Ultima oră

(ARHIVELE NU ARD) 23 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova

Pe 27 august 1991, în urma puciului eșuat de la Moscova organizat de un grup de demnitari comuniști radicali, Parlamentul de la Chișinău votează declarația de independență care prevedea, între altele, detașarea de Uniunea Sovietică, repunerea în drepturi a limbii române, condamnarea Pactului Ribbentrop-Molotov între URSS și Germania nazistă în urma căruia Basarabia a fost ocupată în 1940 de trupele sovietice.

Declarația a fost susținută inițial de către Marea Adunare Națională care a avut loc în centrul Chișinăului.



Constantin Tănase, Directorul ziarului TIMPUL a fost printre cei care au votat Declarația de Independență a Republicii Moldova de URSS.

AGENDA ZILEI:

La ora 11:00, Primăria Chișinău va organiza, la Biblioteca municipală „B.P. Hasdeu” și la Facultatea de Litere a USM, concursul „Dictare pentru fiecare”.

La ora 13:00, Ministerul Culturii organizează, în Piața Marii Adunări Naționale, un concert cu nume sonore și o Paradă a portului popular. Costumele tradiționale autentice din regiunile de nord, sud și centru ale Republicii Moldova vor fi prezentate de 30 ansambluri de muzică și dans din diferite regiuni ale țării.

Conducerea Republicii Moldova va veni cu un cuvânt de felicitare în Piața Marii Adunări Naționale la ora 15:30.

Orchestra „Lăutarii” va acompania 10 soliști de muzică populară, printre care surorile Osoianu, Fraţii Bânzari, Nicu Mâţă, Lilia Roşca, Nicolae Glib, Anişoara Puică, Ioana Căpraru, Lidia Bejenaru, Ana Dabija. Concertul va continua cu trupa Angry Band şi soliştii Geta Burlacu, Aurel Chirtoacă, Costi Burlacu si Corina Ţepeş, Cătălin Josan, Catharsis, Adrian Ursu, Aura, Anastasia Lazariuc, Vitalie Dani și Nelly Ciobanu.

Evenimentele din 27 august vor culmina cu un foc de artificii la ora 22:00, urmat de un spectacol de melodii celebre ale fraților Ion și Petre Aldea Teodorovici în interpretarea trupei lui Cristofor Aldea-Teodorovici.

Pe 27 august 1991, Moldova şi-a declarat independenţa faţă de Uniunea Sovietică. În acea zi, 280 de deputaţi au semnat Declaraţia de Independenţă a ţării, iar sute de mii de cetăţeni au salutat, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, acest eveniment istoric.

Declaraţia de Independenţă, adoptată pe 27 august 1991 şi semnată de deputaţii primului Parlament al Republicii Moldova, a fost distrusă în timpul protestelor violente din 7 aprilie 2009. Documentul a fost restabilit într-o şedinţă festivă din 26 aprilie 2010 a Legislativului.

Menţionăm că, pe 27 martie 1992, Republica Moldova a devenit membru al ONU, iar pe 13 iulie 1995 – membru al Consiliului Europei, fiind prima țară din spațiul ex-sovietic primită în acest for european.

Primul stat care a recunoscut independența Republicii Moldova a fost România.

Citește mai mult: 23 de ani de independenţă | Stiri Moldova, video, stiri, stiri online | IPNA "Teleradio-Moldova" http://trm.md/ro/social/23-de-ani-de-independenta/#ixzz3BZTJu7H6
Follow us: @teleradiomd on Twitter | teleradiomoldova on Facebook 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *