Social

BAC! BAC! BAC! S(tr)esiunea începe în trei săptămâni

La 2 iunie va începe sesiunea de bază a examenului de bacalaureat din anul curent. Emoţii, stres, dar şi mult optimism se citeşte pe chipul absolvenţilor Liceului academic român-englez „Mircea Eliade”. Deşi majoritatea spun că sunt pregătiţi, pe ultima sută de metri tensiunea creşte din cauza anturajului în care vor susţine examenele şi de teama de a nu se bloca în cel mai important moment. „Mă copleşeşte gândul că voi fi într-un loc absolut nou, înconjurată de persoane necunoscute. Mi-e frică să nu intru în panică şi să uit cum se rezolvă un subiect sau altul, dar suntem pregătiţi”, spune Cornelia Ozarciuc, absolventă. Ruxanda Roşca, însă, este stresată din cauza modificărilor din regulament şi crede că procedura de verificare a testelor va diminua şansele absolvenţilor de a obţine nota maximă. Altora le este teamă că nu vor fi apreciaţi la justa lor valoare. „Anii trecuţi au luat note maxime cei mai puţin pregătiţi şi ne este frică să nu se repete scenariul şi anul acesta, mai cu seamă la română, care e un examen mai subiectiv şi depinde de preferinţele şi concepţiile profesorilor”, menţionează Daniel Căuş. În rest, tinerii se arată optimişti şi chiar promit să încalce „moda” studenţească de a învăţa totul în ultima noapte şi că înainte de examen se vor relaxa şi vor dormi cu capul pe pernă, nu pe cărţi. 

Anticipând bacalaureatul, marea majoritate a absolvenţilor şi-au făcut deja planuri de viitor. „Am fost acceptat la studii în Bulgaria şi sunt cu gândul acolo. Bacalaureatul pentru mine nu este decât o etapă pentru a ajunge unde mi-am propus. Nu am emoţii, pentru că sunt bine pregătit”, spune absolventul Artemie Bilevici. Acesta îşi motivează alegerea prin calitatea studiilor şi oportunităţile mai mari pentru carieră. 
Profesorul de matematică Anatolie Turchin spune că elevii sunt bine pregătiţi, dar, pentru a nu avea parte de surprize neplăcute, le sugerează tuturor să citească atent întrebările, pentru că unele sunt întrebări-capcană şi numai aparent sunt foarte complicate. „O întrebare conţine o parte din răspuns, aşa că trebuie să fie atenţi. În plus, acum testele la bacalaureat sunt mai de calitate decât în anii precedenţi, timpul este suficient, pentru că sunt doar 12 itemi şi nu 14 ca înainte. Cel care este pregătit poate să susţină examenele”, spune Anatolie Turchin.

Examenele de bacalaureat vor avea loc pe 2, 6, 9 şi 13 iunie. Anul curent, testele pentru susţinerea bacalaureatului vor fi personalizate, foaia de titlu conţinând numele şi prenumele candidatului, centrul de bacalaureat, localitatea centrului de BAC, precum şi codul de bare al candidatului. Potrivit directorului-adjunct al Agenţiei pentru Evaluare şi Examinare, Valentina Miron, examenul va începe la ora nouă dimineaţa şi va dura trei ore astronomice. Latura pe care trebuie deschis plicul cu testele va fi anunţată la Radioul naţional, iar procedura se va desfăşura în prezenţa comisiei şi a elevilor delegaţi din fiecare clasă. 

Fiecare lucrare va fi verificată de doi profesori. Totodată, fiecare profesor din comisia de verificare va avea un cod intern de bare, care va fi aplicat pe lucrarea candidatului. Lucrările cu punctaj maxim şi minim vor fi reverificate. Cei care vor lua note mai mici de cinci vor putea susţine examenul abia la anul. Dacă elevul nu va obţine note suficiente nici în următorii doi ani, acesta va primi o adeverinţă despre prezenţa sa la cursurile de liceu. Examenul va fi susţinut de 31,5 mii de elevi, în 175 de centre de BAC.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *