Internațional

Arabia Saudită, fruntaşă la investiţii în apărare. SUA, la export de arme

Conform unui studiu realizat de institutul IHS, comerţul cu arme a crescut pentru al şaselea an consecutiv, atingând nivelul de 64,4 miliarde de dolari în cursul anului trecut, de la 56,8 miliarde în 2013.

"Industria de apărare a înregistrat cheltuieli în creştere cu 13,4 procente în cursul anului trecut, că urmare a unei cereri inegale de tehnică militară aeronautică din partea statelor în curs de dezvoltare şi a escaladării tensiunilor în zona Orientului Mijlociu şi pe zona Asia-Pacific", arată Ben Moores, analist superior în cadrul IHS Aerospace, Defense & Security, citat de postul american CNBC.

Saudiţii, campioni la înarmare

Importurile de armament ale Arabiei Saudite au avut o creştere de 54% în cursul anului trecut, noul regim de la Ryad anunţând că se pregăteşte să acorde aceeaşi importantă Apărării şi în acest an.

Pentru 2015, bugetul Arabiei Saudite pentru importul de tehnică militară este în creştere cu 52 de procente, suma totală fiind de 9,8 miliarde de dolari.

Acest lucru înseamnă că unul din şapte dolari cheltuiţi de ţările lumii pentru Apărare va aparţine guvernului saudit.

China şi Australia au avut, de asemenea, bugete mai mari alocate anul trecut pentru importul de armament, iar în top 10 şi-au făcut apariţia şi alte state precum Turcia, locul 9, sau Pakistan, pe ultima poziţie a clasamentului.

Marii beneficiarii

Cei care au avut de câştigat din teamă saudiţilor şi a celorlalte naţiuni intrate în cursa înarmării au fost, bineînţeles, marii producători de tehnică militară din Europa, Rusia şi Statele Unite.

Lookheed Martin, Boeing şi Raytheon sunt cele trei companii americane care au beneficiat de pe urmă importurilor în creştere de armament.

Europenii au intrat în Top 5 exportatori de arme cu produsele Airbus, în timp ce ruşii încă profită de pe urmă exporturilor de aparate de lupta produse de United Aircraft Corporation (UAC).

Statele Unite au înregistrat cele mai mari cereri de armament din zona Orientului Mijlociu, în total firmele americane din industria militară deţinând o treime din piaţă globală.

Ruşii pierd parteneri tradiţionali

Rusia a înregistrat o creştere a exporturilor de tehnică militară de 9 procente în cursul anului trecut, reuşind să atragă în ţară peste 10 miliarde de dolari, dar acest fenomen s-ar putea să nu se mai repete în cursul acestui an.

"O parte din contractele semnate de companiile din Rusia se apropie de final, iar fenomenul poate fi accentuat de creşterea nivelului sancţiunilor pentru Moscova, ceea ce indică o eventuală scădere a exporturilor de armament.

În plus, preţul scăzut al petrolului afectează puterea de cumpărare a unor parteneri tradiţionali ai Rusiei, cum ar fi Venezuela şi Iranul.

Pe de altă parte, China manifestă o dependenţă din ce în ce mai redusă de tehnologia militară din Rusia", se mai arată în studiul IHS.

China, slab înarmată pentru poziţia sa 

Beijingul a mizat destul de mult pe achiziţia de armament, anul trecut urcând două poziţii în clasament, până pe locul III.

Nici în acest an, bugetul dedicat înzestrării armatei cu tehnică militară modernă nu va fi unul redus. La începutul acestei luni, Beijingul a anunţat creşterea cu 10% a bugetului Apărării, ajungând la 141,6 miliarde de dolari, o valoare aproape dublă faţă de suma alocată în 2008.

Cu toate acestea, analiştii cred că nivelul de finanţare al Ministerului de Apărare din China comparativ cu PIB-ul ţării este destul de redus.

"În ciuda acestei creşteri, trebuie să ne amintim că nivelul cheltuielilor cu Apărarea în China este destul de scăzut în comparaţie cu puterea economică şi cu poziţia ţării la nivel global", spune Craig Caffrey,alt analist al IHS.

Din acest punct de vedere, Franţa, Marea Britanie sau Statele Unite alocă un procent mai mare din PIB pentru bugetul de Apărare.

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *