Autorităţile îi vor încuraja pe etnicii minoritari să înveţe „limba lui Donici şi Vieru”, promite Leancă
Oficialul a menţionat că în Republica Moldova minorităţile naţionale întotdeauna au convieţuit în pace şi armonie cu populaţia majoritară, care manifestă un grad înalt de toleranţă faţă de acestea. Minorităţilor le este garantat dreptul de a studia în limba maternă, de a-şi promova tradiţiile, de a participa în viaţa social-politică a ţării, şi asta pentru că sunt cetăţeni cu drepturi depline ai ţării.
Premierul nu crede că situaţia din Moldova poate fi comparată cu cea din Ucraina. „Ceea ce s-a întâmplat în ţara vecină a fost urmarea directă a politicii oscilante promovată de fostul executiv de la Kiev şi de fostul preşedinte, Viktor Ianukovici, care în ultimul moment s-a răzgândit să semneze Acordul de Asociere cu UE. Această deviere i-a dezamăgit enorm pe ucraineni, care aveau aşteptări înalte şi foarte justificate, de altfel, în ceea ce priveşte apropierea ţării lor de Uniunea Europeană”, a remarcat premierul. La Chişinău, dimpotrivă, politica Guvernului a fost şi continuă să fie consecventă în acest sens. „Nu am ezitat nici măcar pentru o clipă în ceea ce priveşte opţiunea noastră europeană şi promovarea reformelor”, a subliniat oficialul.
Totodată, autorităţile îi vor încuraja pe etnicii minoritari să înveţe „limba lui Donici şi Vieru”. Premierul spune că doar prin educaţie bilingvă poate fi edificat acel stat european în care să fie apreciaţi şi românul Eminescu, şi ucraineanul Şevcenko, şi rusul Puşkin. „Unitate în diversitate” este sloganul Europei unite, subliniază Iurie Leancă, fiind convins că diversitatea îi poate face pe toţi cetăţenii Republicii Moldova mai uniţi şi mai puternici.
sursa: ipn.md