Cultură

AȘM susține candidatura lui Paul Goma la Premiul Nobel pentru Literatură

Într-un comunicat semnat de conducerea AȘM, se arată că, examinând propunerea Institutului de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei privind susţinerea candidaturii scriitorului disident Paul Goma la Premiul Nobel pentru Literatură, Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al Academiei de Ştiinţe a Moldovei a decis „să susţină demersul Uniunii Scriitorilor din Moldova, prin care scriitorul disident Paul Goma a fost înaintat la Premiul Nobel pentru Literatură pe anul 2013, să aprobe textul scrisorii de recomandare și să transmită Hotărârea Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru a fi anexată la dosarul candidatului Paul Goma la Premiul Nobel pentru Literatură”. Academia motivează această decizie „ținând cont de meritele incontestabile ale acestui scriitor cu renume mondial – simbol al rezistenţei anticomuniste şi al literaturii de exil – în faţa Istoriei sec. al XX-lea, contribuţia sa substanţială la căderea comunismului în Europa, la promovarea în operele sale de certă valoare literar-artistică a adevărului despre ororile şi atrocităţile comise de regimul comunist sovietic în România, Basarabia şi Transnistria (astăzi, Republica Moldova), precum şi meritele sale de introducere a valorilor general româneşti în circuitul universal al valorilor”. 

Un Cavaler al Adevărului

Supranumit „Cavaler al Adevărului” (definiţie a acad. Mihai Cimpoi) şi „Soljeniţîn al României” (definiţie a dramaturgului Eugene Ionesco), scriitorul şi disidentul politic autentic Paul Goma reprezintă cu demnitate două state de pe continentul european: România şi R. Moldova, fiind unul dintre cei mai oneşti şi mai valoroşi, mai traduşi, mai citiţi şi mai criticaţi prozatori europeni contemporani, excelând în operele sale atât prin conţinutul zguduitor (documente, mărturii, atitudini temerare), cât şi prin forma artistică originală (frazare, dialoguri, reflecţii), unică în literatura română, se arată în scrisoarea de recomandare a AȘM. Merită evidențiat şi faptul că dintre cele circa 50 de opere literar-artistice ale scriitorului disident Paul Goma, doar una a fost editată în România comunistă. Este vorba de „Camera de alături” (volum de debut apărut pe 22 august 1968), dar şi aceasta a apărut graţie Primăverii de la Praga, a Revoluţiei de catifea din Cehoslovacia. Restul manuscriselor lui Paul Goma, în special „Ostinato” finalizat în 1966 – primul său roman antibolşevic, care a zguduit Europa şi l-a făcut celebru – şi romanul „Uşa” (ambele editate mai întâi în limba germană, la Suhrkamp Verlag, în 1971 şi, respectiv, 1972), fiind interzise pe teritoriul României comuniste.

Drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, crimele comunismului şi consecinţele lor dramatice până în prezent, refugiul şi exilul constituie subiectele dominante ale operelor literare create de talentatul prozator Paul Goma, o personalitate europeană cu probitate morală.
Solicită susținerea Academiei Române.

„Academia de Ştiinţe a Moldovei consideră că scriitorul disident român Paul Goma, originar din Republica Moldova, merită pe deplin încununarea muncii sale de creaţie cu prestigiosul Premiu Nobel pentru Literatură pe anul 2013, eveniment care ar simboliza şi un pas concret în procesul de integrare a R. Moldova în Uniunea Europeană, de readucere a acestui stat de la marginea lumii latine în familia popoarelor europene. Îndemnăm colegii de la Academia Română şi Uniunea Scriitorilor din România să se pătrundă de importanţa momentului istoric pe care ni-l oferă destinul colectiv şi să susţină pe confratele Paul Goma, scriitor român şi universal”, se concluzionează în scrisoarea de recomandare semnată de preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, academicianul Gheorghe Duca.

Timpul.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *