Banca de Economii, evaluată la un PREȚ DE NIMIC
După ce a pierdut controlul asupra Băncii de Economii, statul vrea să scoată la mezat şi pachetul de blocaj cu care a rămas pentru care cere 65 de milioane de lei, sumă derizorie, potrivit experţilor.
1,2 mld. de lei, atât ar trebui să ceară statul la vânzarea pachetului de blocaj, de 33,3% plus o acţiune şi nu 65 mil. lei, după cum se prevede în proiectul de hotărâre al Guvernului ce urmează a fi aprobat astăzi.
„Costul real al acțiunilor BEM este de 195-215 lei. Averea Băncii de Economii a fost redusă minim de 20 de ori”, precizează Costandachi.
Amintim că Guvernul a cedat pachetul majoritar de acţiuni de la Banca de Economii după ce nu a participat la emisiunea suplimentară de acţiuni, anunţată de Consiliul băncii pentru 29 august curent, în valoare de circa 80 mil. de lei. În urma emisiunii suplimentare de acţiuni, statul a rămas doar cu 33,3% plus o acţiune.
Legalitatea emisiunii de acţiunii a fost confirmată de Iurie Filip, vice-preşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare. Acesta a mai spus că acţionar majoritar a devenit, în rezultatul tranzacţiilor din 29 august, firma Sisteme Informaţionale Integrate care a ajuns să deţină o cotă de 33,72% din capitalul BEM.
Tot atunci, Ziarul de Gardă a scris că noul acţionar majoritar are ca fondator compania rusească Constanta OOO, administrată de Iana Gaidaciuk, cunoscută ca fiind partenerul de afaceri al familia milionarului moldovean Ilan Shor. Aceasta a şi recunoscut ulteriorcă firma pe care o administrează a devenit acţionar decisiv la BEM.
Cabinetul de miniştri urmează să aprobe, astăzi, o nouă listă a întreprinderilor ce vor fi privatizate. Pe această listă figurează şi alte companii cunoscute precum ar fi Moldtelecom, Tutun-CTC, AIR Moldova, RED Nord şi RED Nord-Vest, Combinatul Aroma, cele trei CET-uri etc.
Dacă deputatul şi preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe a calificat decizia Guvernului drept o soluţie oportună în situaţia actuală, atunci expertul Roman Chircă spune, într-un interviu pentru Adevărul, că operaţiunea nu este altceva decât o catastrofă economică.
„Putem doar constata că aceleaşi persoane care au fost implicate în administrarea băncii, aducând-o în anul 2012 la cel mai prost rezultat din istoria ei – pierderi de 313 milioane de lei, au decis şi neparticiparea statului la majorarea de capital“, a precizat Chircă.
Situaţia în jurul BEM s-a tensionat după ce banca a anunţat că a încheiat anul 2012 cu pierderi de 313 milioane de lei, iar cota creditelor neperformante depăşea 50% din totalul creditelor acordate de BEM, unica instituţie financiară din ţară unde statul deţine pachetul de control.
Sursa: eco.md