Actualitate

Autoritățile din Orhei refuză să se supună deciziei CNESP. Președintele de raion nu vede nicio contradicție legală între hotărârea locală și cea națională

Potrivit președintelui de raion, pe raza raionului Orhei sunt 448 de instituții de învățământ și în 37 dintre acestea nu s-a atestat niciun caz de infectare.

„Asta nu înseamnă că până în seară nu vor fi. Noi vrem ca fiecare caz în parte, sat în parte, școală în parte, să fie monitorizat”, a spus Dinu Țurcanu.

Acesta a mai declarat că a convocat de urgență și sâmbătă și duminică managerii instituțiilor de învățământ și i-a anunțat să înceapă măsurarea temperaturii copiilor la intrarea în școală. Președintele de raion s-a plâns că noua guvernare nu a convocat niciodată președinții de raioane și primarii în nicio ședință de Guvern și, în acest context, s-a arătat nedumerit „de ce are atâtea emoții este vorba despre o anumită îmbunătățire a prevederilor CNESP”.

„Poziția Consiliului raional, ca fondator al instituțiilor de învățământ din teritoriu, este că decizia CTESP nu este în contradicție cu decizia CNESP, ci vine să îmbunătățească, să ia specificul local al fiecărei instituții, să optimizeze și să arate grija în mod special pentru fiecare instituție în parte. Suntem dispuși să convocăm CTESP ori de câte ori va fi necesar pentru a lua măsurile care se cuvin”, a declarat Țurcanu.

De asemenea, președintele raionului Orhei a menționat că guvernarea ar trebui să-și asume, în afară de restricțiile epidemiologice care se impun, și asigurări sociale pentru toți.

„Nu înțeleg cum acele cinci mii de familii astăzi nu ar trebui să iasă la servici pe raza raionului Orhei, în ce situație îi vom pune când vor trebui să achite facturile și așa crescânde”, a afirmat acesta.

Guvernul a anunțat, pe 20 ianuarie, mai multe mecanisme de suport din partea statului pentru angajatori și angajați, printre care indemnizațiile pentru zilele libere egale cu 50% din salariul de bază, până la plafonul de 150 de lei pe zi, ceea ce înseamnă un echivalent de 4050 de lei pe lună pentru părinții ai căror copii învață online.

În continuare, Țurcanu a mai adăugat că autoritățile locale sunt „intimidate în ultimele două zile prin intervențiile televizate ale factorilor de decizie guvernamentali, în loc să pună mâna pe telefon elementar, sau să vină la fața locului să avem o comunicare, ei nu fac altceva decât să vină cu acuzații politice” și a anunțat că decizia CTESP va avea efecte juridice „până nu vom avea un act oficial din partea instituțiilor abilitate, instanța de judecată, ori alte instanțe, care au autoritatea de a declara nulă decizia CTESP. Până atunci, decizia CTESP și va produce efectele juridice”.

Vă amintim că CTESP a raionului Orhei a decis să nu să se supună deciziei Comisiei Naționale care a decis mai multe măsuri de restricție în legătură cu creșterea numărului de cazuri de COVID-19 din cauza tulpinei Omicron printre care învățământul la distanță sau ceremoniile private.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *