Aproape jumătate din moldovenii care lucrează peste hotare au un salariu între 500 și 1000 de dolari
Potrivit studiului, peste 13% dintre migranţi au salarii de peste 1000 de dolari, iar 8,9% au declarat câştiguri sub 500 de dolari, scrie IPN.
Banii primiţi de peste hotare în 89% dintre cazuri sunt cheltuiţi pentru hrană, îmbrăcăminte, plata serviciilor etc. Următoarele la rând sunt cheltuielile pentru procurarea, reparaţia sau construcţia caselor. Jumătate din sume ajung în ţară prin sistemele rapide de transfer. În peste 30% din cazuri migranţii preferă să aducă acasă personal banii câştigaţi.
Mai bine de jumătate din totalul migranţilor (56,5%) activează peste hotare în domeniul construcţiilor. Pe locul doi în rândul celor mai răspândite domenii de activitate peste hotare se situează serviciile acordate gospodăriilor particulare/private ale populaţiei (18,7% din total). În cadrul acestora majoritatea o constituie femeile (92,8%). Comerţul se situează pe locul trei (9,7%), fiind întâlnit mai frecvent în rândul femeilor.
Mai bine de 2/3 din totalul migranţilor lucrează sau au lucrat în Rusia (69,2%), după care urmează Italia (14,2%), Israel (2,5%), Franţa, Turcia. Majoritatea migranţilor (76,5%) spun că au plecat peste hotare din cauza salariile mici. Printre alte motive invocate au fost lipsa locurilor de muncă conform competenţelor avute şi condiţiile de muncă proaste.
Majoritatea celor plecaţi (96,1%) au reuşit să-şi găsească un loc de muncă peste hotare, inclusiv într-o perioadă relativ scurtă de timp. În ţara de destinaţie, majoritatea migranţilor spun că nu au urmat careva instruiri sau cursuri de formare profesională. Acest fapt a fost confirmat de 90,5% dintre persoane. La fel, aflându-se peste hotare, migranţii moldoveni practic nu solicită recunoaşterea oficială sau echivalarea studiilor (diplomelor / certificatelor) pe care le au.
Acelaşi studiu arată că 28% dintre migranţii moldoveni se întorc înapoi acasă din cauza responsabilităţilor familiale, fie pe motive de sănătate sau şi-au realizat scopul avut. De asemenea, moldovenii au mai motivat întoarcerea din cauza condiţiilor de muncă proaste, a salariilor mici, a înşelării, exploatării sau a nesiguranţei.
Aproape 60% dintre cei plecaţi sunt căsătoriţi. Vârsta medie a migranţilor a constituit-o 36,6 ani pentru bărbaţi şi 38,5 ani pentru femei.
SURSA: IPN.MD
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!