Bună Dimineața

Avem o singură Țară – România!

Într-un timp scurt, am reușit să interacționez cu mulți români de calitate, începând de la profesori, colegi de facultate, prieteni și chiar politicieni. Ziceam claritate, pentru că în R. Moldova ducem lipsă de ea. Problema-i următoarea: cum numim R. Moldova – stat sau țară? Aici, nu întreb stataliștii, moldoveniștii, dodoniștii, dar unioniș-tii, intelectualii, studenții de la istorie și jurnaliștii instituțiilor de presă proromânească. 

Când îi aud că numesc Republica Moldova țară, mă iau amețelile. Ce țară, domnilor? Cum pot constitui „trei județe și o stână”, vorba regretatei Leonida Lari, o țară? Or, R. Moldova asta este, câteva județe împrăștiate în niște raioane spălate de câteva ape curgătoare. Nu aștept de la simpatizanții lui Igor Dodon să recunoască asta. Oare cei, care știu cum s-a ajuns la această formulă de „țărișoară”- R. Moldova, atât de repede au uitat? Cred că cei din satele noastre, dar și din orașele, încă își amintesc cum le-au fost deportate rudele de către bolșevicii veniți de prin alte părți. Dar ei sunt tot mai puțini. De aceea, aștept de la generația mea, care a studiat istoria românilor, a citit literatură română, a privit filme și a ascultat muzică românească să gândească altfel, să nu uite nici de bursele, pe care le acordă România în fiecare an pentru studenții din R. Moldova. Să nu uite de ajutorul dat de România pentru construirea satului Cotul Morii, parțial Nemțeni și Obileni. Să nu uite de sutele de grădinițe, reparate pe banii României. Sunt și alte exemple. În mai multe cazuri, România a procedat ca o mamă grijulie, iar noi avem o memorie selectivă.

Sau uităm, sau ne amintim de jandarmul român. Așa suntem. Ce este, de fapt, R. Moldova? Este un stat inventat de ruși, cu hotare deschise, păzite de armata Rusiei. Este un spațiu care se întinde ca o ață de la Naslavcea la Giurgiulești. Așa ne-a creat Stalin și noi acceptăm. Păcat. Cred că R. Moldova este al doilea stat românesc, iar viitorul lui e predestinat, într-o Românie reîntregită. Știm cu toții acest lucru, dar visăm la nu știu ce integrare, la nu știu ce independență. Să recunoaștem. La București, se vorbește clar și răspicat despre acest lucru. De la profesori, colegi, prieteni și chiar politicieni am auzit: „Sunteți frații noștri din R. Moldova și vă așteptăm acasă, în România”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *