Social

Atacul armat de la Aeroportul Chișinău: Un secretar de stat de la MAI și-a dat demisia

Miercuri, 6 septembrie, Guvernul a aprobat demiterea secretarului de stat din cadrul Ministerului de Interne, Igor Trofimov.

Urmare a anchetei de serviciu în urma atacului de la Aeroport, s-a anunțat că va fi înaintată propunerea Guvernului cu privire la demiterea Secretarului de stat responsabil de elaborarea politicilor de siguranță și ordine publică, scrie Jurnal.md

Ministrul de Interne, Adrian Efros, a menționat, astăzi, în cadrul ședinței Executivului că Trofimov a scris cerere de demisie.

„Îi mulțumesc pentru aportul adus în cadrul MAI”, a spus scurt ministrul de Interne.

Menționăm că au fost sancționați disciplinar 9 angajați ai sectorului Poliției de frontieră de pe teritoriul AIC. Cinci angajați au fost sancționați cu mustrare aspră. Este vorba de un ofițer superior și patru subofițeri. Patru angajați au fost concediați. Este vorba de șefii adjuncți ai sectorului Poliției de frontieră și șeful de tură al unității de control al Poliției de frontieră și ofițerul serviciului Despecerat al centrului de coordonare.

Șeful Inspectoratului general al Polițieii de frontieră a fost sancționat cu mustrare aspră.

Vă amintim că tragedia s-a produs vineri, 30 iunie 2023, pe Aeroportul Internațional Chișinău. 

Unui cetățean străin i-a fost interzisă intrarea în Republica Moldova, iar acesta a împușcat mortal un polițist de frontieră și un angajat al securității aeroportuare, Serghei Muntean și Igor Ciofu.

Ulterior, s-a anunțat că Rustam Ashurov, un cetățean tadjik în vârstă de 43 de ani, acuzat de uciderea celor două persoane pe aeroportul din Chișinău săptămâna trecută, a murit luni seară din cauza rănilor suferite în timpul arestării.

Luni, 3 iulie, Igor Ciofu a fost petrecut pe ultimul drum, cu onoruri militare. Ceremonia a avut loc în satul Nimoreni din raionul Ialoveni.

De asemenea, menționăm că ziua de 4 iulie a fost declarată zi de doliu național în Republica Moldova, în memoria lui Serghei Muntean și Igor Ciofu. Președinta Maia Sandu a semnat un decret prin care a conferit post-mortem Medalia „Meritul Militar” lui Igor Ciofu și lui Serghei Muntean.

Pe pagina sa de Facebook, prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că Guvernul Republicii Moldova va oferi câte un ajutor material, în valoare de 1 000 000 de lei, pentru familiile victimelor atacului de la Aeroport.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *