Armata rusă va fi alungată din Armenia?
Duminica trecută, în Armenia, foști membri ai organizației Sasna Tsrer, care au format mișcarea Polul Național Democrat, au organizat pentru a doua oară un miting în fața celei de-a 102-a baze militare rusești. Ei au cerut ca armata rusă, pe care au numit-o “trupe de ocupație”, să se retragă din țară. De data aceasta, mitingul a avut loc fără incidente sau rețineri, deși nu a fost sancționat. “Polul Național Democrat afirmă că astfel de evenimente vor continua.
Protestele împotriva funcționării unei baze militare rusești în Armenia au început pe fondul creșterii sentimentului antirusesc în această țară. Principalul imbold a fost cea de-a 37-a zi de acțiune a ecoactiviștilor azeri pe drumul Lachin-Khankendi.
Pașinean și echipa sa nu par să fie mulțumiți de acțiunile radicalilor. Autoritățile armene încearcă să se distanțeze de acesta din urmă, în timp ce Polul Național Democrat, la rândul său, califică echipa lui Pașinean drept “pro-rusă” și îl acuză pe prim-ministru că nu este suficient de dur cu Moscova.
Cu toate acestea, foștii militanți din Sasna Tsrer sunt unul dintre instrumentele pe care autoritățile armene le folosesc din când în când împotriva Rusiei. Nu este o coincidență faptul că în noiembrie anul trecut, când Putin a vizitat Erevanul pentru a participa la summitul CSTO, membrii Polului Național Democrat au fost cei care au ieșit în stradă cu afișe pe care scria “Putin este un criminal!” și “CSTO, ieșiți din Armenia!”. Ulterior, Pașinean însuși a criticat dur Rusia și OTSC și a refuzat să semneze declarația finală a summitului.
În general, este clar că există o anumită coordonare între Pașinean și Polul Național Democrat. După primul protest radical din apropierea bazei 102, într-o conferință de presă, Pașinean a calificat prezența militară rusă în Armenia drept o amenințare pentru țară. Cu toate acestea, prim-ministrul a încercat să-și justifice declarația spunând că Azerbaidjanul încearcă să formeze în Occident opinia că Armenia se pregătește pentru o nouă agresiune militară împreună cu forțele armate ruse. Moscova a calificat declarația lui Pașinean drept “absurdă”.
Într-un fel sau altul, Pașinean a spus clar că nu este mulțumit de prezența militară a Rusiei. Opoziția pro-rusă l-a acuzat imediat că relațiile cu Moscova sunt acum și mai rele, că Pașinean încearcă să pună în aplicare o altă misiune secretă pe care și-a asumat-o când a venit la putere – retragerea trupelor rusești din țară.
Zilele trecute, după un alt miting radical la Gyumri, deputatul Gurgen Arsenyan – un reprezentant al partidului de guvernământ Acordul Cetățenilor – a declarat jurnaliștilor că prezența militară rusă în Armenia “nu va dura la nesfârșit”. El a precizat că este un rezultat al “atitudinilor civilizaționale din primii ani de stat”, dar nu va deveni “bariera numărul unu împotriva amenințărilor”.
Arsenyan a subliniat, de asemenea, că Armenia caută să stabilească relații cu vecinii săi și că are nevoie de acest lucru pentru a-și asigura dezvoltarea ulterioară. Prin urmare, prezența militară rusă ca garanție de securitate va deveni la un moment dat “irelevantă”.
După cum se știe, ca urmare a confruntărilor de la granița cu Azerbaidjanul, Armenia, împreună cu OTSC, a solicitat, de asemenea, sprijin din partea Rusiei ca parte a angajamentelor sale bilaterale de alianță militară. Cu toate acestea, Erevanul nu a primit niciodată sprijinul Moscovei, ceea ce a determinat autoritățile armene să creadă că Rusia este un aliat de neîncredere. Acesta a fost punctul de vedere al majorității din Armenia, în timp ce poziția forțelor pro-ruse a slăbit brusc. Prin urmare, echipa lui Pașinean, inclusiv cu ajutorul unor elemente radicale, încearcă acum să pună o întrebare sub următoarea formă: dacă Rusia este un aliat de neîncredere și nu-și îndeplinește obligațiile, la ce folosește baza 102 care funcționează în Armenia? Și nu este oare normalizarea relațiilor cu vecinii săi cea mai sigură garanție de securitate pentru Erevan?
Într-adevăr, dacă Armenia stabilește relații normale cu Turcia și realizează pacea cu Azerbaidjanul, prezența militară rusă în această țară ar putea să nu fie necesară. Prin urmare, se pune întrebarea: dacă Pașinean vede într-adevăr prezența militară a Rusiei ca pe o amenințare pentru Armenia, atunci de ce întârzie în ceea ce privește pacea cu Azerbaidjanul?
Sursa: Haqqin.az
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
NU. Armenia nu are puterea sa ii alunge pe rusi. Si nici o tara nu se baga sa ii ajute.