Ultima oră

Argeș: Principesa Margareta și principele Radu au participat la slujba de comemorare a regelui Carol I

Slujba, oficiată de un sobor de preoți în frunte cu arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Calinic, s-a desfășurat în catedrala în care sunt înmormântați primii regi ai României.

După încheierea ceremonialului religios, principesa Margareta și principele Radu au păstrat un moment de reculegere lângă mormântul regelui Carol I, dar și la cele în care se află osemintele reginei Elisabeta, regelui Ferdinand și reginei Maria. Cei doi au făcut și o scurtă oprire la capela în care a fost depus sicriul cu rămășițele regelui Carol al II-lea.

Slujba de marți face parte dintr-o serie de evenimente dedicate centenarului morții regelui Carol I, care se desfășoară timp de trei zile la București, Sinaia, Curtea de Argeș și Alexandria.

Aula Academiei Române a găzduit, luni, o sesiune științifică dedicată regelui Carol I, urmată de vernisajul expoziției "Regele Carol I. 175 de ani de la naștere — 100 de ani de la moarte". În aceeași zi, principesa Margareta a conferit la Castelul Peleș, în numele regelui Mihai I, Decorația Regală Nihil Sine Deo Universității din București, Universității de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu", Universității Naționale de Arte, precum și Universității Naționale de Muzică.

Manifestările vor continua miercuri, când în Catedrala Episcopală "Sfântul Alexandru" va fi oficiată o slujbă de pomenire a regelui Carol I. Cu această ocazie va fi lansată o plachetă memorială dedicată regelui Carol, realizată de Secția de Numismatică Alexandria.

Potrivit site-ului familiaregala.ro, regele Carol I (1839 — 1914), întemeietorul Dinastiei Române, a fost ales de elita politică românească, dintre principii Europei, și adus pe tronul țării, pentru a consolida unirea celor două Principate, Moldova și Țara Românească, pentru a conferi prestigiu noului stat, pentru a calma luptele interminabile pentru putere între facțiunile interne și pentru a reprezenta un factor de stabilitate, într-un moment crucial al dezvoltării României.

El a condus țara spre modernizare și independență, aflându-se personal în fruntea trupelor româno-ruse, în timpul Războiului Ruso-Româno-Turc din 1877/1878 (Războiul de Independență), încheiat prin Tratatul de la Berlin, din 1878.

Regele Carol I a decedat în ajunul izbucnirii Primului Război Mondial, lăsându-l moștenitor al tronului pe nepotul său, Ferdinand, asupra căruia va cădea sarcina împlinirii Marii Uniri.

Sursa: Agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *