Arma SECRETĂ a rușilor
Bogată în minerale şi metale, Siberia este deja tărâmul producătorilor de petrol, diamante, gaz şi cărbune, iar din aprilie 2013 Rusia a anunţat investiţii de un miliard de dolari în regiune. Primul ministru al Rusiei, Dmitri Medvedev a ordonat guvernului să conceapă un „Program de Dezvoltare a Estului Îndepărtat“ care va aduce 16 mld. dolari în dezvoltarea Siberiei şi a împrejurimilor până în 2018, menţionând că aceasta este prioritatea Rusiei.
Va veni şi răsplata pentru banii investiţi în regiune“, a spus Medvedev în timpul unei deplasări în regiune în luna aprilie, previzionând că mii de miliarde de ruble vor intra în circuitul economic al Rusiei după aceste investiţii.
Guvernul rus se va concentra pe creşterea capacităţii căii ferate trans-siberiene, pe dezvoltarea aviaţiei regionale, pe infrastructura aeroportuară şi maritimă şi pe construcţia de autostrăzi, precum şi pe dezvoltarea deja existenului sector energetic, potrivit agenţiei de ştiri de stat Ria Novosti.
Chiar dacă guvernul nu a stabilit o legătură explicită între planurile sale de investiţii în regiune şi creşterea puternică a economiei chineze, companiile energetice ruseşti care construiesc conducte spre China au beneficiat deja de potenţialul acestui program de dezvoltare. În martie, grupul energetic de stat CNPC din China a semnat o serie de contracte în valoare de miliarde de dolari cu giganţii petrolieri ai Rusiei, Rosneft şi Gazprom, tocmai pe seama planurilor de dezvoltare a unor noi conducte şi a unei reţele de transport a resurselor din Siberia către China.
Artem Volynets, directorul executiv al grupului energetic En+, controlat de Oleg Deripaska, spune că proximitatea Siberiei faţă de pieţele în plină dezvoltare ale Asiei a constituit punctul central al deciziei Rusiei de a investi în această zonă.
„Siberia de Est este localizată în apropierea Chinei şi Asiei care devin noul centru al activităţii economice globale. Dacă te uiţi la hartă – ai nevoie de numai două ore cu avionul de la Irkutsk, centrul Siberiei de Est, până la Beijing“, spune acesta. Proximitatea faţă de Asia şi bogăţia resurselor Siberiei de Est permite Rusiei fructificarea cererii în creştere venite din partea ţărilor din Asia.
În prezent, China importă resurse minerale de bază din Australia, Brazilia şi Africa de Sud. Dar resursele minerale siberiene sunt mult mai aproape, notează Volynets. Transportul de marfă din Brazilia în Shanghai, pe mare, durează 35 de zile, din Africa de Sud e nevoie de 20 de zile şi din Australia de circa 14 zile – în timp ce din portul Vanino al Siberiei e nevoie de doar patru zile.
Sursa: Capital.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!