Actualitate

Arhitectul-sef al capitalei este acuzat de distrugerea Chisinaului vechi

De ani de zile, intelectuali si oameni de arta atrag atentia opiniei publice referitor la distrugerile masive ale Chisinaului vechi, mai ales in ultimele doua decenii. Desi autoritatile au fost sesizate si avertizate in privinta demolarilor ilegale ale monumentelor noastre culturale si istorice, acestea se fac a nu auzi si continua in mod barbar sa ignore legislatia. Atacurile asupra Chisinaului vechi s-au intetit in ultima jumatate de an, de la anularea Registrului monumentelor de importanta municipala de catre Consiliul Municipal, sub pretextul elaborarii altui nou.

Va mai salva cineva Chisinaul vechi?

Una dintre ultimele interventii strigatoare la cer asupra orasului nostru vechi s-a produs in vecinatatea Bisericii Mazarache, unul dintre simbolurile Chisinaului vechi, in procesul construirii unei noi cladiri. Specialistii Muzeului National de Istorie a Moldovei sustin ca in acel loc au fost scoase straturile culturale pentru fundatie si s-au facut mai multe distrugeri de importanta arheologica. „Am descoperit ca s-au distrus o serie de morminte dintr-un cimitir aditional al Bisericii Mazarache, aflat in zona de protectie a monumentului ocrotit de stat. Tot acolo s-au gasit mai multe constructii din piatra si caramida, o intreaga retea de canalizare foarte bine construita, ce dateaza de la sfarsitul secolului XVIII, inceputul secolului XIX. Presupunem ca e vorba de o fosta fabrica de purificare a apei. Sunt vestigii de istorie premoderna si moderna ale urbei noastre, peste care s-a mers cu buldozerul”, a spus Ion Tentiuc, seful Sectorului arheologie al muzeului.

Lucrarile de constructie pe acel teren din zona istorica a capitalei trebuiau stopate pentru cercetari minutioase, considera expertii. Vestigiile din trecut era normal si legal sa fie conservate, in vederea punerii lor in valoare, in contextul deschiderii unei rute turistice. „Mai ales ca nu avem documente scrise ce ar putea reconstitui istoria veche a Chisinaului in perioada antica, a Evului Mediu timpuriu si Evului Mediu. Este o crima ceea ce se intampla in capitala, sunt cazuri penale, nesanctionate de organele de drept. Spre regret, legislatia noastra privind ocrotirea monumentelor nu functioneaza. Chiar si in conditiile noilor schimbari democratice in RM, marturii istorice unice se rad de pe fata pamantului, inclusiv prin aprobarile unor inalti functionari de la primarie”, a mentionat Ion Tentiuc.

Ritmul distrugerilor il intrece pe cel din perioada sovietica

Biserica Mazarache, situata pe una din colinele orasului, este considerat cel mai vechi si unicul monument de arhitectura medievala moldoveneasca de pe teritoriul municipiului. In 1955, prin decizia Consiliului orasenesc de atunci, biserica a fost transmisa in gestiunea comunitatii rusilor ortodocsi de rit vechi sau, cum li se mai spune istoric, lipovenilor. Acest locas era deja inchis si transformat in depozit, iar biserica lipoveneasca fusese demolata, in contextul sistematizarii abuzive a anilor `50. Lipovenii au apelat la structurile lor de la Moscova si, respectiv, conducerea Chisinaului le-a repartizat acest important monument.

„Majoritatea interventiilor efectuate, in special dupa anii `90, la Biserica Mazarache si in zona ei de protectie, au condus la degradarea valorii si autenticitatii acesteia, prin acordul Ministerului Culturii si autoritatilor orasenesti. Asemenea distrugeri se produc aproape la toate monumentele de arhitectura si arheologice din Chisinau. Ar fi corect sa se incheie un acord intre autoritatile municipiului si comunitatea lipoveneasca, prin care sa se instituie un program de acces liber la acest monument pentru toti cei interesati de istoria culturii si arhitecturii ?arii Moldovei. Actualmente, vizitarea acestei biserici, simbol al Chisinaului medieval, este practic imposibila”, a relatat dr. arh. Sergius Ciocanu, presedintele ICOMOS Moldova (sectia moldoveana a organului consultativ UNESCO in problema protejarii monumentelor si siturilor istorice).

Zilnic, autoritatile intervin si Chisinaul vechi e pe cale de disparitie. Specialistii sustin ca, distrugerile de dupa 1993 in partea istorica a orasului sunt comparabile cu cele din intreaga perioada de dominatie sovietica. Fata de perioada sovietica, acum se intervine in mod degradant, practic, la fiecare monument in parte. Cladirile istorice ale orasului, una dupa alta, isi pierd semnificatia si autenticitatea.

„V. Modarca, responsabilul sef al distrugerii orasului vechi”

Mai multi experti il considera pe Vladimir Modarca drept principal vinovat de distrugerea Chisinaului vechi. „Directia generala arhitectura, urbanism si relatii funciare a Primariei Chisinau, in frunte cu arhitectul-sef al orasului, Vladimir Modarca, este cel mai mare devastator al Chisinaului vechi”, a declarat dr. Sergiu Mustata, presedintele Asociatiei Istoricilor din Moldova. „Cu acordul lui V. Modarca, s-au aprobat toate proiectele de arhitectura in ultimii ani. Cu buna stiinta s-au distrus monumente culturale irecuperabile. Sunt fapte ce cad sub incidenta Codului Penal, atrag la raspundere atat persoane fizice, cat si juridice”, zice istoricul.

Partea veche a orasului nu mai este „veche”, unele constructii din sec. XIX si inceputul sec. XX au fost reconstruite, fara a se tine cont de originalitatea lor arhitecturala si statutul lor de monument istoric, iar altele au fost total nimicite. Printre asemenea cladiri a fost si Conacul Teodosiu, care, prin Hotararea Guvernului nr. 865, din 17 august 2005, a fost exclus din Registrul monumentelor R. Moldova ocrotite de stat, iar ulterior – demolat.

Specialistii au adus critici dure Consiliului municipal Chisinau, care, de mai bine de jumatate de an, sub pretextul elaborarii unui nou Registru al monumentelor de importanta nationala si municipala si a Regulamentului privind protejarea monumentelor de importanta municipala, a anulat Registrul in vigoare. Potrivit concluziilor societatii civile, a fost creat un vid legislativ care a facilitat demolarea unor edificii valoroase ale Chisinaului vechi. Nici pana azi nu a fost elaborat noul document, desi se formase o comisie de specialisti care nu s-a convocat niciodata. Ca a fost o mare minciuna la mijloc dovedeste si faptul ca multi dintre expertii inclusi in comisie nici nu banuiau de acest lucru. In mod paradoxal, dupa valul de proteste de luni de zile, recent, Registrul anulat a fost repus in drepturi.

Cu buldozere peste istoria urbei

Rugat sa explice ilegalitatea acestei situatii, Nicon Zaporojan, vice-arhitectul sef al capitalei, a raspuns: „Este o problema ce trebuie solutionata de comun acord cu Ministerul Culturii, Institutul „Chisinau-proiect” si „Urbanproiect”, cu autorii Planului Urbanistic general. Spre regret, Registrul din 1994, reinnoit in 1998, a fost suspendat in mai 2009. Era imposibil de a pastra in continuare documentul din 1998, avand vechiul nomenclator de monumente. In prima jumatate a lui 2010, aceasta chestiune va fi readusa in fata opiniei publice”.

Pana atunci, printr-o declaratie comuna a ICOMOS Moldova, Asociatiei Istoricilor si a Centrului de Cercetari Arheologice se solicita autoritatilor capitalei „sa se conformeze deciziei din 1993 a Parlamentului RM de includere a Centrului istoric al Chisinaului (in limitele: strada Mateevici – Mihai Viteazul – Albisoara – Ismail – Stefan cel Mare – Ciuflea) in Registrul monumentelor RM ocrotite de stat”. Din 1993, statutul Centrului istoric al Chisinaului de monument protejat a fost in permanenta ignorat. Cedand criticilor, dupa jumatate de an de la suspendarea Registrului cu bucluc, functionarii de la primarie, in frunte cu acelasi V. Modarca, au repus Regulamentul in legalitate.

Sursa: Angelina Olaru

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *