Arapu: “Naţionalizarea ar fi un pas radical, care ar discredita statul”
Într-un interviu pentru portalul Tribuna, Anatol Arapu a amintit că Banca se confruntă cu probleme încă din 2009 (în timpul guvernării comuniste n.red) când a fost nevoită să preia datoriile ”Investprivatbank”. Înn acest context, Arapu menţionează că şi comisiai parlamentară specială privind Banca de Economii, a obligat Guvernul să identifice soluții privind capitalizarea băncii, practic prin 2 alternative, naționalizarea BEM și creşterea capitalului BEM. El însă susţine că naţionalizarea BEM ar fi fost o greşeală. ”În contextul actual, naționalizarea este un pas radical, fără un efect scontat și o practică nocivă care discreditează statul, mai ales cînd se operează cu astfel de termeni”, a declarat Anatol Arapu.
Potrivit ministrului finanţelor, guvernul a identificat cea mai bună soluţie pentru dezvoltarea băncii. El mai accentuează că investiţia privată de aproximativ 1 miliard de lei îi va permite BEM să rămână în topul băncilor autohtone. ”Cea mai optimă soluție a fost găsită: statul neavînd resurse suficiente pentru a capitaliza banca – a negociat cu acționarii minoritari pentru a realiza soluția cuvenită. S-a reușit capitalizarea BEM prin atragerea unor investiții care vor ajuta la dezvoltarea instituției, însă prin păstrarea pachetului de blocaj la bancă (33%+1). Aceasta investiție privată, de aproximativ 1 mlrd. de lei, va permite Băncii de Economii sa rămână in topul celor mai sigure si profitabile bănci din țara noastră, astfel sporind valoarea pachetului deținut de stat și implicit a valorii dividendelor ulterioare de care va beneficia bugetul RM. Iar statul și-a păstrat pachetul de blocaj în această bancă”, a declarat Arapu.
De asemenea, Anatol Arapu precizează că toate acţiunile întreprinse de guvern în privinţa BEM sunt perfect legale şi că majorarea capitalului Băncii au fost aprobate de instituţiiile statului de resort. ”Subliniez ca atît Banca Naționala a Moldovei, cît și Comisia Naționala a Pieții Financiare au aprobat majorarea de capital a BEM, care a fost făcută strict în conformitate cu legislația în vigoare. Plus Parlamentul RM, în calitate de organ legislativ suprem, prin hotărîrea sa privind aprobarea Raportului Comisiei Speciale privind Banca de Economii, a obligat Guvernul sa identifice soluții privind capitalizarea băncii, iar soluția de capitalizare a și fost realizată”, a declarat el.
În cadrul aceluiaşi interviu, Arapu consideră că şi în privinţa concesionării Aeroportului Chişinău guvernul a luat o decizie corectă, deoarece această structură are nevoie de investiţii mari pentru a se dezvolta ”În cazul aeroportului toată lumea știe și înțelege că această întreprindere trebuie să se dezvolte, în starea actuală nu face față, are nevoie de un management bun, dar și de foarte mulți bani pentru investiții. O dată cu investițiile pe care investitorul trebuie să le facă, circa 240 milioane, Aeroportul Chișinău va genera mai multe afaceri, va atrage turiști și, în consecință, va crea mai multe locuri de muncă – ceea de ce avem nevoie. Aeroportul este poarta de intrare în țara noastră, de aceea are nevoie de o administrare bună, să fie confortabil, nou și îngrijit”, a concluzionat Anatol Arapu.
hotnews.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!