Armata ucraineană a capturat un „Krasukha-4”, cel mai nou sistem rus de bruiaj al sateliților-spion și avioanelor-radar NATO

Din imaginile postate pe Internet se observă un „container” despre care experții militari americani susțin că reprezintă centrul de comandă al sistemului de război electronic „Krasuha-4” („Fumusețea-4”, în traducere aproximativă).
„Krasuha-4” este unul dintre cele mai moderne sisteme de război electronic al Rusiei și e folosit pentru bruierea avioanelor-radar de tip AWACS ale NATO, dar și pentru perturbarea sateliților de spionaj aflați pe orbita terestră.
#Ukraine: We managed to identify this bizarre "container", captured today by the UA forces near #Kyiv.
It is likely to be the command post of one of the most potent Russian EW system – 1RL257 Krasukha-4, used to suppress AWACS radars & radar reconnaissance satellites. pic.twitter.com/1VvKjGoM2p
— 🇺🇦 Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) March 22, 2022
Un sistem „Krasuha-4” complet e format din două camioane. Pe un camion e montat un „container” (precum cel din pozele postate pe rețelel sociale) care reprezintă centrul de comandă, în vreme ce pe al doilea camion sunt instalate echipamentele propriu-zise de bruiaj și război electronic.
„Nu pot să vă spun cât de mare e această pierdere pentru forțele ruse”, a declarat analistul militar american Trent Telenko.
I cannot begin to tell you how big a thing this loss is for Rurrian forces.
Ukraine now has a whole lot of political leverage to get MIG-29’s and SAM’s from NATO, whatever the De-escalation factions in DC wants.
The DoD, CIA and NSA have collective boners the size of a
1/ https://t.co/nKRYBoW9S2— Trent Telenko (@TrentTelenko) March 22, 2022
Dacă se confirmă această captură, chiar și pe jumătate, a sistemului Krasuha-4, aceasta ar fi o lovitură grea pentru Moscova, conform publicației de specialitate The Drive/War Zone.
Sistemul a intrat în producție de serie la începutul anului 2010. Astfel, conform oficialilor ruși, Krasuha-4 a fost dezvoltat tocmai cu scopul de a proteja trupele ruse de sistemele radar de supraveghere adverse, inclusiv de radarele sofisticate folosite de către sateliții de spionaj.
Rușii susțin că „Frumusețea-4 poate bruia astfel de sisteme aflate la o distanță între 150-300 de kilometri, în orice direcție.