astfel, în perioada 26-29 septembrie, capitala a fost inundată de un amestec unic de folk și jazz. Anatol Ștefăneț a reușit să adune artiști apreciați la nivel mondial din Franța, Italia, Polonia, Suedia, Austria, Mali, Germania și SUA.

Sala cu Orgă, gazda festivalului din acest an, a avut onoarea să aibă ca invitați, în prima zi, grupul austriac, „Netnakisum”, format din trei tinere nonconformiste, care au combinat cu brio jazz-ul, hard rock-ul și folklorul tirolez, și trupa „Motion Trio”, trei artiști care explorează la maximum posibilitățile sonore ale acordeonului și transformă concertul într-un adevărat spectacol comico-dramatic.

În cea de-a doua zi, trei tineri avangardiști ai jazz-rock-ului, care formează trupa elvețiană „Rusconi”, au cucerit publicul cu solo-uri de pian, contrabas și tobe, dar și prin sunetele create de Stefan Rusconi, care, prin intermediul unor lingurițe de plastic și a unui balonaș, creștea capacitățile sonore ale pianului. Aceștia au fost urmați de renumitul trio internațional, „Mare Nostrum”. Giganții jazz-ului contemporan au găsit echilibrul între temperamentul lor franco-italo-suedez și eleganță și, prin combinarea acordeonului, bandoneonului, trompetei și pianului, au câștigat admirația publicului din Moldova.

În programul celei de-a treia zi a festivalului au fost două trupe de excepție. Dacă trupa „Niccolo Faraci trio” a relaxat atmosfera pe note clasice de jazz, respectând canoanele muzicii europene, „World Kora trio”, format de instrumentiști de talie mondială din SUA, Mali și Franța, a ridicat toată sala în picioare, dansând toți în ritmuri africane.

Festivalul Ethno Jazz 2013 a continuat cu un concert în interpretarea trio-lui german „Joscho Stephan”, care au revitalizat gipsy swing-ul modern al lui Django Reinhardt și au amintit de numeroase hituri jazistice ale anilor’90.

În mod tradițional, trupa autohtonă „Trigon” a încheiat festivalul cu un „Omagiu Mariei Tănase”, celebrând, astfel, 100 de ani de la nașterea marii legende a muzicii populare românești. Formația „Trigon”, acompaniată de interpretele Maria Răducanu din România și un grup de vocaliste din Moldova – Geta Burlacu, Cristina Pintilie, Cornelia Ștefaneț, Olesea Tucan, Nadin Trohin, au cinstit memoria Mariei Tănase printr-o reinterpretare de jazz a melodiilor ei.

După cum a menționat muzicologul din România, Virgil Mihaiu, moderatorul evenimentului, „Ethno Jazz Festival a creat o stare apoteotică în Chișinău, de neuitat”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *