Social

Armata Națională a împlinit 21 de ani

Aniversarea celor 21 de ani a început tradițional cu depunere de flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, precum și la „Maica Îndurerată”. Generalii, ofițerii, sergenții, studenții și toți ostașii au fost felicitați de preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, premierul Vlad Filat, ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa şi şeful Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, Vitalie Stoian. „Astăzi, la o distanţă de 21 de ani, misiunea armatei a rămas aceeaşi, apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale, unităţii, democraţiei constituţionale a R. Moldova. Este o misiune onorantă și deloc uşoară. În această zi ne îndreptăm gândurile către militarii ce au luptat pentru independenţa ţării şi au apărat idealurile naţionale. Ei au primit botezul focului pe platourile din Cocieri, Doroţcaia şi Coşniţa”, se menționează în mesajul de felicitare al ministrului Apărării.

Amintim că anul trecut, de Ziua Independenţei R. Moldova, militarii Armatei Naţionale au participat la o paradă organizată în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN), la care a fost implicată pentru prima dată inclusiv tehnica blindată şi de luptă. Tot atunci, militarii au defilat în uniforme noi și cu pași de model european. Anul acesta, pentru prima dată, Academia Militară a înmatriculat fete la studii.

Tot ieri, asociația Hyde Park Moldova a protestat în PMAN și în fața administrației prezidențiale împotriva serviciului militar obligatoriu.

Departamentul de Stat pentru probleme militare a fost creat pe 12 septembrie 1990, conform Hotărârii Guvernului nr. 319. Ulterior, pe 3 septembrie 1991, printr-un decret al primului președinte al R. Moldova, Mircea Snegur, au fost create Forțele Armate ale R. Moldova. Pe 5 februarie 1992, a apărut Ministerul Apărării – instituția de conducere a Forțelor Armate, iar pe 11 august 1993, MA a primit Brevetul şi Drapelul de luptă. De asemenea, prin decretul nr. 234 al Preşedintelui Republicii Moldova din 14 noiembrie 1991 se declarau patrimoniu naţional armamentul, muniţiile, mijloacele de transport, tehnica militară, bazele militare şi celelalte bunuri ce aparţineau unităţilor militare ale armatei sovietice, dislocate pe teritoriul republicii.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *