Au compromis atacurile raider Moldova?
Europa Liberă: Dle Chircă, în condiţiile în care cuvântul unuia este împotriva cuvântului altuia – şi vorbim aici inclusiv despre politicieni – cum se poate constata totuşi dacă aceste acţiuni – zise de „raider” – chiar au efect de compromitere sau nu a Republicii Moldova ca spaţiu prietenos pentru proprietate şi investiţii?
Roman Chircă: „Atac raider sau mai degrabă preluările ostile au un impact mare asupra institutului de proprietate care s-a instituit în Republica Moldova odată cu trecerea la o economie de piaţă. Ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova pe parcursul a 20 de ani, iar noi acum am aflat public mai multe detalii, este ceea ce periclitează noţiunea de proprietate privată. Nimeni nu poate fi sigur, fie că deţine acţiuni, fie că deţine cotă parte în întreprindere, că va deţine această proprietate. Acest lucru a fost însoţit de schemele frauduloase, criminale, cu implicarea instituţiilor judiciare în preluarea de proprietăţi de la anumite întreprinderi, din câte cunoaştem, de la Băncile comerciale din Republica Moldova. Dacă e să vorbim despre aceste patru bănci, ele constituie aproape 60 la sută din întreg sistemul bancar al Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Deci, e grav, dle Chircă. Pe de altă parte, ministrul Economiei, de altfel exponent al PD, consideră că investitorii sunt mai îngrijoraţi de show-urile politice pe această temă, decât de faptul că Republica Moldova ar fi vulnerabilă în faţa tentativelor de deposedare a unor importante acţiuni. „Avem trei miliarde de dolari investiţii şi până acum şi nu am auzit ca cineva să şi le retragă”, a declarat ministrul Economiei. Cum să înţelegem această situaţie?
Roman Chircă: „Ceea ce se discută de politicieni după atacurile raider care au fost practic finisate în luna iulie, este deja o ieşire de serviciu la rampă şi o manifestare de luptă cu acest fenomen. Ceea ce ţine de investiţiile străine, noi am avut pe parcursul anilor situaţii când mai mulţi investitori, italieni, germani, greci sau turci, s-au retras din Republica Moldova fără mult tam-tam, s-au retras anume din considerentul faptului că au fost abuzaţi, obstrucţionaţi de anumite organe de forţă, în situaţii în care le-au fost luate afacerile. Tot ce s-a întâmplat pe parcursul ultimilor 20 de ani nu a fost nici mai mult nici mai puţin decât ceea ce s-a întâmplat în ultimile luni în Republica Moldova. Este o situaţie tipică. Am avut descreşteri spectaculoase la capitolul investiţii străine în perioada anului 2009, când investiţiile străine au scăzut de 10 ori. Acest lucru acum este la un nivel stabilizat, dar nu avem o creştere masivă a investiţiilor străine. Majoritatea influxului de capital are loc prin intermediul remitenţelor. Acesta este un factor de impulsionare a economie în ceea ce ţine injecţiile de capital şi nu investiţiile străine, aşa cum are loc în majoritatea ţărilor din acţiune.”
Europa Liberă: Dle Chircă, iarăşi insist, situaţia este prezentată de oponenţii premierului din coaliţie ca un conflict ordinar între acţionarii unor bănci. O situaţie în care nu ar exista băieţi răi sau buni, ci acţionari, fiecare cu dreptatea lui. Unii mai insistă cu întrebarea: cine sunt adevăraţii proprietari – insinuând că, poate, cei care se bagă cu giumbuşlucuri raider sunt nişte răzbunători sau, în ori ce caz, cei care vor să îşi facă dreptatea. Cine ar trebui să constate dacă e aşa sau altfel?
Roman Chircă: „Este greu de dat o apreciere cine sunt noii proprietari, noi nu cunoaştem persoanele. Ceea ce se întâmplă de mai mulţi ani în Republica Moldova este preluarea ostilă a proprietăţilor cu implicarea diferitor organe de stat. Noi avem o situaţie când mărimea proprietăţii fiind constantă, această proprietate trece de la un proprietar la altul nu prin metode tocmai legale. În acest caz, persoane care iniţiază atacuri raider se simt într-o armonie psiho-emoţională, fiind convinşi că această proprietate la rândul său a fost preluată de la altcineva şi ei nu fac altceva decât să preia o proprietate deja preluată, dacă îmi permiteţi această tautologie. Este un proces de acumulare primitivă a capitalului, o etapă firească prin care trece R. Moldova de la economia planificată la economia de piaţă. Multe alte ţări au trecut aceste etape sute de ani. Din păcate, este firească, dar nu este normală…”
Europa Liberă: Mai degrabă e firească un fel de îngrijorare constantă a întregii populaţii…
Roman Chircă: „Şi populaţia şi, în general, institutul de proprietate este sub atac permanent.”
Europa Liberă: Dle Chircă, ce finalitate vedeţi dvs, în primul rând, sub aspect economic şi eventual juridic a acestei situaţii? Este statul Republica Moldova mai aproape de o soluţie în acest sens? Am avut un sentiment de surprindere când cineva dintre economişti, dacă nu mă înşel, că până acum au fost vreo 500 de încercări de preluare a proprietăţii altora sau un fel de conflict de interese?
Roman Chircă: „Tehnic vorbind, de fapt, băncile comerciale dispun de un capital şi acţionari relativ repartizaţi uniform. În multe bănci comerciale nu există o anumită persoană sau grup care să deţină un control majoritar. Iarăşi, din punct de vedere economic şi tehnic această fraudă a avut loc prin manipularea justiţiei, prin introducerea de modificări în registrul acţionarilor, or registrul acţionarilor în Republica Moldova este locul unde este dusă evidenţa asupra acţiunilor. Au fost inventate contracte false precum că acţionarii ar fi avut anumite contracte şi au avut anumite datorii faţă de agenţi economici inventaţi, în baza acestor contracte false, instanţa de judecată emite o decizie de convertire a datoriei false, inventate, contra acţiunilor reale ale acestor proprietari, după care executorul judecătoresc prin intermediul brokerilor face această tranzacţie în bursă, după care această tranzacţie este transmisă registratorului şi aici noi avem o situaţie în care a intervenit Banca Naţională şi Comisia Naţională a Pieţei Financiare, care au aplicat un blocaj pentru aceste acţiuni. La moment, tehnic vorbind, aceste acţiuni sunt blocate şi nici noul proprietar, nici vechiul proprietar nu poate reveni, nu pot efectua tranzacţii.”
Europa Liberă: Asta înseamnă că vechii proprietari ar putea reveni, într-un mod sau altul, la averea lor?
Roman Chircă: „Escrocheria provine prin utilizarea sistemului judecătoresc. În acest sens, s-a emis o decizie ilegală, iar apoi în instanţa de apel a fost contestat acestă decizie. Situaţia, din punct de vedere tehnic se poate debloca după decizia Curţii Supreme de Justiţie”
Europa Liberă: Deci tot prin intermediul justiţiei poate fi reparată această situaţie?
Roman Chircă: „Exact, din justiţie originează această escrocherie şi prin decizie judecătorească se poate stabili ordinea şi poate fi scos blocajul de pe aceste acţiuni şi fie că aceste acţiuni vor reveni la vechiul proprietar, or impresia mea este că atacul raider încă nu poate fi considerat a fi unul periclitat, s-ar putea trece şi la noii proprietari. Situaţia este incertă. În primul caz, varianta este optimistă, adică vom avea o decizie judecătorească care va remite foştilor proprietarilor proprietatea lor legală, în varianta pesimistă avem atacatorii ca fiind cei care vor fi noii proprietari ai acestor bănci. Cazul este pasibil pentru prezentarea la CEDO iar în final, noi, contribuabilii, vom avea de achitat nota pentru acest atac raider prin compensaţiile în urma deciziei judecăţii de la Strasbourg.”
Europa Liberă: Să sperăm că cetăţenii Republicii Moldova nu vor ajunge la un asemenea deznodămând dramatic în care, iată, din nou va trebui să scoată din buzunar sume importante de bani pentru a plăti disfuncţionalităţile statului pentru acum. Dle Chircă, vă mulţumim foarte mult pentru amabilitatea de a fi alături de noi în această dimineaţă.
Sursa: Europalibera.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!