Asociația Presei Independente reacționează față de politica tarifară abuzivă a Întreprinderii de Stat Poşta Moldovei
Guvernul Republicii Moldova
Domnului Vlad Filat, Prim-Minsitru
Parlamentul Republicii Moldova
Domnului Marian Lupu, Preşedintele Parlamentului
Comisia Cultură, Educaţie, Cercetare, Tineret, Sport şi Mass-Media
Domnului Chiril Lucinschi, Preşedintele Comisiei
Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei
Doamnei Viorica Cărare, Director general
Constatăm cu regret că toate eforturile depuse până acum de editori şi API pentru a determina Î.S. „Poşta Moldovei” să manifeste respect pentru editorii de presă scrisă din Moldova, tratându-i ca pe nişte parteneri de afaceri egali în drepturi, nu se soldează cu rezultate. În ultimii ani, au avut loc mai multe întâlniri cu factori de decizie de la Î.S. „Poşta Moldovei” la diferite niveluri, în cadrul cărora au fost solicitate metodologia de calculare a tarifelor pentru difuzarea ziarelor şi revistelor, îmbunătăţirea calităţii muncii subdiviziunilor Î.S. „Poşta Moldovei”, argumentarea economică a tarifelor pentru oferirea informaţiilor suplimentare despre abonaţi, precum şi pentru includerea publicaţiilor în catalogul de abonare, inserarea suplimentelor la ziar, afişarea posterelor de abonare etc. Toate aceste solicitări au rămas fără răspuns, iar Î.S. „Poşta Moldovei” continuă să se comporte în raport cu editorii de presă scrisă ca un monopolist care nu negociază tarifele şi nu prezintă argumentările economice şi informaţiile despre metodologia de calculare a acestora.
La 24 august 2012, directorul general al Î.S. „Poşta Moldovei” dl Vladimir Ceban a emis ordinul nr. 162 „Cu privire la tarifele pentru serviciile de difuzare a ediţiilor periodice pentru anul 2013”, prin care a aprobat tarife noi pentru difuzare. Astfel, de la 1 ianuarie 2013, Î.S. „Poşta Moldovei” va încasa cu 5 bani mai mult pentru difuzarea fiecărui exemplar de ziar local şi cu 10-20 de bani mai mult pentru un exemplar al ziarelor cu distribuţie naţională. Conform noilor tarife, un ziar local va trebui să plătească Î.S. „Poşta Moldovei” pentru difuzare între 40 şi 62 de bani, iar un ziar naţional – de la un leu în sus pentru fiecare exemplar. Prin acelaşi ordin, directorul general al Î.S. „Poşta Moldovei” a aprobat tarife exorbitante pentru aşa-numitele servicii suplimentare (oferirea informaţiilor despre abonare şi abonaţi, includerea ziarelor în catalogul de abonare, difuzarea suplimentelor la ziar ş.a.). Aceste majorări vor lovi foarte dur în capacitatea economică a editorilor de presă scrisă, care nu vor avea altă soluţie decât sa majoreze preţul abonamentelor, în detrimentul publicului cititor, în condiţiile în care capacitatea de cumpărare a majorităţii cititorilor este redusă.
Editorii de presă scrisă atenţionează autorităţile asupra contradicţiei majore dintre politica declarată a statului privind încurajarea dezvoltării mass-media, inclusiv obiectivul privind asigurarea libertăţii presei şi crearea condiţiilor optime pentru activitatea instituţiilor de presă, stabilit în Programul de activitate al Guvernului Republicii Moldova şi politicile reale ale întreprinderilor distribuitoare de presă.
În numele editorilor de presă scrisă naţională şi locală membri ai Asociaţiei Presei Independente (API) şi la solicitarea altor editori de presă scrisă din R. Moldova, cerem:
– Guvernul Republicii Moldova să intervină de urgenţă şi să oblige Î.S. „Poşta Moldovei” să anuleze ordinul nr. 162 din 24.08.2012;
– orice posibile majorări de tarife pentru distribuţia presei scrise să fie negociate cu editori sau organizaţii ale editorilor de presă scrisă;
– Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei să stabilească situaţia dominantă pe piaţă a Î.S. „Poşta Moldovei” şi să efectueze un control al legalităţii metodologiei de calculare a tarifelor la această întreprindere de stat şi la alţi distribuitori de presă din Moldova;
– Guvernul şi Parlamentul Republicii Moldova să elaboreze măsuri de susţinere practică a dezvoltării presei scrise, inclusiv prin îmbunătăţirea condiţiilor de distribuţie a presei.
API.MD