Social

Autoritățile ignoră problema bateriilor uzate

Vorbim despre bateriile uzate, care, cu toate că pot fi reciclate, în R. Moldova nu există încă o rețea națională de colectare, transport și prelucrare a acestor deșeuri toxice. De altfel, nici regiunea transnistreană nu excelează la capitolul reciclării bateriilor, iar aceste deșeuri toxice au doar o singură destinație – groapa de gunoi.



În prezent, anual, în Chișinău sunt folosite în jur de un milion de baterii. Potrivit specialiștilor, dacă luăm doar o singură baterie și o aruncăm, aceasta poluează un metru pătrat de sol sau 500 litri de apă, iar o baterie mică, rotundă ca un nasture, conține 30 la sută mercur din volumul ei. În același timp, nu există nicio întreprindere care să se preocupe de sortarea și reciclarea acestora.

Bateriile uzate pot fi plasate în containere speciale

În acest sens, Alexandru Ciornâi, preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Protejăm Mediul Împreună”, a lansat în septembrie anul trecut un proiect ce prevede colectarea bateriilor şi acumulatorilor portabili, iar mai apoi exportul lor pentru reciclare în România. „Avem o ofertă din România pentru reciclare. Aşadar, acumulăm cel puțin o mie de kilograme, iar această cantitate costă 500 de euro”, a precizat Alexandru Ciornâi. La modul practic, conform prevederilor proiectului, urmează ca bateriile colectate să fie stocate în containere specializate, ulterior să fie exportate cu scopul reciclării. „Coșurile de gunoi pentru colectarea bateriilor au forma unei baterii și o înălţime de aproape un metru. Până în prezent, sunt circa 40 de coșuri în toată țara, și anume, în centrele comerciale din Bălți, Soroca, Telenești, Basarabeasca, Glodeni și în șase licee din capitală. De asemenea, oamenii pot găsi coșuri de colectare la biserica din satul Drepcăuţi, Briceni și în biserica din Ghidighici, în clădirea Ministerului Mediului al RM şi instituţiile subordonate, dar și la preturile Botanica şi Ciocana”, a spus președintele Asociației.


Până în prezent sunt 40 de coșuri în toată țara

150 kg de baterii uzate, colectate în opt luni

Drept urmare, Asociația a colectat până în prezent 150 de kilograme. „În comparație cu Iași, unde anul trecut au fost colectate 200 kg de baterii, deși au implementat proiectul de doi ani, noi, în jumătate de an, am reușit să colectăm 150 kg. Consider că ne-am pornit bine și vom evolua și mai bine, dacă oamenii vor fi informați”, a spus Alexandru Ciornâi. Totuși, problema cu care se confruntă membrii Asociației este faptul că, de obicei, în coșuri găsesc mai mult gunoi decât baterii. „Sunt nevoit să selectez bateriile de gunoi, întrucât mă ocup doar eu cu colectarea bateriilor”, a punctat ecologistul.


Membrii Asociației selectează bateriile uzate de gunoi

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Mediului, pentru proiectul „Colectarea bateriilor și acumulatorilor portabili”, care este la etapa de implementare, a fost finanțat până acum cu circa 77 mii lei, ceea ce constituie 30 la sută din suma aprobată inițial pentru desfășurarea proiectului. „Din banii oferiți până în prezent de către Fondul Ecologic Național, din cadrul ministerului, au fost cumpărate coșurile, combustibil”, a spus Alexandru Ciornâi.


Alexandru Ciornâi

Membrii Asociației sunt de părere că, după implementarea cu succes a proiectului, se va diminua substanțial poluarea componentelor de mediu cu metale grele provenite din baterii, ceea ce va duce la evitarea contaminării apei și a solului și astfel nu vor avea de suferit plantele, animalele şi omul.

De cealaltă parte, Vladimir Garaba, directorul Organizației Teritoriale Chișinău a Mișcării Ecologiste, afirmă că, deși sunt colectate aceste baterii, nu există un ciclu închis, iar în ceea ce privește exportul deșeurilor este o problemă gravă, deoarece convențiile internaţionale interzic exportul şi importul deșeurilor toxice. Iar soluția, potrivit lui Vladimir Garaba, ar fi achiziționarea unei instalaţii care ar scoate metalele grele din baterii. „Noi colectăm, dar nimeni nu s-a apucat de construcţia unei fabrici sau a unei instalaţii de extragere a metalelor din baterii. La Leova și la Chişinău şi în alte centre raionale apar asemenea deşeuri în cantităţi mai mari și, respectiv, trebuie de construit o întreprindere de extragere a metalelor”, a menționat Vladimir Garaba. Potrivit ecologistului, munca de conştientizare a omului e aproape de zero, dacă deșeurile toxice sunt doar colectate și depozitate.

Spre deosebire de RM, în statele europene există puncte de colectare, containere în stradă și o reţea de transport şi de prelucrare bine pusă la punct. Aşadar, avem ce învăţa de la europeni”, menționează Vladimir Garaba.

Tiraspol nu se grăbește să rezolve problema bateriilor toxice

De cealaltă parte, reprezentanții așa-zisului minister al agriculturii și resurselor naturale din regiunea transnistreană sunt abia la etapa de pregătire a unui program de prelucrare a deșeurilor toxice, inclusiv bateriile, potrivit căruia, acestea vor fi transportate peste hotarele regiunii. „Cele mai apropiate întreprinderi de prelucrare a bateriilor se află la Lvov, Ucraina. Dacă specialiștii noștri vor face legătură cu ei, atunci bateriile uzate vor fi transportate acolo”, a menționat Elena Nejinskaia, specialistul principal al secției de expertiză ecologică a așa-zisului minister al agriculturii. Totuși, potrivit Elenei Nejinskaia, întreprinderile care importă bateriile în țară trebuie să poarte răspundere pentru reciclarea acestor deșeuri periculoase și toxice. De altfel, în toate statele membre ale Uniunii Europene încă din 2006 reciclarea bateriilor şi acumulatorilor care conţin substanţe periculoase este obligatorie, iar producătorii de baterii sunt considerați și ei responsabili pentru gestionarea acestora.

Elena Nejinskaia, specialist principal al secției de expertiză ecologică a așa-zisului minister al agriculturii și resurselor naturale din rmn

Mai mult, sursa din cadrul ministerului agriculturii și resurselor naturale a rmn a precizat că realizarea acestui program nu trebuie grăbită până nu va fi studiată experiența altor țări. „Trebuie să ne gândim la un mecanism optim, funcționabil și să colaborăm cu alte instituții din țară”, a spus Elena Nejinskaia.

În acest sens, în regiunea transnistreană, abia anul trecut a fost organizat, în premieră, un eveniment de colectare a bateriilor, care a durat zece zile și a fost consacrat Zilei Internaționale a Solului. Totuși, deși au fost adunate mai mult de 500 de baterii, din cauza faptului că nu există posibilități de reciclare, bateriile colectate se păstrează până în prezent într-o încăpere a Universității de Stat din Transnistria.


Eveniment de colectare a bateriilor în cadrul Universității de Stat din Transnistria

• Europenii au reciclat 27 mii de tone de baterii uzate în 2007, în timp ce pe piaţa comunitară sunt puse, anual, în vânzare peste 200 mii de tone de baterii portabile;

• Din o mie de baterii portabile se pot obţine 190 kg de fier, utilizat în industrie;

• În fiecare an, 15 bilioane de baterii sunt aruncate. Dacă s-ar construi o coloană din acestea, aceasta ar ajunge de la Pământ la Lună şi înapoi.

Acest material a fost publicat în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea capacităţilor mass-media din Moldova, inclusiv din regiunea nistreană, prin promovarea participării civice”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent, în parteneriat cu ONG-urile Stels Terra şi Centrul Media de la Tiraspol, cu asistenţa Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Scopul Programului este de a contribui la promovarea încrederii între ambele maluri ale Nistrului prin implicarea autorităţilor locale, societăţii civile, comunităţii de afaceri şi altor părţi interesate în activităţile de dezvoltare economică şi socială a comunităţilor locale. Conţinutul materialului nu reflectă neapărat punctul de vedere al UE sau al PNUD.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *