Politică

Avocat internaţional: Votul uninominal ar putea responsabiliza candidaţii

Avocatul a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că este un susţinător al sistemelor electorale bazate pe votul uninominal.

Pe lângă faptul că în cazul unui asemenea vot, în Parlament vor ajunge persoane cunoscute la nivel local, el a menţionat şi faptul că în cazul unui asemenea sistem şi liderii politici vor fi mai aproape de alegători. ”Trebuie să înţelegeţi că în cazul votului uninominal chiar e nevoie de muncă din partea candidatului! Nu este suficient doar să intre la televizor seara, să pună câteva afişe şi să nu apară niciodată în Donduşeni. … Ceea ce de multe ori greilor partidului nu le place chiar să iasă în glod, cum s-ar spune…”, a declarat specialistul.

În acelaşi timp, un sistem de vot bazat pe uninominal va reduce influenţa partidelor politice (în care cetăţenii au foarte puţină încredere, conform sondajelor n.red) asupra activităţi Parlamentului, potrivit lui George Teodorescu. ”Genul acesta de sistem ar încuraja cel puţin o anumită autonomie a parlamentarului vis-a-vis de partid sau de şeful de partid. Genul acesta de sistem, în teorie, ar trebui să pună în primul rând grija față de alegători a parlamentarului, pentru că el ştie că în patru ani se va întoarce la aceşti alegători. Şi se va chinui să le explice că merită din nou acest vot. Nu se va ascunde în spatele unui lider de partid”, a explicat avocatul.

În acelaşi timp, George Teodorescu a menţionat că trecerea la un astfel de sistem necesită discuţii în societate şi expertiză internaţională. Referindu-se la legea privind trecerea la sistemul electoral mixt, votată recent de Parlament, avocatul George Teodoresc a menţionat că se poate discuta despre posibilitatea acordării unor drepturi mai largi diasporei, care, potrivit actualelor prevederi, nu va putea vota în circumscripţii uninominale ci numai listele de partid. ”Multe ţări au votul prin corespondenţă. Dacă doreşti cu adevărat să le dai dreptul la vot oamenilor, le permiți să voteze în circumscripţia lor electorală chiar când sunt plecaţi. Constituţia Republicii Moldova garantează dreptul la vot şi garantează dreptul la circulaţie”, a declarat el.

Amintim că, recent, Parlamentul a adoptat legea elaborată de un grup de deputaţi democraţi, care prevede trecerea la sistemul electoral mixt. Aceasta înseamnă că 51 de deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid, iar 50 dintre parlamentari – în circumscripţii uninominale la nivelul Republicii Moldova. La mai puțin de o săptămână după acest vot din Parlament dat pentru proiectul PDM, liberal-democraţii, care au susţinut fără rezerve legea, încadrată și în propriul program politic, au creat împreună cu comuniştii o comisie pentru a studia impactul acestei legi. Potrivit unor analişti, liberal-democraţii şi comuniştii intenţionjează să anuleze legea pentru că PCRM ar fi dezavantajat următoarele alegeri.
 
Via hotnews.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *