Ar fi păcat ca filmul “La Hanul Morţii” să se piardă printre milioanele de video de pe Youtube
Este o lucrare unică în felul ei şi nu merită să treacă neobservată. Ar fi păcat să se piardă printre milioanele de imagini video de pe youtube… Deoarece în acest material sunt reflectate cu lux de amănunte situaţii, destine, fenomene în cele din urmă, despre care poate că s-a auzit, poate că s-a vorbit, dar nimeni nu le-a adus la cunoștința opiniei publice în acest mod: direct, înfruntând riscuri și cheltuind bani care lejer ar fi putut fi consumaţi pe bere sau alte distracții… Anume la condițiile drastice în care a fost efectuată această investigație se referea Pavel Păduraru încă în octombrie 2013 în articolul „Anunț pentru cei care mi se bagă în casă și-mi propun pastile”.
Jurnaliștii din Moldova adoră când MAI sau Procuratura Generală organizează conferinţe de presă sau difuzează câte un comunicat despre reţinerea unor persoane periculoase sau a unor grupări criminale, pentru că aceste comunicate le asigură doza necesară de ştiri. Iar responsabilii de conţinutul paginilor web ale instituţiilor media, preluând astfel de comunicate, îşi îndeplinesc cu brio norma pe zi. De cele mai multe ori, însă, substanţa cazurilor prezentate de poliţişti sau procurori rămâne în umbră. Din experiența pe care am obținut-o, făcând și eu parte din echipa care a realizat această investigație, am înțeles că uneori (n-aș vrea să cred că întotdeauna!) de urechile consumatorilor de știri sunt ascunse numele unor membri ai grupărilor criminale care, beneficiind de relații, protecție (de regulă, chiar din partea reprezentanților instituțiilor de stat) sau bani suficienți, reușesc să scape basma curată chiar dacă au pus umărul la moarte de om.
Ce vreau să zic, de fapt? Sunt sigur că aproape toţi jurnaliştii care au văzut acest film (investigaţie jurnalistică) au rămas impresionaţi atât de modul de abordare, cât şi de realizarea subiectelor. Ba chiar îmi permit să cred, cu speranța că greșesc, că unii sunt invidioşi că a apărut așa ceva. Dar aici invidia nu-şi are locul, pentru că investigația descrie un evident pericol social. Iar realizarea acestui material a fost posibilă doar datorită unei echipe mari şi unite, o echipă de jurnalişti de la diferite mass-media din Moldova şi alte țări.
De aceea, cred că acest material este şi un test pentru instituţiile media din ţară, un test al solidarizării presei. Toţi suntem indignaţi de modul în care au loc reformele în sistemul de drept, suntem indignaţi atunci când un poliţist fiind în stare de ebrietate accidentează un om şi scapă nevinovat, iar un judecător scapă basma curată pentru luare de mită. Acum jurnaliștii din RM au formidabila ocazie să se solidarizeze, să facă abstracţie de apartenenţa politică a instituţiei care îi plătește şi să realizeze ştiri, reportaje sau chiar să preia integral (în cazul televiziunilor) acest film. Eu sunt convins că acest lucru e posibil, iar argumentele precum că este o grilă care trebuie respectată vor fi slabe…
La Publika TV, de exemplu, filmul „La Hanul Morții” ar putea fi difuzat în cadrul emisiunii „Moldova, ţară de minune”; La Prime – după sau în cadrul emisiunii „Sinteza Săptămânii” . Și la TV7 Moldova s-ar potrivi foarte bine, la ProTV, la N4, nemaivorbind de Moldova 1.
Dacă nu vor lua jurnaliştii atitudine faţă de aceste fărădelegi, pentru a-i pune la zid pe cei vinovați de lipsă de inițiativă și protejarea structurilor criminale, riscăm ca bunii lor complici, cei care-şi bat joc de cei mai slabi, de cei mai în vârstă, să continue să ucidă la dreapta și la stânga, să distrugă vieţi, inclusiv pe cele ale apropiaților noștri…
sursa: surdu.si.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!