ATENȚIE:Otrăvirile cu ciuperci iau amploare
Cele peste 50 de persoane intoxicate sunt din municipiile Chişinău şi Bălţi, din raioanele Soroca, Hânceşti şi Ialoveni. Aproape jumătate dintre acestea sunt copii. Specialiştii afirmă că acest fapt este îngrijorător, deoarece ei sunt mai vulnerabili din cauza particularităţilor de vârstă, a alimentaţiei, a igienei personale şi sunt expuşi unui risc sporit de îmbolnăvire.
CNSP atenţionează şi îndeamnă populaţia să apeleze de urgenţă ambulanţa în cazul în care observă simptome precum greaţă, vomă, diaree, transpiraţie excesivă etc. Simptomele intoxicaţiei apar brusc la doar câteva ore după consumul ciupercilor. Există unele ciuperci care devin toxice consumate în combinaţie cu alcool.
Pentru a preveni cazurile de intoxicaţii cu ciuperci, în special formele grave, este necesar să se evite procurarea ciupercilor de pe marginea drumului de la persoane necunoscute sau din locuri neautorizate. La fel, nu se recomandă culegerea acestora din parcurile orăşeneşti, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate sau de la gunoişti.
Potrivit specialiştilor, înainte de consum, ciupercile trebuie alese minunţios şi spălate de mai multe ori sub un get de apă curgătoare.
INP