Externe

George Damian: Bătălia monumentelor și evacuarea civililor din Azovstal

1, A 67-a zi de război din Ucraina1. Bustul poetului rus Pușkin a fost demontat sâmbătă din centrul orașului Cernihov și dus pentru păstrare la muzeul orașului. De asemenea a fost îndepărtat monumentul Zoei Kosmodemianskaia de lângă o școală din Cernihov. În orașul Novaia Kahovka din regiunea Herson, aflat sub ocupație rusă, a fost reinstalat în fața primăriei monumentul lui Lenin, care fusese îndepărtat la 23 februarie 2014. În Vinița a fost demolat vineri monumentul scriitorului rus Maxim Gorki. Fostul lider al grupării „Sectorul de Dreapta” din Odessa cere demolarea monumentului țarinei Ecaterina a II-a din acest oraș.

2. Rușii au continuat sâmbătă și duminică operațiunile ofensive la sud de Izium unde cuceresc satele din jurul orașului Slaviansk unul câte unul. Este semnalată creșterea numărului forțelor ruse din regiune. Forțele ruse au realizat un clește care învăluie orașul Slaviansk dinspre est și vest.

3. Se pare că este falsă informația despre rănirea generalului rus Valeri Gherasimov. Acesta ar fi fost rănit la picior de o schijă în urma bombardării de ucraineni a unui post de comandă rusesc din zona Izium. Fondatorul Conflict Intelligence Team Ruslan Leviev a anunțat ieri că generalul Gherasimov a fost văzut pe aeroportul din Belgorod și este perfect sănătos.

4. Artileria rusă a lovit ieri localitățile Osokorovka, Trudoliubovka și Kniajevka de la marginile regiunii Herson, în direcția Krivoi Rog. În regiunea Nikolaev artileria rusă a lovit un depozit de îngrășăminte agricole a cărui explozie a generat un nor portocaliu.

5. ONU și Crucea Roșie Internațională au demarat ieri evacuarea civililor din combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, unde se adăpostesc ultimii militari ucraineni. Conform surselor ucrainene 100 de civili au părăsit Mariupolul în direcția Zaporojie. Sursele ruse susțin că 80 de civili ucraineni din combinatul Azovstal s-au refugiat în teritoriul controlat de forțele ruse. În combinat s-ar mai afla circa 500 de civili.

6. Comandamentul forțelor aeriene ucrainene a negat existența pilotului ucrainean poreclit în mass-media „Fantoma Kievului” care ar fi doborât 40 de avioane rusești. Știrile despre „Fantoma Kievului” au fost lansate în primele săptămâni de război, sugerând existența unui pilot de vânătoare ucrainean neidentificat care ar fi doborât inițial 10 avioane de luptă ruse, număr care a continuat să crească. Știrile despre pilotul „Fantoma Kievului” lansate de autoritățile ucrainene fac parte dintr-o campanie propagandistică de menținere a moralului populației.

7. Un pod feroviar din regiunea rusă Kursk a fost aruncat ieri în aer de persoane necunoscute. În regiunea rusă Belgorod au fost înregistrate explozii la depozitele militare din localitatea Tomarovka.

8. Forțele ucrainene au atacat sâmbătă cu rachete Insula Șerpilor, aflată sub ocupație rusă. Sursele ucrainene susțin că au fost distruse sisteme anti-aeriene și un punct de comandă, au fost uciși 42 militari ruși. În Odessa forțele ucrainene au doborât duminică dimineață o dronă de recunoaștere rusă. În cursul zilei de sâmbătă rachete ruse au lovit aeroportul din Odessa și au distrus pista de aterizare.

9. În cursul zilei de sâmbătă au fost suspendate serviciile operatorilor ucraineni de telefonie mobilă în regiunea Herson, aflată sub ocupație rusă. Reprezentanții operatorilor ucraineni de telefonie mobilă au anunțat că nu au acces la echipamentele instalate în regiunile aflate sub ocupație rusă.

10. După Herson și în regiunea Zaporojie forțele ruse de ocupație au introdus rubla ca monedă oficială. În orașul Melitopol prețurile sunt afișate în grivne și ruble la un curs de 1 – 2,5. Funcționarii bancari din Melitopol ar urma să fie trimiși în Rusia la Rostov pe Don pentru a fi instruiți conform sistemului fiscal rus. Primarul numit de ruși al orașului Berdiansk Aleksandr Saulenko a anunțat că pensiile vor fi achitate în luna mai în ruble ruse.

11. În localitățile Melitopol și Berdiansk au fost organizate parade de 1 mai la care au fost arborate simboluri sovietice. Participarea a fost minimă din ce se vede în imagini, până în 20 de persoane.

12. Sâmbătă s-au format cozi imense la benzinăriile din Kiev, unde vânzarea de combustibili a fost limitată la 10 litri de persoană. Primarul Kievului a făcut apel la populație să folosească mijloacele de transport în comun până la depășirea crizei combustibililor. Guvernul ucrainean încearcă să mențină prețul benzinei la 36 grivne și cel al motorinei la 40 grivne (1 EURO = 32 grivne).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *