Economie

Au vrut să obțină dobândă, dar au rămas fără bani

Ba mai mult, ei nu-și pot ridica nici dobânzile de 24%, care li se cuvin, conform contractelor încheiate. 

Într-o scrisoare adresată vicepreședintelui Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Victor Captari, cei câțiva petiționari se plâng că directorul executiv al asociației, Valentina Gheorghieș și ex-contabilul-șef, Larisa Daniliuc, actualmente casier, ignoră orice cerință legală a deponenților de restituire a sumelor primite ca depuneri, refuză prezentarea oricăror informații solicitate privind activitatea asociației, demonstrând astfel un comportament brutal și lipsit de inteligență și responsabilitate.

Semnatarii scrisorii constată că pe parcurs s-a aflat că nu toate sumele depuse au fost reflectate în documentele contabile, deponenților nu li se eliberează cotorul cecului la dispoziția de încasare a sumei de bani, ci numai contractele semnate de V. Gheorghieș și L. Daniliuc, aplicându-se ștampila băncii. Ba mai mult, unele depuneri au fost primite de persoanele sus-menționate fără întocmirea contractelor respective.

Petiționarii vor dreptate în conformitate cu legea

Potrivit contractului de depuneri la termen nr. 2 din 17 iulie 2008, conducerea asociației a primit de la Dumitru Cebotari din or. Lipcani, r-nul Briceni, 96 mii lei (zece mii dolari SUA), pe un termen de 12 luni, asumându-și responsabilitatea de a plăti o dobândă în mărime de 24% anual la suma depunerii și 0,05% penalitate pentru fiecare zi de depășire a termenului stabilit. La aceleași condiții, conform contractului de depunere nr. 1 din noiembrie 2007 și reînnoit la 1 noiembrie 2011, Maria Nițuleac din Criva, Briceni, a depus 40.000 lei. La rândul ei, Rodica Pânzari din Coteala, Briceni, a încredințat 160 mii lei (contract de depunere de la 14.01.2009), iar soțul ei, Vasile Pânzari (contract de depunere de la 1.06.2008) – 610 mii lei.

La depunerea sumelor, deponenților nu li se solicită un cont personal

„Menționăm că la depunerea sumelor, deponenților nu li se solicită un cont personal pe care urmează să fie transferată dobânda neridicată de deponent, așa cum prevede contractul. La întrebarea deponenților de ce nu li se restituie la timp sumele încasate, se invocă motivul că asociația nu dispune de mijloace financiare și niciodată nu vor fi restituite aceste sume, nu răspund la telefon, sau răspunzând și auzind cine se adresează, aruncă receptorul, la oficiu ușa e mereu încuiată, acasă se ascund, ferindu-se să dea ochii cu lumea, îndeosebi Valentina Gheorghieș”, constată reclamanții. În conformitate cu cele expuse, în scopul curmării încălcărilor și neregulilor comise, precum și pentru soluționarea chestiunilor abordate în petiția membrilor depunători ai AEÎ „Finagrocredit”, în temeiul prevederilor art. 1 alin. (1), art. 3 alin. (1) și alin. (2), art. 8 lit. (f), art. 21 alin. (2), art. 22 alin. (1) și alin. (3) din Legea nr. 192-XIV din 12.11.1998 „Privind Comisia Națională a Pieței Financiare”, art. 46 alin. (1), alin. (2) și alin. (5) din Legea asociațiilor de economii și împrumut nr. 139-XVI din 21.06.2007, petiționarii cer Comisiei Naționale a Pieței Financiare efectuarea unui control minuțios privind respectarea legislației în domeniul asociațiilor de economii și împrumut către AEÎ „Finagrocredit” pentru perioada de activitate – din noiembrie 2007 până la etapa actuală.

Maria Nițuleac: „Acum doi ani mi-a decedat soțul, însă n-am primit un ban pentru înmormântare”

Solicitată de TIMPUL, directorul executiv al asociației, Valentina Gheorghieș, a negat faptul că ar avea datorii față de deponenți. „Este adevărat, am făcut contractele respective, însă banii n-au fost depuși. Iar în rândurile asociației noi membri sunt primiți doar la adunarea generală a asociației”, a declarat Valentina Gheorghieș. La rândul ei, casierița Larisa Daniliuc afirmă că nimeni dintre semnatari n-a depus bani, cu excepția Mariei Nițuleac, însă ei i s-au restituit sumele depuse. Contactată de noi, Maria Nițuleac ne-a spus următoarele: „Nu mi-au dat banii. I-am cerut și acum doi ani, când mi-a decedat soțul, însă n-am primit nici pentru înmormântare”.

Rodica Pânzari, care a investit 160 mii lei, iar soțul ei 610 mii, zice că de șase ani tot lucrează ca să întoarcă banii. „Am martori că am investit banii. În toată ziua mă duc acasă la Valentina Gheorghieș și la oficiu, însă nu dau de ea”, ne-a spus femeia.
Ne-am dorit să aflăm și opinia Comisiei Naționale a Pieței Financiare. Inspectorul Ion Urmașu ne-a declarat că, miercuri, însoțit de un grup de lucru, s-a deplasat la fața locului. „Vom efectua un control. În baza actului de control, va fi emisă o hotărâre care ulterior va fi publicată în „Monitorul Oficial”, ne-a asigurat el.

Precizăm că Secția urmărire penală a Comisariatului raional de poliție Briceni le-a deschis dosare penale Valentinei Gheorghieș și Larisei Daniliuc în baza art. 190, alin. 5 pe faptul abuzului de serviciu. Potrivit căpitanului Anatolie Cracanuța, ofițer de urmărire penală, din 2007 până în prezent ele și-ar fi însușit, fiind în înțelegere prealabilă, peste 900 mii lei prin abuz de încredere și înșelăciune și riscă de la opt până la 15 ani de detenție cu privarea de drepturi de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de cinci ani. Dosarul a fost deschis la 13 februarie 2013. Anterior, celor două persoane le-a mai fost instrumentat un dosar, ele fiind suspectate, în baza aceluiași articol, că și-ar fi însușit alte 320 mii lei. În prezent, dosarul respectiv se află în judecată.
 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *