Externe

Armenia încearcă să iasă din impasul în este prin relații speciale cu Rusia – Analiză

Declarația premierului armean Nikol Pashinian, potrivit căreia Armenia nu este un aliat al Rusiei în războiul cu Ucraina, este o dovadă că Erevanul încearcă să găsească puncte de sprijin în afara Moscovei. Pashinian își dă seama că nu mai este posibil să se bazeze doar pe Rusia. Șefa departamentului de relații internaționale al Universității Naționale din Odesa, doctor în științe politice, profesoara Olga Brusilovskaia.

Armenia s-a condus pe sine în dependență totală de Moscova, nereușind să transforme nici economia, nici sistemul politic în ultimii 30 de ani.

“Armenia, în general, a fost întotdeauna pe bază de bunăstare: în Uniunea Sovietică și în perioada post-sovietică, de asemenea. Economia Armeniei este într-o stare monstruos de proastă. Și, din păcate, nu s-a făcut nicio lucrare acolo. Nu s-a făcut nicio temă de casă. Nu s-a făcut nicio transformare a țării în 30 de ani. Era mai ușor pentru ei să obțină tot ce aveau nevoie de la Moscova. Dar trebuie să plătești pentru asta… În timpul lui Elțîn nimeni nu a forțat Armenia să facă nimic. Iar când Putin a venit la putere, a schimbat foarte dramatic întregul ton al acestor relații. Astfel, Armenia devine ostatică a situației. Nu a avut alți aliați. Prin urmare, a trebuit să caute niște oportunități pentru a ajunge la un acord cu Moscova”, a descris invitatul situația.

Putin a fost cel care “a dus conflictul privind Nagorno Karabagh la o nouă înălțime”, jucându-se pe sentimentele de înțeles ale poporului armean, în special pe sentimentul de nesiguranță care i-a bântuit pe armeni timp de secole. Acest lucru a adâncit izolarea Armeniei și a făcut-o și mai dependentă de Rusia.

Declarația lui Pashinian că Armenia nu este un aliat al Rusiei sună neașteptat, potrivit lui Brusilovskaia. Ea notează că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a jucat un rol imens în acest sens: a provocat o “prăbușire psihologică” în mulți dintre foștii aliați ai Moscovei.

“Ei înțeleg foarte bine că a paria doar pe Moscova nu mai este posibil. Iar Armenia demonstrează acest lucru. Adică, încearcă să iasă dintr-o situație de impas în care s-a condus singură prin relații speciale cu Rusia. Cred că în acest fel Pashinyan încearcă să găsească și alte suporturi, realizând că Moscova nu este în niciun caz asistentul său”, a declarat invitatul.

În același timp, ea s-a arătat sceptică cu privire la afirmațiile lui Pashinyan potrivit cărora sancțiunile reprezintă o “linie roșie” în relațiile comerciale cu Rusia, subliniind că Armenia este un jucător prea puțin autonom.

“Dacă Pashinian va continua cu adevărat aceeași linie, înseamnă că a găsit o oportunitate de a negocia cu un alt jucător important care poate deveni cu adevărat un aliat”, a adăugat Olga Brusilovskaia.

Sursa Uatv

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *