Eveniment

Astăzi este marcată Ziua internațională a femeilor din mediul rural

Noile Obiective de Dezvoltare Durabilă (SDGs) cuprind aspecte ale egalității de gen, subliniind abilitarea femeilor în ceea ce fac și includ obiectivul "dublarea productivității agricole și a veniturilor producătorilor de alimente la scară mică, în special a femeilor". Într-adevăr, femeile din mediul rural joacă un rol decisiv pentru a obține succesul în aproape toate cele 17 obiective ale SDGs, menționează secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, în mesajul său pentru această zi.

Încă de la începutul marcării sale, acest eveniment a fost considerat modul pragmatic de a obține recunoașterea și susținerea rolurilor multiple asumate de femeile din mediul rural, care se ocupă de obicei cu agricultura sau dețin mici afaceri. Femeile contribuie la bunăstarea familiilor lor și la dezvoltarea economiei rurale.

Din cauza rolului lor cheie privind producția de alimente și a siguranței acesteia s-a decis ca Ziua internațională a femeilor din mediul rural să fie aniversată la 15 octombrie, cu o zi înainte de Ziua mondială a alimentației.

Femeile din mediul rural, dintre care majoritatea depind de resursele naturale și de producția agricolă pentru asigurarea hranei de zi cu zi, alcătuiesc peste un sfert din totalul populației mondiale. În țările în curs de dezvoltare, femeile din mediul rural reprezintă aproximativ 43 la sută din forța de muncă din agricultură și din producția de prelucrare și procesare a unei părți considerabile din produsele alimentare, conferindu-le astfel acestora responsabilitatea principală pentru siguranța alimentară.

Cu toate acestea, femeile din mediul rural suferă în mod disproporționat de sărăcie și se confruntă cu forme multiple de discriminare, violență și nesiguranță.

Cincisprezece ani de eforturi în Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) au produs doar îmbunătățiri marginale în situația femeilor din mediul rural.

Având în vedere că 76 la sută din populația cea mai săracă trăiește în zonele rurale, asigurarea accesului femeilor din mediul rural la resursele producției agricole contribuie la reducerea foametei și a sărăciei în lume și atribuie femeilor din mediul rural un rol important pentru succesul noii Agende de dezvoltare durabilă până în 2030.

În acest an, pentru a marca Ziua internațională a femeilor din mediul rural, la Palatul Parlamentului din București a avut loc, pe 13 octombrie, o dezbatere sub sloganul "Egalitate de șanse pentru Femeile din Mediul Rural!", având ca obiectiv crearea unui cadru propice privind accesul pe piața forței de muncă a femeilor din mediul rural, ce șanse au, ce posibilități, ce proiecte există și cine le susține, dar și dacă există un cadru legal care să le avantajeze: reduceri de taxe pentru firme care își desfășoară activitatea în mediul rural și care angajează femei din categorii defavorizate sau care au prioritate la accesarea de fonduri europene pentru susținerea tradițiilor și meșteșugurilor românești, potrivit www.amosnews.ro.

Anul acesta Ziua Internațională a Femeilor din Mediul Rural se desfăşoară după decizia istorică de luna trecută de adoptare către liderii mondiali a Agendei 2030 de Dezvoltare Durabilă. Provocarea noastră actuală este de a profita de această oportunitate oferită de acest cadru nou care inspiră, pentru a transforma viețile femeilor din mediul rural, se menționează într-un comunicat ONU.

”Femeile din mediul rural reprezintă o cotă semnificativă, vitală și considerabilă a omenirii. Acestea sunt fermiere și lucrătoare din agricultură, horticultoare și vânzătoare la piață, femei de afaceri și lidere comunitare. Femeile din mediul rural sunt coloana vertebrală a unui mod de viață durabilă și asigură securitatea alimentară a familiilor și comunităților lor. Lucrul lor este critic nu doar pentru progresul gospodăriilor casnice din mediul rural și a economiilor locale, dar la fel și pentru economiile naționale, prin participarea femeilor din mediul rural în lanțurile de valoare agricolă.

Totuși, femeile din mediul rural sunt afectate în mod disproporționat de sărăcie și se confruntă cu forme multiple de discriminare, violență și insecuritate. Cincisprezece ani de eforturi întru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) au produs doar îmbunătățiri marginale ale situației femeilor din mediul rural. Femeile din mediul rural sunt într-o situație mai proastă decât bărbații din mediul rural și decât bărbații și femeile din mediul urban pentru fiecare indicator ODM pentru care sunt disponibile date.

A venit timpul schimbării. Obiectivele noi de Dezvoltare Durabilă (ODD) au drept element de bază egalitatea de gen și abilitarea femeilor și includ o țintă de “dublare a productivității agricole și a veniturilor producătorilor agricoli de scară mică, în special a femeilor”. Într-adevăr femeile din mediul rural au importanţă crucială pentru succesul practic al tuturor celor 17 ODD.

Pentru a îmbunătăți situația femeilor din mediul rural pe parcursul următorilor 15 ani, trebuie să ne bazăm pe lecțiile învățate pe parcursul implementării ODM.  Sărăcia extremă este în mare parte un fenomen rural. Trebuie să cream sisteme rezistente de protecție socială, piețe ale muncii și de desfacere, instituții de guvernare, și organizații ale societății civile, astfel încât femeile din mediul rural să poată atât contribui, cât și beneficia de dezvoltarea durabilă.

Ziua Internațională a Femeilor din Mediul Rural este momentul oportun pentru a amplifica vocile femeilor din mediul rural și a experiențelor de pe glob. Să acționăm conform angajamentului nostru de a crea oportunități pentru femeile din mediul rural cu privire la fiecare obiectiv relevant – și astfel avansând progresul pentru toți”, se mai spune în comunicatul de presă remis.

sursa: timpul.md/agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *