Actualitate

Banii Rusiei pentru Republica Moldova, mai puțini, cu dobândă mai mare

Creditul rusesc anunțat încă din luna noiembrie a anului trecut ar putea să ajungă în R. Moldova abia la începutul lunii aprilie. Noua amânare a fost anunțată astăzi, iar premierul de la Chișinău a dezvăluit și faptul că împrumutul a fost redus, scrie TVR Moldova.

Dacă iniţial se vorbea despre 500 de milioane de euro, acum R. Moldova ar putea primi mai puţin de jumătate – adică 200 de milioane de euro.

„Banii ar trebui să vină cred că în prima jumătate a lunii aprilie. Prima tranşă, sau ceea ce credem noi că putem valorifica în 2020 va fi 200 de milioane de euro. Va fi acordat creditul pe 10 ani. Procentul este în jur de 2. Discutăm încă până la finalul săptămânii”, a declarat prim-ministrul R. Moldova.

Anterior, autorităţile spuneau că împrumutul luat de la ruşi va fi la fel de avantajos precum unul contractat de la europeni. Doar că cifrele nu spun acelaşi lucru. Dobânda acestui credit e de 2%, în timp ce la FMI este în medie de 1%. Şi suportul financiar acordat de România are o dobândă de doar 1,5%. Oricum ar fi, drumul banilor pare destul de lung. Iniţial se spunea despre un termen în ianuarie 2020 şi o sumă enormă de jumătate de miliard de dolari, nu euro.

De la primul anunţ, până acum, s-au schimbat multe. În tot acest timp, atât premierul cât şi preşedintele s-au întrecut în declaraţii şi noi termene.

„În luna ianuarie urmează a fi negociată la nivel de reprezentanţii Ministerului Finanţelor a Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse pentru ca la începtului sesiunii parlamentare din februarie acest acord să fie ratificat de către Parlamentul Republicii Moldova”, spunea Igor Dodon în luna decembrie 2019.

A trecut şi februarie, însă nici urmă de contract negociat, darămite semnat. Totul s-a amânat şi aşa s-a făcut că ultima dată promisă a fost luna martie.

„Eu cred că noi banii ăştia îi primim exact când ne trebuie, la sfârşitul lunii martie. Până atunci nouă nu ne trebuie” – Declaraţiile au fost făcute cu doar o săptămână în urmă, dar se pare că nu mai sunt valabile acum. Azi, premierul anunţă că banii vor veni abia la începutul lunii aprilie. În cadrul aceleaşi emisiuni TV, premierul Ion Chicu a explicat şi de ce întârzie atât de mult. Se fac modificări la buget, în Guvernul de la Moscova, lucru anevoios, spune prim-ministrul.

În acest condiţii cu amânări interminabile, autorităţile rămân ferme pe poziţii şi sunt sigure că banii, într-un final, vor ajunge la destinaţie.

Din tot creditul care urmează să fie acordat de Federaţia Rusă, vor fi construite şi reabilitate mai multe drumuri naţionale. Suma a fost inclusă deja în bugetul de stat pentru anul 2020.

infoprut.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *