Internațional

Aproape 130 de morți: Europa în stare de șoc după inundațiile masive din ultimele zile

Numărul de morți din cauza inundațiilor devastatoare din Europa a crescut vineri la aproape 130, majoritatea din Germania, iar mulți oameni sunt dați dispăruți existând teama de o tragedie și mai gravă, potrivit AFP.

Este cel mai grav dezastru natural din această țară din mai bine de jumătate de secol.

Cel puţin 18 persoane au murit, iar alte 19 au fost date dispărute în Belgia, în urma inundaţiilor care afectează ţara de miercuri, anunţă vineri Centrul naţional belgian de criză, relatează AFP. Acesta este ultimul bilanţ comunicat de către ministrul belgian de Interne Annelies Verlinden, a precizat o purtătoare de cuvânt a Centrului, Antoine Iseux.

"S-ar putea ca aceste inundații să fie cele mai catastrofale pe care le-a cunoscut vreodată țara noastră", a declarat premierul Alexander De Croo, decretând marți o zi de doliu național.

Ploile torențiale au provocat, de asemenea, pagube considerabile în Olanda, Luxemburg și Elveția.

Dar vestul Germaniei a fost cel mai afectat de inundațiile fulgerătoare, cu cel puțin 108 morți singuri, potrivit ultimului raport de vineri seară.

"Numărul deceselor, pe care le descoperim, a crescut", a declarat seara ministrul de Interne al Renaniei-Palatinat, Roger Lewentz, confirmând cinci noi decese.

Această regiune este una dintre cele două cele mai afectate cu vecina Renania de Nord-Westfalia.

Inundații distrugătoare: Ca în „război”

„Locuim aici de mai bine de 20 de ani și nu am experimentat niciodată așa ceva, parcă am fi fost în război”, a mărturisit pentru AFP Hans-Dieter Vrancken, 65 de ani, rezident în Schuld, sat din Renania-Palatinat în mare parte distrus.

Multe localități din această zonă prezintă o imagine a dezolării.

Bilanțul ar putea urca mai departe: „Pe măsură ce beciurile sunt golite sau apa este pompată, continuăm să cadem pe corpurile oamenilor care și-au pierdut viața în aceste valuri, astfel încât nu pot să comentez bilanțul final”, a deplâns situația Roger Lewentz.

Zeci de oameni sunt încă dispăruți în aceste două regiuni.

Lângă Koln, în Erfstadt, o porțiune a satului s-a prăbușit literalmente în urma unei alunecări de teren vineri.
Imaginile spectaculoase ale zonei dezastruului au arătat un vast crater căscat în care se revărsau pământ, apă nămoloasă și resturi.

Autoritățile au avertizat că mai multe persoane și-au pierdut viața acolo.

Acestea sunt în principal pârâuri, puțin protejate, care au ieșit brusc din matca lor sub efectul ploilor, invadând zeci de zone locuite construite adesea pe zone predispuse la inundații.

Singurul punct pozitiv: nivelul apei a început să scadă vineri.

Aproape o mie de soldați au fost mobilizați pentru a ajuta la operațiuni de ajutorare și compensare. Pentru că acum trebuie să înceapă reparațiile: liniile de gaz sau telefonice sunt inutilizabile în multe locuri, sute de oameni rămân fără adăpost.

În Ahrweiler, mai multe case s-au prăbușit. Sub dărâmături, orașul dă senzația că a fost victima unui tsunami.

"La ora 23:30, era doar puțină apă, la 1 dimineața, totul era sub apă. Apartamentul nostru, biroul nostru, casele vecinilor noștri, totul era sub apă. Minute. A fost foarte rapid", a mărturisit pentru AFP Agron Berischa, în districtul Ahrweiler.

„Miliardele de euro” în daune. Discuții despre schimbările climatice

„Este un dezastru unic, de o magnitudine fără precedent”, afirmă Gerd Landsberg, directorul general al Asociației germane de orașe și municipalități. "Judecând după pagube, sunt în joc miliarde de euro", a spus el.

Aceste vremuri nefavorabile au plasat problema încălzirii globale în centrul campaniei electorale, care este în plină desfășurare în Germania, având în vedere alegerile legislative din 26 septembrie, la sfârșitul cărora Angela Merkel va părăsi puterea.

O atmosferă mai caldă reține mai multă apă și poate provoca precipitații extreme. Acestea pot avea consecințe deosebit de devastatoare în zonele urbane, cu căi navigabile și clădiri slab drenate în zonele de inundații.

Toți candidații concurează în promisiuni, cu două luni și jumătate înainte de alegeri. Președintele Republicii Federale, Frank-Walter Steinmeier, a cerut, într-o declarație solemnă, să lupte „hotărât” împotriva încălzirii globale.

Angela Merkel, care vizitează în prezent Statele Unite, intenționează să viziteze curând scena inundațiilor.

"Aceste inundații confirmă ceea ce spune știința despre încălzirea globală", a declarat vineri la Dublin președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *