Actualitate

ATENȚIE! Urmează creșteri de prețuri și a costurilor la bunuri și servicii

Inflația la nivel mondial, determinată de creșterea prețurilor și a costurilor bunurilor și serviciilor, va afecta și Republica Moldova, consideră experții. Inflația va fi mai mare, produsele mai scumpe, care vor provoca reacții în lanț, susțin experții, care îndeamnă cetățenii să renunțe la cheltuielile care nu sunt necesare, transmite Radio Chișinău.

Presa internațională scrie în ultimul timp despre creșterea tot mai vizibilă a prețurilor la nivel mondial, acesta fiind un efect al crizei provocate de pandemia de coronavirus. Una dintre cele mai vizibile este scumpirea produselor petroliere, însă nu doar. În unele state, inclusiv din regiune, precum Cehia și Ungaria, inflația a depășit estimările, potrivit publicației economice internaționale Bloomberg, citate de Digi24.

Acest fenomen nu poate să nu afecteze și Republica Moldova, care are o economie deschisă, bazată pe importuri și consum, consideră economistul Viorel Gârbu. Potrivit acestuia, creșterea prețurilor la produsele alimentare va reduce consumul și, respectiv, standardele de viață. Creșterea inflației va duce și la scumpirea creditelor. Cetățenii ar trebui să renunțe la cheltuielile care nu sunt necesare, recomandă expertul.

"Pe termen scurt cetățeni itrebuie să evite costurile neesențiale, pregătindu-se pentru o eventuală situație mai dificilă, creată pe fundalul procesului inflaționist. Inflația înseamnă nu doar creșterea prețurilor. Inflația va provoca o politică monetară agresivă din partea Băncii Naționale, iar asta înseamnă, în primul rând, credite mai scumpe", menționează Gârbu.

Unii experți remarcă și partea bună a lucrurilor și anume că de pe urma creșterii prețurilor au de câștigat producătorii agricoli. Analistul „Expert Grup”, Alexandru Fală.

"Această accelerare a proceselor inflaționiste la nivel mondial cu siguranță va afecta Republica Moldova, dar sunt și anumite avantaje, deoarece exportatorii ar putea veneficia de prețuri mai mari. Prognozele arătau o creștere a prețurilor la produsele petroliere și la cele agroalimentare. Iată prețurile la produsele agroalimentare i-ar putea favoriza pe agenții economici din acest domeniu", explică Fală.

Banca Națională a prognozat pentru acest an o inflație medie anuală de 1,8%, după ce în 2020 aceasta a stagnat. Experții consideră însă că inflația în acest an va depăși prognozele BNM dar, cel mai probabil nu va trece cu mult de 5 la sută.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *