Actualitate

Au inceput persecutiile!

• Ministerul de Interne se eschiveaza sa faca public numarul exact al persoanelor retinute in cadrul actiunilor de protest, care au avut loc in ultimele trei zile la Chisinau.
• Politia refuza sa informeze parintii arestatilor despre locul in care se afla copiii.
• Juristii considera ca, astfel, politistii incalca deschis legislatia in vigoare.

Responsabilii de la MAI refuza sa discute cu mass-media, asigurandu-i pe ziaristi ca pot obtine orice informatie de la serviciul de presa al ministerului. La randul sau, Ala Meleca, sefa acestui serviciu, le spune jurnalistilor ca pot gasi raspunsuri la orice intrebare pe site-ul MAI. Si noi am fost indemnati sa facem acest lucru atunci cand am intrebat-o pe dna Meleca cati protestatari au fost arestati pana in prezent, unde se afla acestia si de ce politia lasa parintii plangand in strada, fara sa le aduca la cunostinta unde le sunt inchisi copiii (vezi Stirile Pro TV de miercuri). Pe pagina web a MAI, insa, exista un singur comunicat de presa despre protestele din Chisinau, unde scrie doar ca la 7 aprilie au fost retinuti circa 200 de protestatari, care au fost arestati in toate comisariatele de politie din municipiul Chisinau. Sefa Serviciului de presa al MAI ne-a mai spus ca politia refuza sa informeze rudele arestatilor despre locul unde acestia se afla, deoarece „exista o procedura procesual-penala, pe care o respecta responsabilii de anchetarea si documentarea cazurilor”. „Nu vom explica acum cu dvs. aceasta procedura, dar este legislatia in vigoare, pe care o respectam, pentru ca suntem mediatizati si transparenti”, a adaugat Ala Meleca. Am intrebat-o pe jurista Janeta Hanganu despre ce fel de „procedura” poate fi vorba, dar ea ne-a spus ca legislatia nu contine articole ce le-ar da politistilor acest drept. „In lege se spune clar ca persoanele care intocmesc procesul-verbal de retinere sunt obligate sa ofere persoanei retinute posibilitatea ca timp de sase ore sa-si anunte una dintre rude despre locul in care se afla. Daca politia a neglijat prevederile legii in aceasta privinta, oricum acum nu are dreptul sa nu le comunice parintilor unde le-au fost dusi copiii”, a precizat jurista.

La fel, Ala Meleca s-a eschivat sa ne spuna daca politia i-a arestat pe tinerii internati la Spitalul de Urgenta in timpul protestelor, insistand iarasi sa citim site-ul MAI. Pe internet, insa, nici nu se pomeneste despre aceasta… Potrivit lui Gheorghe Ceban, directorul Spitalului de Urgenta din Chisinau, aici au fost internati 78 de protestatari, dintre care 14 sunt spitalizati. Ceban ne-a asigurat ca niciunul dintre acestia nu a fost arestat si ca politia doar i-a interogat.

Am rugat-o pe Ala Meleca sa ne informeze macar cate persoane au fost retinute miercuri si ieri, cand au avut loc proteste pasnice, insa ea, din pacate, s-a declarat ocupata si a inchis telefonul. L-am contactat si pe Iacob Gumenita, vicecomisarul mun. Chisinau, care a ridicat receptorul de doua ori si tacea, auzindu-i-se doar respiratia. Astfel, probabil, MAI vrea sa tainuiasca faptul ca miercuri a arestat protestatari pasnici. Insa imaginile video, realizate de reporterii „Jurnal TV” arata limpede ca in timpul protestelor din 8 aprilie, politisti in civil au batut si au arestat mai multi oameni in spatele cladirii Guvernului. Printre victime s-a numarat si jurnalistul Oleg Brega, pe care politistii – infuriati ca-i filmeaza – l-au maltratat si l-au deposedat de camera de filmat. Ieri, Oleg Brega si colegul sau Vasile Costiuc au disparut, iar telefoanele le erau inchise.

Tot ieri, portalul de stiri „Unimedia” scria ca persoane necunoscute au venit la Universitatea Agrara, unde au retinut noua tineri implicati in actiunile de protest, i-au incarcat in doua masini BMW si i-au dus intr-o directie necunoscuta. Mai mult, fiul juristului Vitalie Nagacevschi, Vasile, care este minor, a fost arestat in plina strada si, impreuna cu un prieten, au fost dusi la Comisariatul general de politie. Politistii l-au mintit si pe tatal acestuia, care, venind la comisariat, a aflat ca fiul sau nu este aici, lucru infirmat mai tarziu de victima. Ieri a fost arestat si un elev al Liceului „Gheorghe Asachi” din Chisinau.

 

 

Presedintele raionului Straseni – cercetat de Securitate

Nicolae Robu, presedintele raionului Straseni, candidat la functia de deputat din partea AMN, sustine ca este persecutat de Securitate. „La 9 aprilie am fost invitat, fara citatie, la Serviciul de securitate in Consiliul raional Straseni, unde mi s-au adus invinuiri cu privire la faptul ca sunt spion roman si ca pe parcursul activitatii mele in calitate de presedinte al raionului Straseni am chemat populatia la unire cu Romania, iar actualmente, chipurile, sunt implicat in tentativa de lovitura de stat. De asemenea, mi s-a citit articolul cu privire la perturbarea statalitatii si ca pentru aceasta se prevad 16-25 de ani de puscarie sau chiar detentie pe viata”, ne-a declarat Nicolae Robu. El considera ca aceasta este un atentat la securitatea lui personala si a familiei sale si cere de la organizatiile statale competente protectie, paza si garantii ca nu va fi retinut, arestat sau nimicit, pana la clarificarea situatiei respective. Nicolae Robu roaga organizatiile internationale sa-i acorde sprijin ca persoana politica, iar mass-media si societatea sa-l ajute prin fapte ce ar putea dezminti invinuirile nefondate.
 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *