Politică

APROBAT. Miniștrii au aprobat propunerea de prelungire a stării de urgență cu 60 de zile

Membrii Guvernului au aprobat propunerea privind prelungirea stării de urgență cu 60 de zile, începând cu 2 octombrie. Documentul urmează a fi prezentat spre aprobare Parlamentului.

Ministrul de Interne, Adrian Efros a menționat că prelungirea stării de urgență este necesară în contextul prelungirii războiului din Ucraina și vulnerabilității Republicii Moldova la atacurile rusești împotriva Ucrainei, în special, în zona portuară din sudul Ucrainei, scrie Radio Moldova.

„Doar câțiva kilometri despart Republica Moldova de zona de conflict, ceea ce o face vulnerabilă la amenințările directe. În același timp, fragmente de drone de luptă și de rachete au fost depistate pe teritoriul României și Bulgariei. Continuarea acestor atacuri, efectuate de forțele armate ruse în apropierea de frontiera de stat poate genera căderi de obiecte periculoase și în Republica Moldova”, a menționat ministrul.

Adrian Efros a mai adăugat că, înaintea sezonului rece, există și riscuri semnificative ca forțele armate ruse se intensifice atacurile de croazieră și drone asupra infrastructurii energetice din Ucraina, fapt ce ar putea perturba aprovizionarea cu energie electrică a Republicii Moldova.

Pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) va emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, agenții economici, instituțiile publice, precum și pentru cetățenii Republicii Moldova și alte persoane aflate pe teritoriul țării.

Vă amintim că Starea de urgență în Republica Moldova a fost instituită pe 24 februarie 2022, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina. Ulterior, aceasta a fost prelungită de mai multe ori.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *