Eveniment

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Diabetului

Tema stabilită pentru perioada 2014-2016 este "Alimentația sănătoasă și Diabetul", aleasă de Federația Internațională a Diabetului. Mesajul transmis este de a începe ziua cu un mic dejun sănătos, ajutând astfel la prevenirea debutului diabetului de tip 2, dar și pentru că astfel putem gestiona eficient toate tipurile de diabet zaharat. Organizându-ne pentru a evita îmbolnăvirea reducem implicit costurile necesare pentru tratarea acestei boli. La nivel global, se impune asigurarea unor prețuri accesibile pentru ca întreaga populație să poată consuma la micul dejun produse sănătoase. Unul dintre mesajele transmise este "ce facem astăzi poate schimba ziua de mâine".

Ziua Mondială a Diabetului a fost marcată pentru prima oară la 14 noiembrie 1991, din inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și a Federației Internaționale a Diabetului. A devenit zi oficială a Națiunilor Unite în 2007, prin adoptarea Rezoluției 61/225 la 20 decembrie 2006. Diabetul constituie de mult timp un domeniu de preocupare pentru OMS, iar relațiile oficiale între OMS și FID datează din 1957.

Diabetul este o boală cronică care apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau când organismul nu poate utiliza eficient insulina pe care o produce. Hiperglicemia sau nivelul ridicat de zahăr din sânge este un efect al diabetului zaharat necontrolat. De-a lungul timpului, diabetul poate afecta inima, vasele de sânge, ochii, rinichii și nervii. O dietă sănătoasă, activitatea fizică regulată, menținerea unei greutăți corporale normale și evitarea consumului de tutun pot preveni sau întârzia instalarea diabetului de tip 2.

Conform datelor Federației Internaționale de Diabet, la nivel mondial, numărul persoanelor afectate de diabet se apropie de 400 de milioane, iar anual, în rândul acestora se înregistrează 5 milioane de decese. În cazurile de diabet de tip 2, se estimează că, printr-o alimentație corectă și exerciții fizice, poate fi împiedicată sau întârziată apariția diabetului până la 70% din cazuri, până la nivelul anului 2035, însemnând 150 de milioane de persoane. Numărul diabeticilor, la nivel mondial, era de 382 de milioane în 2013 și se estimează că va ajunge, în anul 2035, la 600 de milioane. La nivelul anului 2013, peste 79.000 de copii au dezvoltat diabetul zaharat de tip 1, iar peste 21 de milioane de născuți-vii au fost afectați de diabet în timpul sarcinii.

sursa: agerpres.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *