Carte

Aurelian Silvestru: „Îmi doresc să fac cât mai mult bine pentru alţii…”

S-a născut pe 1 octombrie 1949 în satul Cuşelăuca, raionul Şoldăneşti. A studiat la Universitatea de Stat din Moldova , Facultatea de Filologie, secţia ziaristică (1966-1968, apoi la Institutul Pedagogic „Alecu Russo” din Bălţi, Facultatea de Pedagogie şi Psihologie (1969-1973). Şi-a aprofundat studiile la Academia de Pedagogie din Moscova, făcând doctorantura la Institutul de Psihologie (1975-1978). A urmat cursuri de manager în micul business la Academia de Relaţii Internaţionale din Cairo (1977). Activitatea de muncă şi-a început-o la Institutul Pedagogic din Bălţi în 1973, după care s-a stabilit la Chişinău. Din 1975 până în 1990 a activat la Institutul de cercetări ştiinţifice în domeniul Pedagogiei. În 1991 devine preşedinte al Asociaţiei de Creaţie TOCONO şi fondează Liceul de Creativitate şi Inventică „Prometeu”. Publică manuale de psihologie: „Cunoaşte-te pe tine însuţi” (1983), „Vârsta barierelor” (1987) ş.a.; cărţi de istorie pentru copii: „Daciada”, „Noi şi biografia omenirii”; culegerea de aforisme „Dincolo de imposibil”; culegerea de cântece „Victoria speranţei”, precum şi romanele „Templul bunătăţii” (2005) şi „Cel rătăcit” (2010). Este distins cu „Ordinul Republicii”.

 Activitatea doctorului în psihologie Aurelian Silvestru este una bine cunoscută în special de către profesori şi învăţători, cuprinzând mai multe domenii. Un merit deosebit al său este faptul că a fondat Liceul de Creativitate şi Inventică „Prometeu”, instituţie care în cei 20 de ani de la înfiinţare a devenit una de elită în sistemul preuniversitar din R. Moldova.

În 2011, el a lansat două cărţi: „Fărâme de suflet” şi „A doua şansă”. Prima – pentru copii, iar cea de-a doua – pentru adolescenţi şi adulţi. „Fărâme de suflet” a apărut în cadrul proiectului „Copiii Moldovei citesc o carte”, iniţiat de Claudia Balaban, directoarea Bibliotecii republicane pentru copii „Ion Creangă”. Anul acesta, la Editura „Bibliotheca” din Târgovişte, România, îi va apărea volumul de aforisme „Neodihna cuvintelor”.

Mereu în căutare, Aurelian Silvestru este el însuşi un model de creativitate şi inventică, inspirându-i pe elevi la o muncă de creaţie activă. Nu întâmplător, discipolii săi sunt printre premianţi la diferite concursuri şi olimpiade, dezbateri şi alte proiecte interesante. „Participăm cu copiii în mai multe programe internaţionale. Chiar în aceste zile, un grup de elevi se află la o competiţie internaţională de dezbateri în Africa de Sud”, afirmă directorul Liceului „Prometeu”.

Chiar dacă este un liceu privat, directorul şi-ar dori o susţinere şi din partea statului, deoarece aceste instituţii nu sunt lipsite de griji şi probleme. „Recent s-a trecut la un nou sistem de finanţare aprobat de guvern, prevăzut pentru fiecare elev, inclusiv pentru cei din şcolile private. Din păcate, nu ni se dă niciun ban. Avem doar promisiuni că problema se va rezolva”, constată, cu regret, Aurelian Silvestru.

În curtea Liceului „Prometeu”, directorul a înălţat o biserică, unde au loc lecţiile de religie. În prezent, el construieşte o Casă parohială la Mănăstirea Pocăinţei „Sfântul Ion Botezătorul”. În acelaşi timp, a început construcţia unei case de locuit din opt apartamente pentru profesori. „Mi-aş dori să am putere să fac cât mai mult bine pentru alţii, pentru că asta este menirea fiecărei personalităţi”, zice Aurelian Silvestru. Pe lângă diversele sale preocupări, el continuă să prezinte la postul de radio „Vocea Basarabiei” „Editorialele de duminică”, în care abordează probleme general-umane, cu mare priză la ascultători.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *